South Australia

Festival state

South Australia staat, vanwege z'n gezellige wijn en oogst-feesten, bekend als de "festival state". South Australia werd in tegenstelling tot de meeste andere delen van Australië, vooral gekoloniseerd door Duitse emigranten. Veel plaatsnamen in de Barossa Valley en Adelaide Hills getuigen hier nog van.South Australia ligt aan de zuidkust van Australië. De deelstaat heeft een oppervlakte van 983.482 km² is is daarmee de derde grootste staat van het land.

Het inwoneraantal van South Australia bedraagt ongeveer 1,6 miljoen. Veel namen in en rond deze staat verwijzen naar Matthew Flinders en Nicolas Baudin. Deze ontdekkingsreizigers waren er, door respectievelijk Engeland en Frankrijk, op uit gestuurd om de zuidkust van Australië te verkennen en het land op te eisen.

De woestijnen van South Australia
De deelstaat South Australia wordt gekenmerkt door woestijnen met zoutmeren, oeroude bergketens en een vrucht-bare kustvlakten. South Australia is de droogste staat van Australië, en een groot gedeelte ervan is dor en woestijnachtig. Het oostelijk gedeelte van de Great Victoria Desert ligt in South Australia. In het noordoosten liggen nog drie andere woestijnen: de beruchte Simpson Desert, de Sturt Stony Desert en de Tirari Desert. Ongeveer een achtste deel van South Australia wordt ingenomen door het militair testterrein 'Woomera Prohibited Area'.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Sylvie met een Kangaroo

Sylvie over een nog onbekend stukje Australië!

Onbekend maar puur én buiten de gebaande paden. Misschien wel het best bewaarde geheim van Australië! In de blog van Sylvie lees je waarom....

Bezienswaardigheden van South Australia

De enige grote stad van South Australië is Adelaide, met haar mooie parken, Victoriaanse huizen en kerkjes. De Torrens River stroomt dwars door de stad. Op 50 km ten noordoosten van de stad ligt Barossa Valley, één van de beste wijngebieden van Australië. Bezoek bijv. de wijnkelders van Jacobs Creek en Chateau Yaldara. Er zijn in de vallei in totaal 36 wijnhuizen waar geproefd kan worden. Ook kunt u overnachten op een chateau of in een originele pionierscottage. In januari worden grote wijnfeesten georganiseerd.

Ten oosten van de stad liggen de Adelaide Hills, een mooi landelijk gebied dat sterk doet denken aan Zuid-Engeland. Zuidoostelijk op weg naar Murray Bridge ligt het stadje Hahndorf, een door Duitse immigranten gesticht stadje inclusief vakwerkhuisjes. Verder oostwaarts stroomt de Murray River in een rustig tempo vanuit de Snowy Mountains naar het westen naar de oceaan. Het is één van de langste rivieren ter Wereld.

Op 80 km ten zuid westen van Adelaide ligt Kangaroo Island. Steek met de ferry over geniet van de ongerepte natuur. U ziet ondermeer pinguïns, zeehonden en veel zeevogels. De afgelegen baaien met mooie stranden zijn vaak alleen te bereiken door wandeltochten te maken.

Ruim 300 km ten noorden van Adelaide ligt het havenstadje Port Augusta. Vanaf hier rijden de zgn. "Road Trains", dit zijn vrachtwagens met wel 3 of 4 opleggers, landinwaarts naar Alice Springs en Darwin. Bij Port Augusta kunt u afslaan richting de Flinders Ranges. Het is nog 100 km over een onverharde weg tot aan Wilpena Pound (alleen toegankelijk met 4WD auto). De Flinder Ranges is een zeer oud gebergte dat bekend staat om z'n vreemd uitgesleten ovaalvorm.

Lang geleden trokken handelsreizigers vanuit Adelaide per kameel door de woestijn, richting Alice Springs. Veel van hen waren Afghanen. In het noordelijke woestijnachtige deel van de staat leven veel van deze kamelen nu in het wild rond. Tegenwoordig kunt u door de woestijn naar Alice Springs en Darwin reizen per luxueuze trein (The Ghan). Dit is de meest comfortabele manier om de eindeloze vlaktes met rood zand te doorkruisen, zonder dat u last heeft van de zinderende hitte die hier een groot deel van het jaar heerst. Het is er dan zo warm, dat veel mensen in dit gebied hun leven ondergronds doorbrengen. U kunt zelfs in Coober Pedy een ondergronds hotel logeren.

Naast wol en tarwe zijn de belangrijkste exportproducten van South Australia mineralen. Zo heeft Coober Pedy de grootste opaal-markt ter wereld. Er komen dan ook veel toeristen naar dit mijndelversstadje waar vele tours te maken zijn die in het teken staan van de mijnbouw.

Rawnsley Park Station | rondreis Australië

Hotels

Hotels en accommodaties in South Australia

Op zoek naar een leuk verblijf in South Australia? Wij bieden u een ruim aanbod in hotels en appartementen, maar ook farmstays, lodges en cottages behoren tot ons aanbod. Van basic tot luxe, modern en groots tot knus en kleinschalig. Kijk hier voor een greep uit de mogelijkheden!

Adelaide Hills Uraidla | rondreis Australië

Adelaide Hills

Heuvelachtige wijngaarden en gezellige dorpjes

Het landschap van de Adelaide Hills wordt gekenmerkt door Australische bush, heuvels met wijngaarden en fruitplantages. Niet zelden zult u koala's aantreffen, die in de eucalyptusbomen slapen. Bezoek ook het gezellige Hahndorf.

Adelaide Torrens River | rondreis Australië

Adelaide

De levendige hoofdstad van South Australia

Adelaide is de stad van de festivals en biedt als stad een ontspannen en gastvrije sfeer. Naast kunst en sport speelt lekker eten en drinken een grote rol, dat maakt de aantrekkelijkheid van Adelaide nog beduidend groter!

Barossa Valley wijngaard | rondreis Australië

Barossa Valley

Één van de beste wijngebieden van Australië

Bezoek de wijnkelders van Jacobs Creek en Chateau Yaldara. Er zijn in de vallei in totaal 36 wijnhuizen waar geproefd kan worden. Ook kunt u overnachten in een chateau of in een originele pionierscottage.

Ceduna pier | rondreis Australië

Ceduna

Klein vissersplaatsje

Ceduna ligt 786 km ten noordwesten van Adelaide en vormt de laatste stop voor veel reizigers die de Nullarbor Plain oversteken richting Western Australia.

Clare Valley oude boerderij | rondreis Australië

Clare Valley

Wijnvallei ten noorden van Adelaide

Groene‚ uitgestrekte wijngaarden omsloten door een glooiend landschap met goudgele graanvelden‚ markeren deze wat minder bekende wijnregio. Clare zelf is een rustig plaatsje met historische gebouwen en kunstgaleries.

Coober Pedy opaalmijn | rondreis Australië

Coober Pedy

Één van de heetste en meest afgelegen plekken op aarde

Veel mensen hier brengen hun leven ondergronds door om aan de hitte te ontsnappen. In Coober Pedy draait alles om de opaalvondst. De kleurrijke halfedelstenen worden gevonden in ondergrondse mijnschachten.

Coorong National Park Kano | rondreis Australië

Coorong National Park

Moerassig natuurgebied bij de monding van de Murray River

De Coorong is een 145 km lange zoutwater lagune achter de indrukwekkende duinen van het Young Husband Schiereiland. Coorong National Park is een geliefde plek voor 'birdwatchers'. Men vindt hier grote zwermen zwarte zwanen en hoenderganzen, naast ontelbare steltlopers.

Lake Gairdner | rondreis Australië

Eyre Peninsula

Prachtig schiereiland met een eindeloze kustlijn

Dit schiereiland beschikt over een eindeloze kustlijn met prachtige stranden‚ helder blauw water en uitstekende duikmogelijkheden. Het binnenland kenmerkt zich door woestijn‚ vlaktes‚ zoutmeren‚ grillige rotsformaties en Aboriginal heiligdommen.

Fleurieu Peninsula Rapid Bay | rondreis Australië

Fleurieu Peninsula

Heerlijke bestemming voor natuur- en wandelliefhebbers

Fleurieu Peninsula biedt prachtige stranden om eindeloos te wandelen‚ surfen of zwemmen en beschutte baaien omarmd door een groen en glooiend landschap.

Flinders Ranges Arkaroola | rondreis Australië

Flinders Ranges

Ruig en afgelegen landschap

Een prachtig stuk Outback! Breng een bezoek aan Wilpena Pound, het meest karakteristieke punt in de Flinders Ranges, en Arkaroola. Hier vindt u enkele van de oudste rotsformaties ter wereld.

Gawler Ranges Lake Sturt | rondreis Australië

Gawler Ranges

Droog en indrukwekkend!

1.500 miljoen jaar oude vulkaanrotsen, verweerde heuveltoppen, bizarre rotsformaties en uitgesleten canyons. Het hele jaar door vindt u hier veel kangoeroes, emoe's en wombats.

Gawler historisch gebouw | South Australia

Gawler

Victoriaanse bouwstijl

De fraaie Victoriaanse bouwstijl van de vele historische gebouwen geven het plaatsje een aangename sfeer. Gawler vormt het centrum van de omliggende agrarische regio.

Goolwa Birks Harbour Boathouse | rondreis Australië

Goolwa

Havenplaatsje aan de monding van de Murray River

Populair badplaatsje, van waaruit dagexcursies per boot kunnen worden gemaakt naar het Coorong National Park, dat aan de overkant van de riviermonding ligt.

Great Victoria Desert hagedis | rondreis Australië

Great Victoria Desert

Dorre woestijnachtige ecoregio

De woestijn wordt bewoond door veel verschillende Aborigines, waaronder de Kogara en de Mirning. Daarnaast staat de woestijn bekend om zijn vele reptielen.

Kangaroo Island zeeleeuwen | rondreis Australië

Kangaroo Island

Één van de boeiendste natuurgebieden van Australië

Het leefgebied van grote aantallen niet schuwe snaveldieren, koala's, kangoeroes, wallabies en zelfs pinguins. Kangaroo Island vormt zonder twijfel een hoogtepunt van een reis door South Australia.

Lake Eyre National Park | rondreis Australië

Lake Eyre National Park

Het grootste zoutmeer in Australië

Het meer bestaat uit twee delen: het grote Lake Eyre North en het kleinere Lake Eyre South. Deze meren zijn met elkaar verbonden door het natuurlijke Goyderkanaal. Een bijzondere plek!

Mannum | South Australia

Mannum

Klein havenplaatsje aan de Murray River

Mannum is de vertrekplaats voor cruises over de Murray. Vanaf Mannum kunnen raderboten stroomopwaarts varen tot aan Albury.

Marla | South Australia

Marla

'Service centre' aan de Stuart Highway

Veel meer dan het plaatselijke 'roadhouse' vindt u hier niet. Marla ligt in de Outback aan een kruispunt van wegen. Bestuurders tanken hier en rusten even uit, maar gaan dan snel weer verder.

Marree Hotel | rondreis Australië

Marree

Klein plaatsje in de Outback

Marree is een klein plaatsje met ca. 150 inwoners en ligt op de kruising van de Oodnadatta Track en de Birdsville Track.

McLaren Vale druiven | rondreis Australië

McLaren Vale

Één van de bekendste wijnregio's rond Adelaide

Het plaatsje McLaren Vale heeft ongeveer 3.800 inwoners en biedt uitstekende restaurants‚ wijnhuizen‚ olijfgaarden‚ kaasmakers en bakkerijen, die uiteraard toegankelijk zijn voor het publiek. U vindt hier één van de bekendste wijngaarden van Australië: Hardy's.

Mount Gambier Blue Lake | rondreis Australië

Mount Gambier

Een uitgedoofde vulkaan

De grootste attractie is het kratermeer Blue Lake. Dit is een uitgedoofde vulkaan, waar zich een meer in heeft gevormd met een donkerblauwe kleur. U kunt de scenic drive om het meer rijden, maar u kunt hier ook korte wandelingen maken naar de uitzichtplatforms.

Murray Bridge rivier | rondreis Australië

Murray Bridge

Populaire watersport en sportvis bestemming

Bij Murray Bridge kruist de Princess Highway de machtige Murray River. De Murray River is - met 2575 km lengte - de langste rivier van Australië.

Naracoorte Caves | rondreis Australië

Naracoorte

Bekend vanwege de grotten, Naracoorte Caves

Er zijn in totaal 60 grotten in de Cave Range. De belangrijkste grot is de Victoria Fossil Cave, die in 1894 voor het eerst werd ontdekt. De grot werd wereldberoemd in 1969 toen fossielen werden gevonden van dieren uit de oertijd die al lang zijn uitgestorven.

Nullarbor Plain | rondreis Australië

Nullarbor Plain

Zeer uitgestrekt, bijna boomloos gebied

Hier vindt u een zeer uitgestrekt bijna boomloos gebied dat ten noorden van de Great Australian Bight ligt.

Oodnadatta The Pink Roadhouse | rondreis Australië

Oodnadatta

Klein plaatsje, vooral bekend door de Oodnadatta Track

Het plaatsje heeft ruim 200 inwoners en kan bereikt worden via een onverharde weg vanuit Coober Pedy of via de Oodnadatta Track van Marree naar Marla. Oodnadatta ligt midden in een gortdroog woestijngebied.

Port Augusta | rondreis Australië

Port Augusta

Belangrijke havenplaats

Er is een groot aantal historische gebouwen, die u tijdens een "Heritage Walk" kunt bezichtigen. Ook zijn er verschillende musea, waaronder het Homestead Park Pioneer Museum, met onder meer een 130 jaar oude homestead.

Port Lincoln Cummings Lookout | rondreis Australië

Port Lincoln

"the seafood capital of Australia"

Ten zuiden van Port Lincoln liggen een aantal fraaie witte zandstranden en ruige zeekliffen. Bij het Dangerous Reef wordt veel gedoken. Er leven veel zeeleeuwen op en tonijn rond het rif. Het rif is wereldberoemd vanwege de mogelijkheid om te gaan duiken met de grote witte haai.

Port Pirie National Trust Museum | rondreis Australië

Port Pirie

Een haven- en industriestad

In 1953 werd Port Pirie tot "stad" verklaard (als eerste in de deelstaat South Australia). Het is de op één na grootste haven van South Australia. Port Pirie heeft een elegante hoofdstraat en enkele interessante historische gebouwen.

Renmark distillery | rondreis Australië

Renmark

Het oudste en grootste plaatsje in de Riverland regio (Murray River)

Renmark is nog steeds het centrum van de meest productieve land- en tuingebieden langs de Murray River. Er worden druiven, citrusfruit, steenfruit, groenten en bloemen verbouwd. Net als in Mannum kunt u vanaf Renmark cruises maken over de Murray River.

Robe Long Beach | Rondreis Australië

Robe

Klein, strategisch gelegen plaatsje

Rober ligt halverwege op de route van het Grampians National Park via de kustweg naar Adelaide. In het plaatsje zijn nog een groot aantal historische gebouwen bewaard gebleven, zoals het Customs House, Robe House en de Caledonian Inn.

Simpson Desert 4WD | rondreis Australië

Simpson Desert

Zandwoestijn met rode duinen

De Simpson Desert is een zandwoestijn met honderden parallelle rode duinen. Het gedeelte in South Australia omvat drie afzonderlijke beschermde gebieden: het Witjira National Park, het Regionaal reservaat Simpson Desert en het Conservatiepark Simpson Desert.

Tailem Bend zonsondergang | rondreis Australië

Tailem Bend

Plaatsje bij de monding van de Murray Rivier

Het plaatsje heeft ongeveer 1.700 inwoners en ligt bovenop zandsteen kliffen die door de rivier zijn uitgesleten.

Tirari Desert | rondreis Australië

Tirari Desert

Zandwoestijn in het noorden van South Australia

In het Oligoceen en Mioceen lag in de Tirari Desert een groot meer, Lake Pitikanta, met omliggende wetlands.

Victor Harbour paardentram | rondreis Australië

Victor Harbour

Populaire badplaats aan de zuidzijde van het Fleurieu Peninsula

Een leuke attractie hier is de paardentram, welke een verbinding vormt tussen Victor Harbour en het voor de kust gelegen Granite Island.

Woomera | Rondreis Australië

Woomera

Gelegen bij een wapentestterrein van het Australisch leger

De Woomera Prohibited Area is een wapentestterrein van het Australisch leger. Het gebied beslaat zo'n 127.000 km². Het is daarmee het grootste militair domein ter wereld. Woomera is tegenwoordig vrij toegankelijk.

Yorke Peninsula Cape Spencer Lighthouse | rondreis Australië

Yorke Peninsula

Een dunbevolkt gebied in South Australia

De voornaamste plaatsen zijn de Copper Triangle towns: Kadina, Moonta en Wallaroo, Maitland, Minlaton, Yorketown en de haven van Ardrossan.Er wordt veel graan verbouwd op Yorke Peninsula.