Noordkust
Stranden, gezellige badplaatsjes en rotsformaties
De noordkust van Tasmanië bestaat uit een aaneenschakeling van stranden en rotsformaties, met uitzicht op de Bass Straight - de zeestraat van ongeveer 240 km breed die Tasmanië van het Australisch vasteland scheidt.
Langs de kust liggen tal van badplaatsen (zoals Burnie, Stanley en Penguin), havenplaatsen (zoals Devonport) en goudzoekersplaatsen (zoals Beaconsfield). De vreemde tafelberg bij Stanley wordt "The Nut" genoemd. U kunt met een kabelbaantje omhoog en heeft hiervandaan een prachtig uitzicht over het kustgebergte van het Rocky Cape National Park.
In het noordoosten vindt u mooie akkerlanden en het Forest EcoCentre van Scottsdale. Meteen daarnaast in Bridport kunt u gaan vissen, bij de Barnbougle Dunes kunt u golven en bij Nabowla kunt u wandelen door de keurige lavendelvelden.
Centraal aan de noordkust ligt de Tamar Valley, waar een zeearm 50 km landinwaarts reikt tot aan Launceston (beschreven bij het midden van Tasmanië).
De meeste drukte - als daar al sprake van is - vindt u aan de noordwestkust, bij de plaatsen Devonport, Burnie en Stanley. Hier vindt u prachtige stranden, waar de inwoners van Tasmanië graag gaan zonnebaden. Maar u kunt ook de natuur in bij Rocky Cape National Park.
Als u eens wat anders wilt, kunt u een paar dagen verblijven op King Island, waar u kunt gaan sportvissen, kaas kunt proeven van de bekende King Island Dairies en naar één van de meer dan 70 scheepswrakken kunt duiken.
Bass Strait
De Bass Strait is de zeestraat tussen Tasmanië en het vasteland van Australië. De zeestraat heeft een breedte van ongeveer 240 km en de gemiddelde diepte is slechts 50 meter. In de ijstijden stond Bass Strait droog, dat wil zeggen dat Tasmanië met het vasteland van Australië verbonden was. De zeespiegel stond toen ongeveer 100-125m lager dan tegenwoordig.
De zeestraat staat bekend om haar ruwe, stormachtige zee-gang. In het Engels worden deze wateren the Roaring Forties genoemd, naar de 40e breedtegraad die er doorheen loopt. In het westen - richting Indische Oceaan - wordt de Bass Straight begrensd door het King Island. De Furneaux groep (met als grootste eilanden Flinders Island en Cape Barren Island) ligt aan de oostkant, tegen de Tasmanzee aan. Er liggen in totaal meer dan 50 eilanden in de Bass Straight. De belangrijke eilanden aan de westkant zijn:
- King Island
- Three Hummock Island
- Hunter Island
- Robbins Island
In het zuidoost liggen de eilanden:
- Furneaux groep (waaronder Flinders Island)
- Cape Barren Island
- Clark Island
In het noordoosten liggen de eilanden:
- Kent groep (waaronder Deal Island)
- Hogan Island
- Curtis Island
Ruil de stress van het vasteland in voor schone lucht, lege stranden, historische scheepswrakken en een rijke fauna op Flinders Island en King Island.
Wilt u meer regionale informatie hebben over de regio, ga dan naar:
Arther Pieman Conservation Area
Helemaal aan het einde van de weg langs de noordkust, waar deze ondertussen verder landinwaarts is gaan lopen komt u bij het Arthur Pieman Conservation Area. Vaar de Arthur River af langs zeearenden naar het gematigde regenwoud, de zandduinen en bezienswaardigheden van Aboriginals in de Tarkine-wildernis. Dit is een gebied dat nog weinig wordt bezocht en is letterlijk een uithoek van Tasmanië.