Cradle Mountain National Park

Het beroemdste natuurgebied van Tasmanië!

Het Cradle Mountain and Lake St. Clair National Park is het beroemdste natuurgebied van Tasmanië. Het bestaat eigenlijk uit twee delen, het noordelijke deel is het meest ruig en bergachtig en ligt rondom Cradle Mountain, de fraaie berg met z'n zaagtand silhouet. Het zuidelijke deel is meer heuvelachtig en ligt rondom het Lake St. Clair. Het zuidelijke deel bereikt u vanuit het zuiden (vanaf de Lyell Highway) en het noordelijke deel vanuit het noorden.

Het Cradle Mountain - Lake St. Clair NP is 1612 km² groot en biedt spectaculaire bergpieken, diepe kloven, watervallen, wilde rivieren, meren, open veengronden en een rijke fauna. U kunt vele mooie dagwandelingen maken, zowel in het gebied rond Cradle Valley als rond Cynthia Bay. Ook een wandeling rond Dove Lake is de moeite waard. Tijdens een wandeling spot u met een beetje geluk wombats‚ mierenegels of wallabies.

Het natuurpark is in 1922 opgericht, en is daarmee het tweede National Park van Australië (na het Royal NP bij Sydney) en staat ook op de Werelderfgoedlijst. De opval-lende pieken van Cradle Mountain zijn uitgegroeid tot een icoon van Tasmanië. Door het prachtige landschap is het een echt paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Er zijn dan ook verschillende wandelroutes uitgezet, waar-onder de grootste tocht van Australië: de Overland Track.

Het Cradle Mountain - Lake St Clair NP is een belangrijk gebied voor de instandhouding van de unieke inheemse plant- en boomsoorten van Tasmanië. 40-55% van de alpine flora komt enkel hier voor. Bovendien komt 68% van de soorten die geregistreerd zijn in de hogere regenwouden van Tasmanië in dit park voor. De alpine vegetatie van het park is zeer divers en is voor het grootste deel ontsnapt aan de bosbranden waaronder de omringende gebieden zwaar te lijden hebben gehad.

In het park zijn vele diersoorten te vinden, waaronder de wallabie, wombat, mierenegel, possum, buidelmarter, het vogelbekdier, de Tasmaanse doornsnavel, Tasmaanse struiksluiper en de Tasmaanse honingeter.Vroeger kwam hier deTasmaanse tijger voor, maar die is waarschijnlijk nu aan het jagen op de eeuwige jachtvelden. De Tasmaanse Duivel komt hier nog wel voor.

Door de overweldigende natuur (dennen- en eucalyptusbossen, tropische regenwouden, savannen en grasvlakten) is het echt een paradijs voor wandelende natuurvorsers. De 'overland track' van 5 dagen is de bekendste route. Door het lopen van het "Overland Track" tijdens het hoogseizoen geldt een hoge toegangsprijs (thans 160 AUD p.p.). Het geld dat geint wordt gaat naar de organisatie van de parkwacht, onderhoud van de paden, parkgebouwen en de huur van helikopters voor het transport van afval van de toiletten en hutten in het park. Voor 'dayvisitors' en gasten van de Cradle Mountain Lodge geldt een lagere entreeprijs.

Hoogtepunten van Cradle Mountain National Park zijn:

  • Craddle Mountain
  • Lake St Clair
  • Mount Ossa

Cradle Mountain

Het noordelijk deel van het nationale park ligt wordt gedomineerd door de berg Cradle Mountain, die 1545 meter hoog is. De belangrijkste trekpleisters zijn Cradle Mountain en Barn Bluff. Er zijn veel wandelroutes in het park. U kunt kiezen voor kortere wandeltochten van 1-3 uur bij Dove Lake, of voor langere wandeltochten van 4-7 uur hoger de bergen in.

Bij de kortere wandeltochten loopt u door het regenwoud, de heidegebieden, de grasvlakten en de lager gelegen valleien van het park. Het magnifieke uitzicht op Cradle Mountain ontbreekt hierbij zelden.

Bij de langere wandelingen moet u eten en drinken zelf meenemen en loopt u door een variatie aan landschappen: oerbos, heidevelden, regenwoud en het hooggebergte. U ziet watervallen en bergmeren en onderweg krijgt u prachtig uitzicht op de bergpieken die meer in het midden van het park liggen, zoals Mount Pelion East, Mount Pelion West, Mount Oakleigh en Mount Ossa (met 1.617 meter de hoogste berg van Tasmanië). Ook is het mogelijk de bekende 6 daagse en 65 km lange Overland Track te lopen, die meestal wordt begonnen in het noorden.

De meeste toeristen verblijven in de Cradle Mountain Lodge in het park, of in de cabins of op de camping bij Pencil Pine (de noordelijke entree tot het NP). Het park ligt behoorlijk geïsoleerd, Pencil Pine ligt 40 km van de Murchisson Highway, en 70 km van Devonport resp. Deloraine, via Sheffield, Wilmot of Mole Creek. Een minder gebruikte toegang is via het 'Arm Rivier Track', aan de oostkant.

Overland Track

Wandel de gehele Overland Track (65 km) in zes dagen naar Lake St Clair of kies korte of dagwandelingen vanaf het Cradle Mountain Visitor Centre en Dove Lake. Vergeet niet dat u deze wandelingen goed moet plannen. U moet ze van tevoren boeken bij Tasmania's Parks & Wildlife Service en een goede tent en warme slaapzak meenemen. Hoewel op de route acht basishutten met fornuiskachels aanwezig zijn, is er geen garantie dat er ook altijd ruimte is. De beste tijd om over dit pad te wandelen is tussen november en april, wanneer het weer vanwege de zomertijd wat milder is en de dagen langer zijn. In april ziet u de spectaculaire wisselende kleuren van de loofbomen. Deze wandeling is niet alleen een fysieke uitdaging, maar u wordt ook echt één met de natuur. U ziet meren, bossen en kloven, bergen en heidegronden, spectaculaire watervallen en steile, steenachtige pieken.

Dag 1: Van Ronny Creek naar Waterfall Vallley
Op de eerste dag wandelt u 10 km naar de top van de onherbergzame, onmogelijke imposante pieken van Cradle Mountain. Start bij Ronny Creek en volg de gematigde beklimming langs Crater Falls en Crater Lake naar Marions Lookout. Of volg de meer open beklimming langs Horse Track naar Crater Peak. U kunt de wandeling ook bij Dove Lake beginnen en langs Lake Lilla en Wombat Pool lopen om uiteindelijk bij Marions Lookout uit te komen. Dit is een geweldige plek om even stil te staan en de stille, spiegelende wateren van Dove Lake in u op te nemen. Ga langs het Cradle Mountain- plateau verder en klim over de dolerietrotsen naar de 1.500 meter hoge top. Wandel om de glaciale ring heen, van waaruit je rechts het pad kunt verlaten om de ruige Barn Bluff te verkennen. Daal af door het hoogland en let onderweg op wallaby's en opossums in de bomen, de 'button grass'-velden en de kruidenweiden. Eindig je dag in de met mos bedekte Waterfall Valley, in het eenvoudige comfort van Barn Bluff Hut of onder uw tentdoek op een van de vele campings.

Dag 2: Van Waterfall Valley naar Lake Windermere
Wordt wakker in een schone berglucht en met het blije getjilp van de inheems vogels, zoals de karrowong en de Yellow Throaded Wattle. Dit 8 km lange pad brengt u binnen drie uur weer terug, zodat u ruim de tijd hebt om van de omgeving te genieten. Vanaf Waterfall Valley loopt het pad naar het zuiden over zegge-moerassen bezaaid met pandanistruiken, eucalyptusbomen en zeldzame pencil-pijnbomen, waarvan er enkelen wel 1.000 jaar oud zijn! Geniet van het schilderachtige tijdens uw lunch in Lake Will en wandel dan op uw gemak naar Innes Falls aan het zuidelijke uiteinde van het meer. Sla bij Lake Holmes af om over de 'button grass'-velden naar het theekleurige Lake Windermere te gaan. Na een verfrissende duik kunt u naar het uitkijkpunt vanForth Valley wandelen om over de geurige, groene Lemonthyme Forests uit te kijken. Breng de nacht door in Windermere Hut. Bekijk de briljante, met sterren bezaaide hemel en luister naar de rondrennende verlegen, nachtelijke opossums.

Dag 3: Van Lake Windermere naar Pelion Plains
Bereid u voor op een 17 km lange wandeling over het moerasland en door de bergen. Pauzeer bij Forth River Lookout voor uitzichten over de gletsjervallei van de rivier en het gigantische eucalyptusbos eromheen. Vanaf Pine Forest Moor slingert de route langs knoestige, met mos bedekte bossen onder de overhangende rotsen van Mt Pelion West. Lunch bij Frog Flat, onder de hoogste basaltpieken van de berg. Hier vallen de watervallen van de Forth River omlaag in de Lemonthyme Valley. U zult de richting van die watervallen volgen terwijl je afdaalt langs Leaterwood-, sassafras- en mirtebossen en uiteindelijk over de alpine graslanden naar Pelion Plains. Dit deel van de route volgt het ruiterpad dat in 1898 werd aangelegd om de mijnwerkers van de oostelijke stadjes naar de mijnen aan de West Coast te vervoeren. Geniet van de geplooide Mount Oakleigh en de supergrote wombats die in het gras grazen. Sla dan uw kamp op in de onlangs gebouwde Pelion Hut.

Dag 4: Van Pelion Plains naar Kia Ora
Staar uit over de door je ziel snijdende vlakte van de South-West wildernis voordat u begint aan deze 9 km lange wandeling langs Pelion Gap naar Kia Ora Hut. U komt door smaragdgroene bossen en gaat omhoog langs met eucalyptus omzoomde hellingen naar een opening. Van hieruit ziet u de Cathedral Mountain, waarbij Pelion East en Mount Ossa elk aan één kant van u omhoogrijzen. De ervaren klimmer heeft vast tijd voor de drie uur durende retourbeklimming naar Mount Ossa, de hoogste piek van Tasmanië. De top is een ideaal uitkijkplatform voor het zuidelijke deel van de Cradle Mountain - Lake St Clair World Heritage Area. Daal af naar Pinestone Valley langs kussenplanten, oeroude pijnbomen en scoparia. Beklim een kleine richel naar Kia Ora Hut, verscholen achter Cathedral Mountain.

Dag 5: Van Kia Ora Hut naar Windy Ridge
De 10 kilometer lange tocht van vandaag neemt vier in beslag, plus natuurlijk omwegen van het pad voor mooie uitzichten. Bezoek Leatherwood Garden en Du Cane hut, eens het bush-huis van de trapper Paddy Hartnett en zijn vrouw. Verken het Leatherwood-bos in de omgeving, dat aan het einde van de lente en 's zomers met grote witte bloemen wordt bedekt. Zwerf in zuidelijke richting langs de Mersey River en las een pauze in voor het verkennen van drie van de grootste en meest spectaculaire watervallen in Tasmanië: Fergusson, D'Alton en Hartnett. Ferguson Falls is vernoemd naar een voormalige ranger in Lake St. Clair, terwijl Hartnett naar Paddy Hartnett, de excentrieke bushman met de bolhoed, is vernoemd. Passeer Du Cane Gap en volg de route door dichte mirtebossen omlaag voordat u de U-vormige gletsjer van Windy Ridge bereikt. De grote zwerfkeien bij de ingang schoven tijdens de laatste lange ijstijd langzaam langs de vallei omlaag. Na de gemakkelijke wandeling van 10 kilometer van vandaag zet u een tent op of breng je de nacht in Windy Ridge hut door.

Dag 6: Van Windy Ridge naar Lake St. Clair
Bereid u voor op de laatste 18 km van uw tocht, plus eventuele omwegen die u wilt toevoegen. Wandel langs open eucalyptusbossen en over de grasvelden van de Bowling Green, waarvandaan u de top van Mount Acropolis kunt zien. Volg de route zuidwaarts naar de pittoreske Pine Valley, onder de in mist gehulde Du Cane Range. Een brug brengt u naar Cephissus Creek in een weelderige regenwoudomgeving. Van hieruit klimt u naar de top van Mount Acropolis voor een uitzicht omlaag over Labyrinth en de elegante meren. Of u blijft in zuidelijke richting lopen, door droog sclerofielbos en open 'button grass'-velden naar Narcissus Hut op Lake St Clair. Hier eindigt uw wandeling met een boottocht over het diepste natuurlijke meer van het zuidelijk halfrond. Als u van het pad afdwaalt, kunt u omkijken en zich vergapen aan de schijnbaar ondoordringbare bergen waar u doorheen bent gekomen.

Lake St Clair

Het zuidelijk deel van het Cradle Mountain - Lake St. Clair NP ligt rondom het Lake St. Clair, een 200m diep glaciaal meer. Het is het diepste zoetwatermeer van Australië. U kunt over vlonders kilometers lang langs het meer lopen of boottochten maken over het meer. Het zuidelijk deel is toegankelijk vanaf de Lyell Highway, ter hoogte van Derwent Bridge. Bij de zuidelijke ingang ligt een bezoekerscentrum, een lodge met cabins en een restaurant en een camping. De ingang ligt 165 km ten noordwesten van Hobart. Er zijn plannen voor het bouwen van een ecolo-gisch vakantiepark in Pumphouse Point bij Lake St Clair.

Mount Ossa

Mount Ossa is met zijn 1614 meter de hoogste berg van Tasmanië. Het is één van de acht Tasmaanse toppen met een hoogte van meer dan 1500 m. De berg ligt in het midden van het Cradle Mountain - Lake St Clair NP.