Southwest National Park

Ongerepte gematigd regenwoud

Ten westen van Hobart vindt u één van de laatste stukken echt ongerepte gematigd regenwoud ter wereld. Het Southwest National Park is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het park bestaat uit ruige bergen, wouden, meren en een lange diep gekerfde kustlijn.

Het Southwest National Park omvat één van de grootste stukken gematigd regenwoud ter wereld dat nog geheel ongerept is. Het park bestaat uit ruige bergen, wouden, meren en een lange diep gekerfde kustlijn.

Het Southwest National Park heeft een oppervlakte van ruim 6180 km² en is in 1951 opgericht. Het is een woest inspirerend gebied, onderdeel van het Tasmanian Wilderness Heritage Area en het staat op de World Heritage List van UNESCO.

De Gordon River ontstpringt vanuit het park (het wordt namelijk gevoed door het Lake Gordon en Lake Pedder).

Een ander prominent punt is Scots Peak. Het biedt adembenemende vergezichten van ruige bergen zoals de Saw Back, Western Arthur, Anne en Frankland ketens. Dit is wildernis op zijn best en dit, één van Australië's meest spectaculaire natuurgebieden.

Het park is alleen vanuit het oosten toegankelijk (vanuit de richting Hobart). Er is geen verbinding naar het westen (richting Strahan). Er zijn verscheidene wandeltochten uitgezet, waarvan de South Coast Track de bekendste is. Deze wandeltocht duurt tien dagen en onderweg zijn er campings en hutten om te overnachten. U loopt dan van Port Davey naar het afgelegen Melaleuca, waar u met een watervliegtuig moet worden opgehaald.

Maar er zijn ook kortere wandeltochten mogelijk. De meeste kortere wandelingen beginnen bij de Gordon Dam en het bezoekerscentrum Strathgordon. U kunt over de Gordon Dam-muur wandelen, maar ook van de steile rand abseilen. Bij het langs de weg gelegen Bathurst Harbour kunt u tussen oktober en maart de bedreigde oranjebuik-papegaai zien rondvliegen. Zwerf door met mos bedekte bomen en over gigantische stronken op het korte Creepy Crawly Nature Trail (die begint bij de ingang van het park).

Een andere mogelijkheid is om vanaf de Scots Peak Dam te gaan wandelen - waar de Huon Rivier is afgedamt. Bij deze dam ziet u de torenhoge bergpieken van Mount Anne, Mount Eliza en de Western Arthurs, aan de kust van Lake Pedder. Onderweg naar de Scots Peak Dam kunt u ook een wandeling maken naar het diepe Lake Judd.

De ervaren hikers kunnen in dit bijna ondoordringbare maar prachtige gebied hun hart ophalen! Houdt wel rekening met het onvoorspelbare weer en neem een kompas en een goede kaart mee, aangezien in dit ruige gebied geen duidelijke wegen en paden zijn. Er zijn verscheidene wandeltochten uitgezet, waarvan de South Coast Track de bekendste is. Deze wandeltocht duurt tien dagen en onderweg zijn er campings en hutten om te overnachten. Maar er zijn ook kortere wandeltochten mogelijk.

Een andere mogelijkheid is om een scenic vlucht te maken over het 608.000 hectare grote Gondwanan-regenwoud, met z'n horizontale struiken en de zeldzame Huon- pijnbomen.