Hobart

De sfeervolle hoofdstad van Tasmanië!

De havenstad Hobart is de hoofdstad van Tasmanië. De stad telt zo'n 200.000 inwoners, en is de tweede oudste stad van Australië (na Sydney). Hobart is een sfeervolle en erg gezellige stad en bestaat uit een unieke mix van moderne, koloniale en maritieme architectuur.

In het oude centrum van Hobart‚ vooral bij Battery Point‚ staan prachtige koloniale huizen en het is met zijn hobbelige straatjes en gezellige drukte zeker een bezoek waard. De historische huizen, het scheepskwartier, pubs en kerken zijn nog in uitstekende staat en hierdoor heeft de stad een knus karakter weten te behouden.

Hobart ligt aan de Derwent river, die overbrugd wordt door de 1.025m lange Tasman Bridge. Naast alle maritieme activiteiten, vindt hier ook de finish plaats van de jaarlijkse Sydney - Hobart zeilrace. Hobart begon zijn bestaan aan het water en de sfeer van de haven is nog altijd een belangrijk aspect van de stad. Sullivan's Cove, tussen de Old Wharf, waar de eerste Europeanen zich vestigden, en het vissersdorp Battery Point, vormen het hart van de kosmopolitische stad.

Hobart is een belangrijk centrum voor kunst en cultuur in Australië. U vindt er veel ateliers en galleries van vooraanstaande Tasmaanse kunstenaars, zoals in de Lady Franklin Gallery in Lenah Valley. Maar ook in het straatbeeld komt de kunst terug. Slenter langs de kleurrijke muurschilderingen, over de stoepen met patronen en langs de versierde lantarenpalen die de straten in North Hobart omzomen. Musici gaan de straten van Hobart op tijdens het Hobart Summer Festival en het Taste of Tasmania Festival, dat tijdens de jaarwisseling één week duurt.

Tasman Highway

De Tasman Highway (of A3) verbindt Hobart met Launceston, via de noordoost en oostkust van het eiland. De benaming "Tasman Highway" is afkomstig van de ligging van de weg (langs de kust). De highway is met een lengte van 418 kilometer de langste van Tasmanië. De reisduur over de gehele weg is ongeveer 4,5 uur.

Het gedeelte tussen Launceston en Scottsdale loopt via het Sideling Range uitzichtpunt, met een spectaculair uitzicht over Scottsdale en de omgeving. Het oostelijke deel is eveneens spectaculair; de weg loopt op sommige punten slechts enkele meters langs de Tasmanzee.

Tussen de Tasman Bridge en Hobart International Airport, nabij Cambridge, is de weg een autosnelweg. Het overgrote deel van de weg is een tweebaansweg met op sommige plaatsen inhaalstroken.

Hoogtepunten van Hobart

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Hobart:

 • Battery Point
 • Constitution Dock
 • Federation Concert Hall
 • Huon Valley
 • Kettering
 • Mount Wellington
 • Salamanca Arts Centre
 • Salamanca Place
 • Tasmanian Museum and Art Gallery
 • Theatre Royal
 • Austins Ferry
 • Recherche Bay

Battery Point

Eén van de mooiste - en duurste - wijken van Hobart is Battery Point. In Battery Point ontkomt u niet aan het koloniale verleden van Australie. Hier vind u koloniale herenhuizen uit 1830 - 1840, authentieke pubs, oude arbeiders- en vissershuisjes langs smalle met door gaslampverlichte straatjes.

Vroeger stonden op deze strategische plek langs de Derwent River een batterij kannonnen als bescherming tegen vijandelijke invallen - vandaar de naam Battery Point. De kanonnen zijn inmiddels al lang verdwenen, maar Battery Point heeft zijn oorspronkelijke zeevaarders-charme behouden.

De grootste attracties van deze sfeervolle wijk zijn de Arthur's Circus (een groep van oude schilderachtige cottages), de St George's Anglican Church en het Van Diemen's Land Folk Museum, een Georgiaans gebouw op prachtige aangelegde en onderhouden terreinen.

Neem eens een kijkje in Kelly's Steps, dat in 1839 door de legendarische avonturier James Kelly werd gebouwd. Of treed tijdens een Ghost Tour in de voetsporen van veroordeelden, struikrovers, walvisvaarders, zeelieden, barmeisjes en prostituees.

Constitution Dock

Wanneer u op zoek bent naar een meer classy buurt in Hobart met luxe restaurants en trendy bars, dan kunt u naar Constitution Dock gaan. In de zomer meren hier internationale cruiseschepen aan. Dankzij het bezoek van toeristen zijn veel gebouwen opgeknapt en hebben weer hun glamorous uiterlijk terug gekregen. Vanuit Constitution Dock vertrekken ferries naar de eilanden rond Tasmanië en naar het vasteland van Australie. Constitution Dock is ook de finish van de beroemde Sydney to Hobart Yacht Race eind december.

Federation Concert Hall

Laat u meeslepen door het spel van het Tasmanian Symphony Orchestra in de Federation Concert Hall in Davey Street.

Huon Valley

Proef klassieke, in een koel klimaat geproduceerde wijnen in de wijnkelders en wijnmakerijen in Coal River Valley, Derwent Valley en Huon Valley, allemaal op korte rijafstand van Hobart. In een zonnig wijngaardrestaurant kunt u de wijnen met een bord vol verse landbouwproducten combineren.

Kettering

Ten zuiden van Hobart vind je het rustige kuststadje Kettering, aan de kust van het D'Entrecasteaux Channel. Geniet van uw lunch terwijl u naar de jachten en vissersboten in de beschutte haven kijkt of neem de veerboot naar Bruny Island.

Mount Wellington

Hobart is gebouwd aan de voet van Mount Wellington. De berg is 1271 meter hoog en hoort bij de Wellington Range. De berg is vaak met sneeuw bedekt, soms zelfs in de zomer. De berg vormt de westelijke flank van de stad.
Geniet van een panoramisch uitzicht op Hobart, Bruny Island, South Arm en het Tasman Peninsula vanuit het documentatiecentrum bovenop de door de wind geteisterde Mount Wellington. Volg door koele, beboste valleien het historische Pipeline Track of steek te paard of met een mountainbike Wellington Range over.

Beklim Sphinx Rock en bekijk de Octopus Tree, de grootste boom van het woud. Abseil of beklim de rotsachtige doleriettorens van Organ's Pipe. Rijd met een jeep over ruwe bergpaden of bergaf op een mountainbike tijdens een adembenemende tocht. De wilderniservaring van Mount Wellington brengt u tot 1.270 meter boven de zeespiegel, maar ligt slechts op twintig minuten van het stadscentrum.

Salamanca Arts Centre

Bezoek de studio's van kunstenaars en bekijk uitvoerende kunsten in de eeuwenoude magazijnen van het Salamanca Arts Centre.

Salamanca Place

Op Salamanca Place vindt u elke zaterdagmorgen de beroemde Salamanca Markets. Het is gezellige maar meestal ook drukke markt, waar u zowel verse producten als veel snuisterijen kunt vinden. Ga terug in de tijd in Salamanca Place, het fascinerende kasseienplein aan de waterkant. Op zaterdagochtend kunt u over de levendige Salamanca Markets struinen en de kunstwerken van glasblazers, pottenbakkers en schilders kopen. Koop een uniek stuk handwerk of organisch groente en fruit, boerderijkazen en verse snijbloemen van de vriendelijke lokale boeren. Geniet van het aroma van vers gemalen koffie onder de parasols, terwijl de zeilen aan de masten wapperen en muzikanten op straat spelen. Ontdek de galerieën, theaters, handwerkwinkels en restaurants in de Georgiaanse magazijnen van rond 1830, waar vroeger zeelieden, walvisvaarders en werklieden bijeenkwamen.

Tasmanian Museum and Art Gallery

Bewonder de kunst van de vroege kolonisten en een paar opgezette Tasmaanse duivels in het Tasmanian Museum and Art Gallery, dat op de World Heritage-lijst opgenomen gebouwen omvat aan de waterkant in Sullivans Cove.

Theatre Royal

Bekijk internationaal ballet, opera, drama en musicals of kijk of je een glimp van het vermeende spook kunt opvangen in het Theatre Royal, het oudste theater van Australië. Noel Coward speelde hier en Sir Laurence Olivier smeekte de Tasmaniërs om het gebouw in stand te houden.

Buiten het centrum van Hobart

Net ten noorden van het centrum is de Universiteit van Tasmanië gevestigd. De stad ligt tevens aan de voet van Mount Wellington, die drie maanden per jaar met sneeuw is bedekt. Binnen straal van 100 km van Hobart liggen 4 nationale parken.

Austins Ferry

Austins Ferry is een buitenwijk van Hobart. De wijk is genoemd naar James Austin (1776–1831), die in 1803 samen met zijn neef John Earl als gevangene naar Port Phillip in Victoria werd gestuurd. In 1804 kwamen ze aan in Van Diemensland. Toen hun straf voorbij was werd aan beide mannen een klein stuk land geschonken aan de westoever van de rivier de Derwent, tussen Hobart en New Norfolk. In 1818 startten ze een veerdienst over de rivier, die al snel een belangrijke verbinding vormde tussen Hobart en het noorden van Tasmanië. Deze veerdienst kreeg de naam Austins Ferry. Het oude woonhuis van James Austin is tegenwoordig te bezichtigen.

Recherche Bay

Peddel met uw kajak naar Recherche Bay (127 km zuidelijk van Hobart), waar u een 18e eeuwse Franse tuin kunt bezichtigen, die wordt omgeven door dik bos en uitgestrekte witte stranden.