Franklin Gordon Wild Rivers National Park

Hoge bergketens en diepe kloven

Het Nationaal park Franklin-Gordon Wild Rivers National Park ligt in zuidwestelijk Tasmanië en heeft een oppervlakte van 446.342 hectare. Het park is in 1908 opgericht en in 1939 tot nationaal park verklaard. De meeste bezoekers zien het park vanaf een cruise op de majestueuze Gordon River (beginnend in Strahan). De naam 'Wild Rivers' komt niet uit de lucht vallen - raften is één van de grootste attracties hier. U vindt in dit park namelijk één van de grootste wilde rivieren ter wereld. Het is ook de laatste grote rivier in Australië zonder dammen. 

Het gebied omvat hoge bergketens en diepe kloven met sprekende namen als Deliverance Gully en Thunderush Rapids. In het natuurpark liggen stukken regenwoud, watervallen, bergtoppen en een gevarieerde flora.

U kunt hier ook uitstekend wandelen door de nauwelijks doordringbare natuur. U kunt tot de Sir John Falls komen.

Een andere - meer inspannende wandeling en klim - is die naar de top van Frenchmans Cap (1442 m), waar u een adembenemend uitzicht heeft over de omliggende meren, rivieren en wouden. Of volg de kronkelende Lyell Highway en geniet van het dramatische landschap. Daar kun je wildwatervaren op de furieuze Franklin River, langs bosvalleien, diepe kloven en bergen die door gletsjers zijn uitgesneden. Volg de Donaghys Lookout Walk voor uitzichten over de Franklin River of bergtoppen. Of neem de uitdagende meerdaagse Frenchmans Cap Track langs 'buttongrass'-velden, gletsjervalleien en regenwouden vol eeuwenoude Huon- en King Billy-pijnbomen, met als bestemming Lake Tahune, onder de torenhoge piek van Frenchmans Cap, een van 's werelds oudste rotsen.

Hoogtepunten van Franklin Gordon Wild Rivers National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Franklin Gordon Wild Rivers National Park:

  • Gordon River Dam
  • Franklin River

Gordon River Dam

De Gordon River Dam is een dubbelgekromde boogdam in de Gordon River, die een hoogte heeft van 140 meter. In 1963 verleende de federale overheid de opdracht om de dam en de Gordon River Road aan te leggen van het dorpje Maydena naar de Gordon River in het South West NP. Een jaar later werd de weg en de dam aangelegd. De weg maakte het South West NP toegankelijk vanuit het oosten (richting Hobart). Er zijn geen verbindingen naar het westen (naar Strahan). Voor dit project had men aanvankelijk meerdere dammen in gedachten, maar uiteindelijk werd alleen de Gordon River Dam gebouwd en kwam de aangekondigde Franklin Dam er niet. Door de aanleg van de dam ontstond het Lake Gordon. Het McCarltans Pass Channel werd aangelegd als verbinding met het Lake Pedder (dat grotendeels ontstond door de aanleg van de Scotts Peak Dam).