Queenstown

Historisch mijnstadje

Queenstown biedt op het eerste oog een wat surrealistisch aanzicht. Overal om het plaatsje liggen enorme bergen rode aarde, die zijn opgegraven uit de mijnen. Ooit behoorde de twee mijnen tot de rijkste goud- en kopermijnen ter wereld. Goud werd hier ontdekt in 1881 en de Mt Lyell Gold Mining Company heeft hier vervolgens 10 jaar naar goud gegraven. Het kopererts werd hierbij als afval opzij geschoven op grote hopen, pas vanaf 1891 werd begonnen met de winning van koper uit dit afval (dat nog steeds gebeurd). U kunt de twee mijnen bezoeken, er worden rondleidingen georganisseerd. U gaat daarbij 6 km door tunnels onder de grond tot op een diepte van 340 meter onder zeeniveau.

In het historische stadje kunt u nog wat herinneringen zien aan die periode, alhoewel het plaatsje Zeehan veel fraaier is. Naast z'n rijke sociale en industriële geschiedenis biedt Queenstown ook toegang tot het "wilde westen" van Tasmanië.

Vanuit Strahan kunt u de stoomtrein nemen naar Queenstown. De treinreis biedt een magnifiek uitzicht over de omgeving, die u in alle rust kunt gade slaan. Alternatief is dat u vanuit Strahan naar Queenstown rijdt met uw auto via een slingerende weg met meer dan 90 bochten, ook een mooie rit!