Launceston

Charmante stad met prachtige ligging aan de Tamar River

Launceston - ongeveer 250 km noordelijk van Hobart‚ is met 75.000 inwoners de tweede stad van Tasmanië. Het ligt op een prachtige locatie in het noorden aan de Tamar rivier. Het stadje dankt zijn rijkdom aan de mineralenvondst aan het einde van de negentiende eeuw. Wandelend door het centrum herleeft u die historie bij het aanzicht van de prachtige Victoriaanse huizen uit die tijd.

Launceston is de op twee na oudste stad van Australië (na Sydney en Hobart) en bevat nog tal van mooie historische gebouwen. Het is het commerciële centrum voor Noord Tasmanië. De stad vormt een charmante mengeling van oude Victoriaanse gebouwen, parken, tuinen en promenades en is dan ook aan plezier om door te wandelen. Naast enkele interessante musea, het pretpark Penny Royal World en wijnmakerijen is de geweldige natuurlijke omgeving de belangrijkste reden om naar Launceston te gaan.

Een belangrijke toeristische trekpleister is Cataract Gorge Reserve, net ten westen van de stad. Vanuit het centrum van Launceston is het 10 minuten wandelen naar de ingang van de prachtige Cataract Gorge. Steile rechte rotswanden lopen langs de South Esk River. Rond de Cataract Canyon ligt een natuurreservaat waar de inheemse dieren vrij kunnen leven. In de zomer maanden kan het bijzonder druk zijn. Er is een kabelbaan aanwezig, zodat je over de Gorge heen kan kijken. Ook zijn er diverse hikes uitgezet.

Om de stad heen liggen een aantal boutique wijngaarden – die zeker een bezoek waard zijn. Er is een redelijk nachtleven, bijvoorbeeld The Saloon, een beetje alternatief, en The Pavilion tavern, een iets rustiger tent.