Groote Eylandt
Het grootste eiland in de Gulf of Carpentaria
Groote Eylandt is het grootste eiland in de Gulf of Carpentaria. Het eiland meet 50 km van oost naar west en 60 km van noord naar zuid 60. Het eiland heeft een oppervlak van 2326 km2 en ligt zo'n 50 km uit de kust, ten oosten van Arnhemland (ca. 630 km van Darwin).
Groote Eylandt werd voor het eerst door Europeanen bezocht in 1623, door de Nederlander Willem van Coolsteerdt met zijn schip de Arnhem. Het was echter Abel Tasman die het eiland in 1644 zijn Nederlandse naam gaf.
Op het eiland wonen ongeveer 1.500 mensen, vrijwel alle inwoners van Aboriginal communities. Het hele eiland is sinds 1976 gemeenschappelijk bezit onder een zgn. 'Aboriginal Freehold Title'. Er is een grote mangaanmijn op het eiland, die royalty's betaalt aan de aborigines.
Gulf of Carpentaria
De Gulf of Carpentaria is een grote, ondiepe zee, aan drie zijden omsloten door het vasteland van Australië. In het noorden gaat de Golf over in de Arafurazee, de natuurlijke waterscheiding tussen Australië en Nieuw-Guinea. Geologisch gezien is de Golf nog maar jong - ten tijde van de laatste ijstijd was de Golf nog land.
Aan de oevers van de Golf ligt hoofdzakelijk vlak en laaggelegen grasland met bushbegroeiing. Ten westen van de Golf ligt Arnhemland. In het oosten ligt het Cape York Peninsula, in het zuiden de Gulf Country regio, beide in Queensland.
Het gebied is in 1606 door kapitein Willem Jansz als eerste in kaart gebracht. In 1623 vernoemde Jan Carstensz de golf naar gouverneur van Batavia Pieter de Carpentier. In 1802 en 1803 werd de golf gekarteerd en verder onderzocht door Matthew Flinders.
Het klimaat is heet en vochtig met twee seizoenen per jaar. Het droge seizoen loopt van april tot november, en wordt gekenmerkt door zeer droge zuidoostelijke tot oostelijke wind. Het natte seizoen loopt van december tot maart. De meeste regen valt in deze periode, waarbij de laaggelegen gebieden overstroomd raken.
Hoogtepunten van Groote Eylandt
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Groote Eylandt:
Aboriginal community