Litchfield National Park

Watervallen en termietenheuvels

Op slechts 1,5 uur rijden (100 km zuidelijk) van Darwin vindt u het Litchfield National park. Het park is een verzameling van mooie watervallen, zandsteenformaties, termietenheuvels en meertjes. Het park heeft een oppervlakte van 1461 km² en is daarmee een stuk kleiner dan het Kakadu National Park. Het park is vernoemd naar Frederick Henry Litchfield, lid van de eerste Europese expeditie naar dit gebied. Voor de oprichting was Litchfield een gebied waar naar tin en koper werd gezocht.

Het Litchfield National Park ligt in de Tabletop Range, een zandsteenplateau in de Top End, waaruit meerdere riviertjes met watervallen ontspringen. In het noordoosten van het park liggen tot twee meter hoge magnetische termietenheuvels, die gebouwd zijn in de noordzuidrichting door kompastermieten. De rotsgebieden van Litchfield worden onder meer bewoond door kortoor-rotskangoeroes.

De populairste attracties in het park zijn de Florence Falls, Tolmer Falls, Wangi Falls en de Sandy Creek Falls. Ook een bijzondere bezienswaardigheid in dit nationale park is 'Lost City'.

Er zijn twee wegen die toegang geven tot het park. Eén vanuit het oosten via het plaatsje Batchelor, te bereiken via een afslag op de Stuart Highway, de andere vanuit het noorden via de Berry Spring – Cox Peninsula Road. De twee wegen komen samen in het park waardoor u een rondrit zou kunnen maken. Het oude mijnstadje Batchelor is overigens de enige plaats met accommodatie in de buurt van het Litchfield National Park, dat zelf niet over accommodatie beschikt. Ook bij Lake Bennett vindt u accommodatie.

Litchfield National Park is het hele jaar door te bezoeken, maar als u alles wilt zien is het droge seizoen (mei-okt) de beste tijd. In het regenseizoen (dec-apr) zijn vaak de wegen onbegaanbaar en/of de meertjes overstroomd. In november vindt de build-up richting het regenseizoen, een zeer warme en benauwde maand waarin de eerste buien al losbarsten. Een aanrader is om dit park vroeg op de dag te bezoeken zodat u het rijk alleen heeft. Gaat u later in de ochtend, dan ontmoet u veel bussen met dagjesmensen. Het wordt dan erg druk!

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Litchfield is voor 1 dag vanaf Darwin relatief ver rijden (380 km.) met een normale 2wd moet je nog 45min vanaf ingang park rijden naar 1e waterval, dus het is beter om hier 2 nachten te verblijven. Alternatief voor Litchfield is Berry Springs, 50km ten zuiden van Darwin (kan in hoogseizoen erg druk zijn)"

Litchfield National Park

Litchfield National Park is het hele jaar door te bezoeken, maar als u alles wilt zien is het droge seizoen (mei-nov) de beste tijd. In het regenseizoen (dec-apr) zijn vaak de wegen onbegaanbaar en/of de meertjes overstroomd. Een aanrader is om dit park vroeg op de dag te bezoeken zodat u het rijk alleen heeft. Gaat u later in de ochtend komen veel bussen met dagjesmensen hier aan en wordt het erg druk!

Hoogtepunten van Litchfield National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Litchfield National Park.

Florence Falls

De eerste watervallen die u tegenkomt wanneer u vanuit Batchelor het park in rijdt, zijn de Florence Falls. Het water van deze waterval stort zich van 212 meter hoogte in een meertje waar u heerlijk kunt zwemmen. Een aanrader is het om deze waterval te bekijken vanaf het uitkijkpunt dat via een korte wandeling over een pad te bereiken is.

Tolmer Falls

Na een aantal kilometer komt u bij de volgende waterval, Tolmer Falls. In deze omgeving broedt de zeldzame oranje hoefijzer vleermuis. Ter bescherming en om deze dieren zo min mogelijk te storen, is het hier niet toegestaan te zwemmen in het meertje bij de waterval.

Wangi Falls

Ongeveer 7 kilometer verderop aan de 'loop', die u aflegt wanneer u alle watervallen wilt zien, liggen de Wangi Falls. Deze waterval is de meest populaire en vaak erg druk bezocht door dagjes mensen, die met bussen hier naar toe komen. Bij de Wangi Falls vindt u een idyllisch meertje waar u kunt zwemmen. Door het tropische regenwoud loopt een vlonderpad van enkele kilometers lang waarover u een mooie wandeling kunt maken.

Lost City

De Lost City is een verzameling van zandstenen kolommen die door weersinvloeden vreemde vormen hebben gekregen en doen denken aan oude ruines. De Lost City is wat moeilijker te bereiken. Om hier te komen moet u over een 10 kilometer lang modderig en steil tractorspoor rijden. De Lost City is daarom alleen toegankelijk met een 4WD.

Sandy Creek Falls

Wanneer u vanaf Lost City het onverharde pad blijft volgen komt u bij de Sandy Creek Falls. Verder vindt u door het hele park verspreid indrukwekkende termieten heuvels, waarvan sommige meer dan 2,5 meter hoog zijn.