Simpson Desert

Zandwoestijn met rode duinen

De Simpson Desert ligt in centraal-Australië en strekt zich uit over het Northern Territory, South Australia, Queensland. Zij beslaat een oppervlakte van ongeveer 170.000 km². Ten noordwesten van de woestijn liggen de MacDonnell Ranges, in het oosten ligt het zogenaamde Channel Country, in het zuidoosten gaat de Simpson Desert over in de Sturt Stony Desert en de Tirari Desert en in het zuiden ligt het Lake Eyre.

Verschillende delen van de woestijn zijn beschermd. Het oostelijke deel in Queensland vormt het Simpson Desert National Park.

Het gedeelte in South Australia omvat drie afzonderlijke beschermde gebieden: het Witjira National Park, het Simpson Desert Regional Reserve en het Simpson Desert Conservation Park.

De Simpson Desert is een zandwoestijn met honderden parallelle rode duinen die een lengte hebben tussen de 300 en 500 km.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 130 ml, maar door de grote schommelingen die van jaar tot jaar optreden laat dit zich niet voorspellen. De zomertemperatuur bereikt limieten van meer dan 50°C.

Hoogtepunten van Simpson Desert

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Simpson Desert:

  • De uitgestrekte rode duinen