Red Centre

Het rode hart van Australië

Het zuidelijk deel van het Northern Territory vormt het hart van Australië, het wordt ook wel het 'Red Centre' genoemd. In dit desolate‚ vrijwel onbewoonde gebied met savannes‚ woestijnen en eindeloze vlaktes ontdekt u unieke natuurfenomenen. U vindt hier geen grote steden, geen haute- couture winkels en geen beroemde wijngaarden, maar wel het gevoel van de Outback. De uitgestrektheid, de overweldigende natuur en de heldere sterrenhemels laten een overweldigende indruk na. Ook de aboriginal-cultuur, de boomerang en 'Bush tucker food' hoort bij dit deel van Australië. De kleine karakteristieke pubs en roadhouses, de roadtrains (enorme vrachtwagens van soms wel 35-meter lang) die u onderweg kunt tegenkomen, zijn leuke en interessante bezienswaardigheden. De enige stad in het gebied is Alice Springs.

Het Red Centre wordt gekenmerkt door de rode kleur van zand en rotsen. De oorzaak hiervan is het hoge ijzergehalte in de grond, dat door blootstelling aan de lucht oxideert en het landschap een roestachtige, roodbruine kleur geeft. Het Great Artesian Basin in Australië is het grootste onder-grondse waterreservoir ter wereld. Het werd in 1879 ontdekt en strekt zich over 23 % van Australische continent uit, te weten over een groot deel van Queensland, het noorden van New South Wales, het zuidoosten van het Noordelijk Territorium en het noordoosten van Zuid-Australië. De omvang wordt geraamd op 64.900 kubieke kilometer.

Door de ontdekking van het Great Artesian Basin kon de veeteelt in het binnenland van Australië tot ontwikkeling worden gebracht. Het water uit artesische bronnen was bruikbaar voor het drenken van het vee. Het water heeft wel een relatief hoog zoutgehalte, waardoor het voor irrigatie van gewassen niet geschikt is. Het gebruik is niet zonder problemen: door overmatige onttrekking zakt de grondwaterspiegel en kan zout water binnendringen, waardoor het water uit de bronnen voor decennia onbruikbaar wordt. Ook zijn er problemen met vervuiling door mijnbouw en vuilstorten.

Hoogtepunten van het Red Centre

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van het Red Centre. 

Ayers Rock

Ayers Rock is een heilige plaats voor de Aborigines, zij noemen de rots 'Uluru'. Langs de omtrek van de rots ziet u, in de holtes, tekeningen van de Aborigines.

Kings Canyon

De Kings Canyon is een zeer spectaculaire kloof, met wel 300-meter hoge steile wanden. De wanden zijn dieprood, dat levert een spectaculair scherp contrast op. Binnenin de kloof stroomt Kings Creek, een vloedrivier die de kloof heeft uitgesleten.

Devils Marbles

Het Devils Marbles Conservation Reserve is een formatie van wonderlijke, natuurlijk geronde stenen (boulders, ofwel keien). Deze keien verschillen in doorsnee van enkele decimeters tot wel 7 meter. Het is een betoverend gezicht om deze "knikkers van de duivel" op de platte Australische vlakte te zien liggen.