Katherine

Het kruispunt tussen de Outback en de Tropen

Het plaatsje Katherine ligt op ongeveer 300 km ten zuiden van Darwin en 640 km noordelijk van Alice Springs. Het plaatsje is ontstaan langs de Stuart Highway, waar deze de Katherine River kruist.

Katherine is de op twee na grootste plaats van het Northern Territory. Katherine heeft ongeveer 10.000 inwoners en ligt vlakbij het Nitmiluk National Park (beter bekend als Katherine Gorge). Er ligt een militaire basis (Tindal) van de Australische luchtmacht net ten zuidoosten van het stadje.

Ooit was het gebied langs de Katherine Rivier het leefgebied van de Jawoyn Aborigines. Toen er een telegraaf-station werd aangelegd bij Katherine, ontwikkelde zich langzaam aan een centrum voor veeteelt langs de rivier.

Victoria Highway

In Katherine begint de Victoria Highway, die de verbinding tussen de Stuart Highway en Kununurra vormt. De weg heeft een lengte van 555 km (waarvan 470 km in het NT) en is als National Highway 1 gemarkeerd. De weg maakt deel uit van de National Highway (het gedeelte Darwin-Perth). Op sommige stukken loopt de weg samen met de Victoria River, waaraan de weg zijn naam ontleent.

De weg bestond oorspronkelijk uit een aantal paden die in 1950 van gravel werden voorzien om de vleesindustrie te ondersteunen. In de jaren '60 werd de weg verbeterd, tegelijk met de ontwikkeling van het Ord Irrigatieschema nabij Kununurra. Hierdoor werd het mogelijk om road trains toe te laten. In 1974 werd de weg onderdeel van de National Highway en werd in de jaren '90 volledig geasfalteerd.
De weg kruist de Victoria rivier nabij Timber Creek, een kruising die bekend is van de overstromingen in het regenseizoen (wat de hoofdroute dan tussen WA en NT blokkeert). Het komt voor dat het oppervlak van de brug meer dan 10 meter onder water ligt.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

Bezoek Katherine Gorge per kano! Een geweldige ervaring om op eigen gelegenheid de kloof te verkennen. Neem wel een hoed/pet mee in deze open boot in de hete zon! Ben je met de camper dan is er een camping nabij het visitor cecntre en kan je ‘s ochtends direct op pad."

Hoogtepunten van Katherine

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Katherine:

Cutta Cutta Caves

27 km ten zuiden van Katherine liggen spectaculaire druipsteen-grotten, waar zeldzame vleermuizen in leven. Open: apr-nov dagelijks (apr-nov) met rondleidingen om 9, 10, 11, 13, 14 en 15hr.

Katherine Museum

In het centrum van het plaatsje - aan de Gorge Road - ligt het Katherine Museum, het vertelt de geschiedenis van de streek (open: ma-za 10-13hr en 14-17hr).

Katherine Hotsprings

3 km ten zuidwesten van de stad liggen de Katherine Hotsprings, langs de Victoria Highway. Deze bronnen hebben een contante tem-peratuur van 32 graden Celcius en hebben een geneeskrachtige werking.

Nitmiluk National Park (Katherine Gorge)

Het Nitmiluk National Park ligt ongeveer 30 km ten oosten van Katherine. Het nationale park is in 1989 gesticht en heeft een oppervlakte van 2928 km². Tot 1989 heette het park Katherine Gorge National Park. Vanaf 1989 kwam het gebied in beheer van de Jawoyn, de oorspronkelijke bewoners van de streek, en de naam van het nationale park veranderde in "Nitmiluk", wat "plaatsen van cicaden" betekent. De Jawoyn beheren Nitmiluk samen met de Parks and Wildlife Commission of the Northern Territory.

Het park wordt voornamelijk bezocht vanwege de Katherine Gorge, een vijftig kilometer lange rotskloof die de Katherine River in het zandsteen van het Arnhem Land Plateau heeft uitgesleten. Het gorgesysteem vormt één van de mooiste landschappen van het noorden. In de prachtige kloof, die op sommige punten 100 meter diep is, liggen 12 cataracten en 13 gorges. In de regentijd (nov-mrt) kan de rivier veranderen in een kolkende watermassa die zich door de kloof wringt. Dan is het park moeilijk toegankelijk. In het droge seizoen daarentegen wordt de rivier veel rustiger en worden de cataracten goed zichtbaar. Tussen de cataracten blijft het water staan en onstaan diepere riviersecties.

In de Katherine Gorge liggen verschillende neststranden van de zoetwaterkrokodil. Daarnaast kunt u hier tal van watervogels en wallabies zien. Om dit spectaculaire natuurwonder te verkennen‚ maakt u een kano- of boottocht langs de steile‚ oranjegekleurde muren met fascinerende rotstekeningen. U kunt kiezen 3, 4 of 5 gorges te bezoeken. Bij de cataracten moet u dan steeds overstappen in de volgende boot of uw kano dragen.

Naast de Katherine Gorge zijn er in Nitmiluk National Park prachtige wandelmogelijkheden, er is meer dan 100km aan wandelpaden aangelegd. In het noorden van het nationale park ligt Leliyn, ook bekend als de Edith-waterval. Ook zijn er oude Aboriginal rotstekeningen te vinden in het park. Open: dagelijks 7-18hr.

Springvale Homestead

8 km ten zuidwesten van Katherine ligt de Springvale Homestead, de oudste boerderij van het gebied, daterende uit 1878. Open: dagelijks 10-17 uur.