Tiwi Islands

Bathurst Island en Melville Island

Ten noorden van Darwin liggen Bathurst en Melville Island, ook wel de Tiwi Islands genoemd. Op deze afgelegen eilanden leven de Tiwi Aborigines, die nog steeds op zeer oorspronkelijke wijze leven.

Vanuit Darwin kunt u met Tiwi Airlines een bezoek brengen aan de eilanden. Op de eilanden zijn geen verharde wegen, er is slechts één resort met tenten waar u kunt verblijven. Omdat de eilanden toebehoren aan de Aborigines, is een toegangspermit nodig; behalve in maart tijdens de Tiwi Football Final en de grote Art Sale.

De Tiwi Aborigines kwamen voor het eerst in contact met Europeanen in de achttiende eeuw. Er zouden nog meer ontmoetingen volgen. Na een mislukte poging in de jaren twintig van de negentiende eeuw werden de eilanden in het begin van de twintigste eeuw gekoloniseerd. Toen in 1976 de Aboriginal Land Rights Act (Northern Territory) van kracht werd, werden de eilanden weer teruggegeven aan de Tiwi.

Tegenwoordig leven de meeste Tiwi verspreid over drie nederzettingen: Nguiu, de voormalige katholieke missiepost, Pularumpi, waar ooit een school stond voor halfbloedkinderen, en Milikapi, een voormalige overheidsnederzetting. Sommige inwoners gaan in het weekend nog altijd op kangoeroe- of schildpaddenjacht, maar ze gebruiken nu boten met buitenboordmotoren en jachtgeweren i.p.v. boomstamkano's en speren.

Tiwi Style

Het Dreamtime concept van de Tiwi verschilt aanzienlijk van die van andere Aboriginals. Hun eilanden zijn verdeeld in murukupupuni of landen. De eilanden zijn woonoorden van 'spirit children'. Als een nieuw clan-lid wordt verwekt, zo menen de Tiwi, wordt een 'spirit child' in een droom overgedragen van de vader naar de moeder uit dezelfde clan. De Tiwi Design Aboriginal Corporation in Nguiu is het hoofdkwartier van Tiwi Design, een collectief van ongeveer honderd kunstenaars. Ze houden zich bezig met weven, schilderen, zeefdrukken, houtsnijden en keramiek. Het project wordt beschouwd als een goed voorbeeld voor andere Aboriginalondernemingen.

Hoogtepunten van Tiwi Islands

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Tiwi Islands.

Melville Island

Melville is het grootste eiland van de Tiwi eilanden. Het eiland ligt 100 km ten noordwesten van Darwin. Melville Island heeft een oppervlakte van 5.786 km², en is daarmee - na Tasmanië - het grootste eiland van Australië Het eiland behoort eigenlijk tot Arnhemland, Vermoedelijk heeft Abel Tasman het eiland in 1644 heeft 'ontdekt'.

Bathurst Island

Bathurst is wat kleiner dan Melville Island. Het eiland ligt direct ten westen en wordt slechts gescheiden door een kanaal dat gemakkelijk met een kano kan worden overgestoken. Bathurst Island heeft geen vliegveld. Ngun is de enige nederzetting op het eiland, aan de zuidoostkant.