Central Australia Aboriginal Land

Het meest afgelegen deel van Australië

Grote delen van het onherbergzame Outback van Australië behoort aan de Aboriginals. Het gaat om het gebied aan de zuidwestkant van Northern Territory (ten westen van Ayers Rock), dat doorloopt tot in de deelstaten Western Australia en South Australia. Het gebied wordt doorsneden door de onverharde Great Central Highway en de Gunbarrel Road. Dit gebied behoort tot het meest afgelegen delen van Australië. Als u het wilt bezoeken, dient u zich terdege voor te bereiden.

U heeft permits (vergunningen) nodig en een grote 4WD terreinauto, maar ook voldoende eten en brandstof om het dagenlang uit te houden in de woestijn. Mobiele telefoons werken hier niet, u doet er derhalve goed aan om een sateliettelefoon mee te nemen.

Aboriginal Communities

De Pintubi is een volk in Australië. Ze leven tegewoondoordig in Papunya, zo'n 240 kilometer ten noordwesten van Alice Springs, hoewel de laatst overgeblevenen tot 1984 in de Gibsonwoestijn in het Noordelijk Territorium leefden. Ze behoren tot de Aborigines. De Pintubi's zijn beroemd geworden omdat ze erg lang in hun oorspronkelijke gebied bleven wonen. Daarom werden ze ook wel de 'verloren stam' (Engels: lost tribe) genoemd. Het was de bedoeling van de overheid dat ze heropgevoed werden om op te gaan in de burgermaatschappij. Dit gebeurde echter niet, wonderbaarlijk genoeg slaagden de Aborigines erin hun eigen taal en cultuur te behouden.

Papunya is nu één van de bekendste autonome Aboriginal-gemeenschappen en een opmerkelijk 20ste-eeuws succesverhaal. Ceremoniële zandkunstwerken, evenals de patronen die tijdens heilige en geheime rituelen op het lichaam worden aangebracht, stonden centraal in een plaatselijke kunststroming, die uiteindelijk invloed kreeg in heel Australië. De in 1971 opgerichte coöperatie Papunya Tula Artists werd een van de succesvolste door Aborigines beheerste ondernemingen. De kunstwerken van het collectief hadden ook internationaal succes en leverden in steden als New York en Parijs soms hoge bedragen op. Het grote succes van de Pintubi-ontwerpen heeft andere Aboriginal volken gestimuleerd hun kunstnijverheid op de markt te brengen. Om aan de toeristische vraag naar Aboriginalkunst te voldoen, zijn ook andere Aborigines weer geïnteresseerd geraakt in hun Dreamtimeverhalen. De kunstenaars zeggen dat ze hun culturele erfgoed niet verkwanselen, maar dat ze hun cultuur met de rest van de wereld willen delen. De geheimen bewaren ze voor zichzelf en hun kinderen. De stijl mag dan veranderd zijn, de inhoud is nog hetzelfde. Sinds 1981 hebben kunstenaars dependances gesticht in Warlungurra en Kiwirrkura, op de grens van West-Australië en het Noordelijk Territorium. Beide nederzettingen bloeien.

In Kiwirrkura vond in 1984 een onverwachte gebeurtenis plaats: een ontmoeting met wat waarschijnlijk de laatste traditionele Pintubi's of bush-Pintubi's waren. Noch de Aborigines zelf, noch de niet-Aborigines hadden gedacht dat er nog Pintubi's waren die op traditionele wijze in de woestijn leefden. De hereniging van de negen bush-Pintubi's met familieleden die ze al 25 jaar niet hadden gezien, trok wereldwijd de aandacht van de media.

Hoogtepunten van Central Australia Aboriginal Land

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Central Australia Aboriginal Land:

  • Het meest afgelegen deel van Australië
  • Authentieke Aboriginal Cultuur