Kings Canyon

Spectaculaire kloof met dieprode wanden

Door de woestijn lopen een aantal zeer oude bergketens. Op een aantal plaatsen zijn door erosie diepe kloven ontstaan. Planten en dieren slagen er soms in te overleven in die kloven. De kleurcontrasten die u daar kunt zien zijn schitterend mooi. Het fel rode van de rotsen, het groen van de woestijnplanten tegen een strak blauwe hemel.

De Kings Canyon is een zeer spectaculaire kloof, met wel 300 meter hoge steile wanden. De wanden zijn diep rood, en daarmee de grote veroorzaker van het scherpe contrast. Binnen in de kloof stroomt Kings Creek, een vloedrivier die de kloof heeft uitgesleten.

Ook binnenin, maar dan meer aan het einde van de kloof ligt de 'Garden of Eden', een soort oase in de woestijn lijkt die door een natuurlijke waterbron in leven wordt gehouden. Verrassend is de grote diversiteit aan planten hier.

Er zijn vele wandelroutes: korte of wat langere, uitdagendere routes. De meeste bezoekers wandelen zowel bovenlangs de canyon (bijv. 's middags net voor zonsondergang) als in de Canyon naar de 'Garden of Eden' (bijv. 's ochtends, als het nog wat koeler is). Temidden van de twee hoge rotswanden vindt u sowieso een welkome verkoeling in kleine waterpoelen. U kunt ook kiezen voor de kortere en minder intensieve Kings Creek Walk.

Een deel van de kloof is een heilige plaats voor de Aboriginals. Bezoekers wordt daarom ook gevraagd niet af te wijken van de wandelpaden.

Hoogtepunten van Kings Canyon

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kings Canyon.

Kings Creek Walk

De Kings Creek Walk is een 2-tal km lang (heen/terug), duurt ongeveer een uur en volgt Kings Creek. Aan het einde ervan is een platform ingericht, met zicht op de kloofwanden erboven.

Kings Canyon Rim Walk

De 6 km lange (en 3 à 4 uur durende) Kings Canyon Rim Walk loopt over de toppen van de canyon. Dit pad begint met een steile klim ("Heartbreak Hill") die de wandelaars leidt naar de top, van waaruit men een spectaculair zicht heeft over de omgeving. Halverwege de wandeling leidt een zijwegje naar de Garden of Eden, een oase met permanent water en een uitbundige plantengroei. De tweede helft van de wandeling loopt langs een doolhof van verweerde zandsteen. Vandaar uit daalt de weg geleidelijk naar het vertrekpunt.

Kathleen Springs Walk

Een wandeling die aanbevolen wordt voor onervaren wandelaars is die naar Kathleen Springs Walk (2,6 km heen en terug, ongeveer 1,5 uur). Borden langs de weg geven informatie over de eeuwenoude Aborigines cultuur en over de recente vee-industrie. De wandeling leidt naar een door een bron gevoede waterpartij aan het begin van Kathleen Gorge. Op deze frisse plaats kan men rustig genieten van de omgeving. Het is af te raden hier te wandelen tijdens het midden van de dag vanwege de hitte. Zonnecrème, hoofddeksel, water (minstens 1 liter per wandeluur op het heetst van de dag) en een vliegennetje (in de warmste maanden) zijn nood-zakelijk.