Tennant Creek

Gateway tot Devils Marbles en Davenport Ranges

Tennant Creek ligt ongeveer halverwege tussen Darwin en Alice Springs (naar beide ongeveer 500 km). De plaats ligt op de Stuart Highway die het noorden en het zuiden van Australië met elkaar verbindt. Ongeveer 25 kilometer ten noorden van Tennant Creek ligt het westelijke uiteinde van de Barkly Highway. De Devils Marbles liggen circa 100 km zuidelijker. Tennant Creek heeft ongeveer 3700 inwoners.

U kunt in het plaatselijke museum leren over de mijn en de leefomstandigheden van de mijnwerkers.

Barkly Highway

De Barkly Highway is 765 kilometer lang en loopt van het stadje Cloncurry in Queensland tot aan de Stuart Highway in het Northern Territory, 25 kilometer ten noorden van Tennant Creek. De weg is genoemd naar het Barkly Tableland, een plateau in het Northern Territory dat ten noorden van de weg ligt. In Cloncurry sluit de Barkly Highway aan met de Flinders Highway. Op de T-splitsing met de Stuart Highway, een plaats gekend als Three Ways, staat de John Flynn Memorial. De weg droeg voorheen over zijn gehele lengte het nummer 66, en tussen Cloncurry en Mount Isa ook het nummer 83. Recentelijk is het gedeelte in Queensland omgenummerd tot National Route A2.

De Barkly Highway werd in 1940 aangelegd. De tweebaansweg heeft een gemiddelde breedte van 8 meter en is tot op heden de enige geasfalteerde verbinding tussen het Northeern Territory en Queensland. In het regenseizoen kan de weg overstroomd raken. De Barkly Highway wordt voornamelijk gebruikt voor commercieel vervoer: de mijnindustrie in en rond Mount Isa en Cloncurry is heel belangrijk, een aanzienlijk deel van het veevervoer tussen noordelijk en noordoostelijk Australië gaat via deze weg, en de zuivelindustrie in noordoostelijk Queensland transpor-teert haar producten naar het Northern Territory deels langs de Barkly Highway. Een tweede belangrijke groep weggebruikers zijn toeristen.

Hoogtepunten van Tennant Creek

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Tennant Creek:

  • Devils Marbles
  • Davenport Ranges (alleen met 4WD bereikbaar)