Top End

Het noordelijke deel van het Northern Territory

Het noordelijke deel van het Northern Territory wordt ook wel de 'Top End' genoemd. Darwin is de grootste stad in het noorden van Australië. Het is een moderne, snelgroeiende stad met ca. 125.000 inwoners en vormt het uitgangspunt voor vele bezienswaardigheden. De meeste bezoekers aan het 'Top End' beginnen of eindigen hun bezoek op de luchthaven van Darwin. De afstanden zijn namelijk immens en er kan vanuit alle delen van Australië naar Darwin worden gevlogen.

Er zijn diverse belangrijke bezienswaardigheden in het gebied. De bekendste is het Kakadu National Park (250 km ten zuidoosten van Darwin). Kakadu staat bekend om z'n prachtige moeraslandschap in het noorden en heuvelachtige bushlandschap in het zuiden. Maak een cruise op de Yellow Water Lagoon en zie de krokodillen en enorme aantallen watervogels. Bezoek per 4WD of per helikopter de Jim Jim Falls en de Twin Falls. In Kakadu leven de Aborigines al duizenden jaren. Bij Ubirr Rock en Nourlangie Rock vindt u eeuwenoude Aboriginal tekeningen.

Een andere bezienswaardigheid is Katherine Gorge. De Katherine River heeft een diepe kloof uitgesneden in het landschap. In de prachtige kloof, die op sommige punten 100 meter diep is, liggen 7 cataracten. U kunt een gecombineerde cruise / wandeltocht maken tot aan de 3e cataract.

Het Litchfield National Park vormt voor de meeste bezoekers een aangename verrassing. Het park is minder druk maar biedt zeker zo'n mooi landschap als Kakadu. In Litchfield National Park wisselen klifwanden, watervallen, bushland en regenwoud elkaar af. Alhoewel er een verharde weg loopt door het park naar de Wangi Falls, zijn sommige bezienswaardigheden alleen per 4WD auto te bereiken.

Ten noorden van Darwin liggen Bathurst Island en Melville Island, ook wel de Tiwi Islands genoemd. Op deze afgelegen eilanden leven de Tiwi Aborigines, die nog steeds op zeer oorspronkelijke wijze leven. Vanuit Darwin kunt u met Tiwi Airlines een bezoek brengen aan de eilanden. Op de eilanden zijn geen verharde wegen, er is één resort met tenten.

De 'Top End' grenst het aan de Timorzee en aan de Arafurazee (in het noorden) en aan de Gulf of Carpentaria (in het oosten). 17 graden zuiderbreedte kan gezien worden als de zuidelijke grens, daaronder ligt de Red Centre. Het 'Top End' beslaat, ongeveer een derde van het Northern Territory. Het klimaat in het noorden is tropisch met een dichte, weelderige begroeiing. In het zuiden gaat dit geleidelijk over in een droger type met een meer open vegetatie. De belangrijkste plaatsen zijn Darwin en Katherine.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Let op; grensovergang Western Australia naar Northern Territory is geen probleem, andersom is controle en is het verboden groente/ fruit mee te nemen naar WA."

Hoogtepunten van het Top End

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van het Top End:

Kakadu National Park

Het Kakadu National Park ligt ca. 150 km ten oosten van Darwin. Dit prachtige park heeft een oppervlakte van 19.804 km² (ongeveer zo groot als Ierland). De naam Kakadu is een verbastering van het Aboriginalwoord "Gagudju". Kakadu staat tweemaal vermeld op de Werelderfgoedlijst, zowel vanwege de culturele waarde met onder andere een groot aantal rotsschilderingen van Aboriginals als vanwege de rijke natuur. Het nationale park werd voor het eerst in 1981 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.  

Katherine Gorge

Katherine is de op twee na grootste plaats van het Northern Territory. Katherine heeft ongeveer 10.000 inwoners en ligt vlakbij het Nitmiluk National Park (beter bekend Katherine Gorge). Er ligt een militaire basis (Tindal) van de Australische luchtmacht net ten zuidoosten van het stadje. 

Litchfield National Park

Op slechts 1,5 uur rijden (100 km zuidelijk) van Darwin vindt u het Litchfield National Park. Het park is een verzameling van mooie watervallen, zandsteenformaties, termietenheuvels en meertjes. Het park heeft een oppervlakte van 1461 km² en is daarmee een stuk kleiner dan het Kakadu National Park. Het park is vernoemd naar Frederick Henry Litchfield, lid van de eerste Europese expeditie naar het gebied. Voor de oprichting was Litchfield een gebied waar naar tin en koper werd gezocht.