Algemene informatie Hawaii
Alle praktische informatie voor uw vakantie naar Hawaii
Locatie van Hawaii
Hawaii is de 50ste staat van de USA, gelegen in de tropen midden in de Grote Oceaan. Het meest dichtstbijzijnde eiland is Samoa (3.900 km zuidelijk). Los Angeles ligt op 4.500 km afstand (5 tot 6 uur vliegen). Hawaii ligt ten oosten van de datumgrens.
Hawaii telt zes grotere, hoge eilanden en een heleboel kleine eilanden die zich uitstekken tot voorbij Midway (2.500 km ten westen van Hawaii). De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Het jongste eiland is "Big Island" Hawaii. Dit eiland groeit door z'n constant aktieve vulkaan nog steeds. De bergen in Hawaii zijn heel hoog, de Mauna Kea is meer dan 5.000 meter hoog (met eeuwige sneeuw op de top). Naarmate de eilanden meer naar het westen liggen worden ze steeds ouder, hetgeen ook te zien is aan het landschap. De vulkanen van de oudere eilanden zijn grilliger van vorm (meer erosie) en zeer weelderig met jungle begroeid. Voor de kust strekken zich witte zandstranden uit met mooie lagunes en koraalriffen. Onder water ziet u vissen in de meest uiteenlopende kleuren en koralen in allerlei vormen en kleuren. Hawaii is hierdoor een mooie duikbestemming.
Historie van Hawaii
De Polynesiërs
Hawaii vormt het noordelijkste punt van de Polynesische driehoek, die zich zuidwaarts uitstrekt naar Nieuw-Zeeland en het Paaseiland.
De Polynesiërs komen van oorsprong uit Zuidoost-Azië en legden met hun enorme kano's grote afstanden af over de Stille Oceaan. De Polynesiërs bereikten eerst Fiji (rond 1500 v.C.). Van hieruit zeilden de Polynesiërs naar een groot aantal eilanden in de Pacific, waaronder Tonga, de Frans-Polynesië, Samoa, het Paaseiland, Nieuw-Zeeland en uiteindelijk rond 600 n.C. ook Hawaii.
Migratie naar Hawaii
Alhoewel de Polynesiërs zeer behendig waren in het navigeren m.b.v. sterrenbeelden, waren de eerste bewoners van Hawaii waarschijnlijk vissers of krijgers die per ongeluk naar het noorden waren afgedwaald. Er bestond eeuwenlang een Polynesische legende over het hemelse rijk in het noorden. Pas rond 600 n.C. volgde door overbevolking een echte migratiegolf naar Hawaii, vanuit de Marquesas eilanden in oostelijk Frans-Polynesië. Op deze lange reizen werden zeil-catamarans gebruikt, met een lengte van meer dan 25 meter, die wel dertig mensen kon herbergen. Op kortere reizen herbergden dergelijke catamarans wel meer dan honderd mensen. Op de catamarans werden ondermeer dieren, zaden en gereedschappen meegenomen.
Doordat in Hawaii genoeg ruimte was voor de nieuwkomers, hadden de bewoners weinig reden tot strijd en verloren deze geleidelijk aan hun wrede en kannibalistische gewoonten. De migratie vanaf de Marquesas naar Hawaii zette zich gedurende 500 jaar voort. Plotseling rond 1100 n.C. veranderde dit, door de komst van oorlogszuchtige Tahitianen. Deze Tahitianen veroverden grote delen van Hawaii en indoctrineerden de bewoners.
Gedurende ruim 100 jaar was er frequent verkeer tussen Tahiti en Hawaii en geleidelijk aan domineerden de Tahitiaanse gewoonten, legendes, geloof, bestuur en taal het leven in Hawaii. Zonder aanwijsbare reden stopte de migratie naar Hawaii plotseling rond 1200 n.C. Daarna bleef Hawaii voor 500 jaar een geïsoleerde en vergeten uithoek van Polynesië.
Captain James Cook
Op de derde ontdekkingsreis van de Engelsman James Cook werd gezocht naar een vermoede noordoost doorgang om het Amerikaanse continent. In 1776 voerden onder zijn leiding de schepen HMS Resolution en HMS Discovery uit Engeland om Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland naar de eilanden in de Pacific. Op 18 januari 1778 zag de bemanning het eiland Kauai, waar zij twee dagen later aan land gingen. Na een verblijf van enkele weken voeren de schepen verder noordwaarts. Bijna een jaar later bij het invallen van de winter in Alaska keerden de schepen terug naar Hawaii, waarbij nu ook de eilanden Maui en de Big Island Hawaii werden ontdekt. James Cook noemde de eilandengroep de Sandwich Islands.
De eilanders dachten dat Captain Cook de machtige god Lono was, die zoals verwacht naar de aarde zou terugkeren. De Hawaiianen waren gefascineerd door de schepen en hun blanke bemanning. Cook en z'n bemanning werden met groot respect behandeld en kregen alle proviandering die zij nodig hadden. Gedurende het verblijf van een maand in Kona stierf één van de bemanningsleden, waarna de eilandbewoners begrepen dat Cook toch niet de machtige god Lono kon zijn. De relatie tussen Cook en de Hawaiianen begon geleidelijk aan te verslechteren, en besloten werd dat de tijd was gekomen om weer te vertrekken. Na nog geen week op zee kwamen de schepen echter in zeer slecht weer terecht, waarbij de voormast van de HMS Resolution brak. Bij terugkeer naar de eilanden waren de bewoners dit keer veel minder vriendelijk. Bij onenigheid enkele dagen later werd Captain Cook op het strand bij Kealekekua gedood. De bemanning slaagde erin om weg te varen en zette de zoektocht naar de noordoost passage voort.
Hawaiiaanse koningen
In de tijd van captain Cook's bezoek aan Hawaii was er op de eilanden al enige tijd een wrede machtstrijd gaande tussen de drie Hawaiiaanse koninkrijken. De strijd ruïneerde het land. De behendig optredende chief Kamehameha kwam uiteindelijk naar voren als heerser over heel Hawaii, en vestigde een nieuwe dynastie. Kamehameha werd gesteund door zijn oom koning Kalaniopuu van de Big Island Hawaii. Vanaf 1780 werd Hawaii regelmatig bezocht door Amerikaanse handelaren, onderweg van Californië naar China. Er ontstond een driehoekshandel, met vervoer van sandalwood uit Hawaii naar China, porselein en zijde uit China naar Californië en westerse goederen uit Californië naar Hawaii. Ondanks de belastingen en beperkingen die door koning Kamehameha op de sandalwood-handel werden gelegd, waren de sandalwood-bossen al snel uitgeput.
De dood van koning Kamehameha in 1819 liet een machtsvacuüm achter. Hawaii werd ondertussen overspoeld door handelaren, missionarissen, walvisvaarders, plantagehouders en anderen, afkomstig uit met name Amerika en Europa. In het midden van de 19de eeuw begon de economie op Hawaii te floreren. Er was zoveel werk dat er arbeiders werden geronseld in China, Japan, Korea, Filippijnen en later ook uit het Caraïbisch gebied. Het was het begin van de smeltkroes van culturen die het vandaag de dag nog steeds is.
Het was koning Kamehameha III (1825-1854), jongste zoon van machtige koning Kamehameha, die in Hawaii een grondwet en landverdelingswet invoerde. Een Engelse commandant kwam in verzet tegen deze wetgeving en bezette het eiland Oahu eigenmachtig namens de Engelse kroon. Koningin Victoria besloot deze actie te negeren en stuurde admiraal Thomas om de onafhankelijkheid van Hawaii te herstellen. Gevolg van de landverdelingswet was dat binnen enkele jaren nog slechts 20% van Hawaii's grondgebied in handen was van de Polynesiërs. De Polynesiërs, nu in de minderheid, werden geleidelijk aan van hun land verdreven en gedwongen te leven in krotten rondom de steden en dorpen. In 1874 werd Pearl Harbor, de grootste beschutte haven in de Pacific, aangewezen als Amerikaanse marinebasis
De laatste koning van Hawaii was koning Kalakaua (1874- 1891), een echte wereldreiziger die bezoeken aflegde aan ondermeer Amerika, India, Egypte, Europa en Zuidoost- Azië. In het centrum van Honolulu liet hij het Lolani Palace bouwen. De suikerbaronnen van Hawaii kwamen in verzet tegen zijn geldverspillend gedrag, beperkten de koning in z'n macht en vormden privé milities. De koning werd in 1891 bij zijn dood opgevolgd door zijn zuster, koningin Liliuokalani. Al na twee jaar werd zij door de milities, o.l.v. Stanford Dole, afgezet en werd de Republic of Hawaii uitgeroepen. In 1898 werd Hawaii, vanwege het strategisch belang, door de Verenigde Staten geannexeerd. Stanford Dole werd de eerste gouverneur van Hawaii. De Polynesische bevolking was ondertussen in honderd jaar tijd door fatale ziekten gedecimeerd van 300.000 tot 50.000 mensen.
Pearl Harbor
De Amerikaanse marine bouwde, al snel na de annexatie, Pearl Harbor uit tot de grootste militaire basis ter wereld. Een neef van gouverneur Dole kocht in 1922 het eiland Lanai en veranderde dit in de grootste ananas-plantage ter wereld. Tot 7 december 1941 bleef Hawaii een rustig en vreedzaam eiland met een gestaag groeiende bevolking en economie.
Om 7 uur 55 op 7 december 1941 troffen de eerste Japanse bommen Pearl Harbor. Binnen enkele minuten zonk het slagschip USS Arizona met 1177 man aan boord. In totaal werden in de verrassingsaanval achttien grote marineschepen tot zinken gebracht of zwaar beschadigd, werden 188 vliegtuigen vernietigd en sneuvelden 2325 mensen. Een schok ging door Amerika, het was het begin van de tweede wereldoorlog in de Pacific. Het eiland Oahu veranderde in één groot militair kamp. De Japanse bewoners van Hawaii, die voor de oorlog nog 40% van de bevolking uitmaakten, werden geïnterneerd op het vaste land van Amerika. Alhoewel Hawaii gedurende de oorlog geen verdere vijandelijke aanvallen heeft gekend, speelde het een centrale rol in de Amerikaanse oorlogvoering in de Pacific. Na de oorlog herstelde zich de rust op Hawaii. De suiker- en ananasindustrie floreerde als nooit tevoren en ook het toerisme nam in snel tempo in belangrijkheid toe. In 1959 werd Hawaii de 50ste staat van Verenigde Staten.
Trotse cultuur
Hawaii heeft 1,1 miljoen inwoners, waarvan 76% op Oahu leven. Hawaii is een smeltkroes van rassen en culturen. Slechts 1% van de bevolking is nog volledig van Polynesische afkomst. Niettemin zijn veel typisch Hawaiiaanse gebruiken blijven bestaan, zoals in de taal (aloha, ...), de muziek (steelguitar), de dans (hula) en de kunst (makaku). Niet alleen worden deze cultuuruitingen voor de toeristen in stand gehouden, maar veel meer nog is deze cultuur de trots en identiteit van de inwoners van Hawaii.
Hawaii vakantie boeken
Wilt u uw vakantie naar Hawaii boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.
Wilt u uw reis combineren met een bezoek aan Amerika? Dit kunnen wij samen met de Hawaii vakantie boeken, u krijgt dan een combinatiereis op maat.