Reisinformatie Hawaii

Praktische informatie voor uw vakantie Hawaii!

Voordat u op reis gaat, is het natuurlijk handig en vooral leuk om alvast op de hoogte te zijn van de praktische informatie over deze heerlijke bestemming. Hieronder vindt u een overzicht van praktische informatie over Hawaii als vakantiebestemming.

Is het mogelijk om zonder vaccinatie naar Amerika en Hawaii te reizen?

Ja, zonder vaccinatie naar Amerika reizen is vanaf donderdag 11 mei mogelijk. Op deze datum vervalt de vaccinatieplicht naar Amerika. Het is dus mogelijk om uw camperreis in Amerika te doen zonder vaccinatieplicht. U kunt dus zorgeloos zonder vaccinatie naar Amerika. 

Alcoholische drank in Hawaii

Het drinken in het openbaar van alcoholische dranken, zoals bier, wijn en sterke drank, is in Noord-Amerika verboden. Ook het aanbieden van alcoholische drank aan een minderjarige is verboden. In bepaalde staten wordt op zondag en op feestdagen geen alcoholische drank verkocht in restaurants of bars.

Ambulance in Hawaii

Elke stad of eiland heeft z'n eigen ambulance dienst. Raadpleeg de lokale telefoongids of de receptie van uw hotel voor het telefoonnummer. Er is een algemeen emergency telefoonnummer dat u overal in Noord-Amerika kunt bellen is 911. Ook kunt u in telefooncellen een 0 (nul) draaien en via de operator hulp vragen.

Autorijden in Hawaii

Hawaii is zeer geschikt om per huurauto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden, buiten Honolulu is het verkeer heel rustig. De meeste bezienswaardigheden staan goed aangegeven, op regelmatige afstand vindt u parkeerplaatsen met toiletten en tankstations.

Hawaii heeft rechtsverkeer. De maximum snelheid is 65 mph, in de bebouwde kom 35 mph. De bewegwijzering is goed, navigatiesystemen werken hier prima - u kunt dus gerust uw navigatiesysteem van thuis meenemen (voorzien van USA kaart).

We kunnen huurauto's voor u reserveren op de 5 belangrijkste eilanden van Hawaii (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). Voor autohuur in de USA raden we u met klem aan om een creditcard mee te nemen, aangezien er ter plaatse anders een hoge waarborgsom wordt gevraagd (in contanten of cheques). Wij verzorgen voor u de autohuur bij Alamo. U beschikt daarbij steeds over de nieuwste airconditioned auto's (automatische versnelling).

De minimum leeftijd als bestuurder is doorgaans 23 jaar (voor jonge bestuurders geldt een toeslag, die terplaatse moet worden betaald). Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. In Hawaii kunt u vrijwel alle bezienswaardigheden met een gewone (2WD) huurauto bereiken, u heeft dus strikt genomen niet een 4WD terreinauto nodig om de eilanden te verkennen.

Banken in Hawaii

In Hawaii is het bankwezen goed ontwikkeld. U treft er vaak in de kleinste dorpjes met een paar honderd inwoners banken. U kunt over het algemeen zonder problemen met uw bankpas geld opnemen bij geldautomaten, die u door heel Noord-Amerika aantreft. Op de internationale luchthavens zijn in de aankomsthal geldwisselloketten.

Belasting in Hawaii

In Hawaii wordt een sales-tax geheven van 5,17% op vrijwel alle goederen en diensten. Houdt u er rekening mee dat in winkels en restaurants de vermelde prijzen vaak exclusief sales-tax zijn.

Op logiesprijs in hotels wordt een room-tax van 5% geheven. Alle door ons aangeboden arrangementen zijn inclusief sales- en room-tax.

Beste reistijd voor Hawaii

* De oranje vlakjes geven de beste reistijd weer

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Hawaii:

 

 

Met een arctisch klimaat in Alaska en een tropisch klimaat op Hawaii, is er voor heel Amerika niet één beste reistijd te noemen. Over het algemeen heeft het voor- en najaar een lichte voorkeur. De temperatuur is op de meeste plekken aangenaam, de tickets wat goedkoper en in de lente pik je de langste dagen mee. Hawaii kan het hele jaar door bezocht worden. In de winter heb je de grootste golven en regent het iets meer. In de zomer is het iets warmer. Eind december t/m maart is het erg druk, dus dat is misschien wèl iets om rekening mee te houden.

Betaalmiddelen in Hawaii

Het betaalmiddel is de Amerikaanse dollar (US $). Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5 dollar. Er bestaan munten van 1 dollar alsmede 50, 20, 10, 5 en 1 cent. Ook de travellercheques in us$ van Thomas Cook en American Express worden in de meeste hotels, restaurants en winkels als gewoon betaalmiddel geaccepteerd. Betalen per creditcard (Visa, Mastercard en Dinersclub) is zeer gebruikelijk. Buitenlands geld kan overdag bij banken worden omgewisseld in dollars, waarbij u rekening moet houden met wisselkosten.

Binnenlandse vluchten in Hawaii

Het transport tussen de eilanden wordt uitgevoerd met Aloha Airlines, Hawaiian Airlines en Aloha Island Air. Deze maatschappijen hebben een zeer uitgebreid routenet en vluchtschema. Hierdoor kunt u overdag op vrijwel elk gewenst tijdstip vliegen tussen de eilanden.

Houdt u er rekening mee dat u vanaf 2012 voor binnenlandse vluchten moet betalen voor uw ingecheckte bagage (17 USD per koffer, tarief is onderhevig aan wijzigingen). Tevens moet u aan boord betalen voor drinks en koptelefoon. Neem daarvoor dus enkele dollars mee. De luchthaven van Honolulu heeft een aparte terminal voor interisland vluchten.

Criminaliteit in Hawaii

Hawaii is één van de veiligste staten van de Verenigde Staten, met relatief weinig criminaliteit. Met name op de buiteneilanden leven de lokale mensen in nauw verband met hun dorp en familie, waardoor de sociale controle groot is. Op Oahu - waar de meeste toeristen komen - dient u alert te zijn voor kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers. Laat uw kostbaarheden echter nooit onbeheerd achter, berg ze op in de kluis op uw hotelkamer of geef ze in bewaring bij de receptie.

Duty Free in Hawaii

Naast artikelen van persoonlijke aard (kleding, fotoapparatuur, enz.) mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren.

 • Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt.
 • Alcoholische dranken: 1 liter wijn, bier of sterke drank.
 • Andere artikelen met een totale waarde van us$ 400

Elektriciteit in Hawaii

De elektriciteit in Hawaii is 110V/60Hz. De stopcontacten zijn driepolig. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.

Entertainment / Nachtleven in Hawaii

Tot in de kleinste dorpjes in Hawaii vind u pubs. Met name Waikiki zijn zeer uitgebreide uitgaansmogelijkheden, van bioscopen (ook in de openlucht), muziek- en danstheaters tot aan cabaret- en operavoorstellingen. Bij Waikiki vindt u bij de hotels een uitgebreid aanbod van Polynesische shows en nightclubs. Honolulu is één van de meest levendige steden van Amerika.

Eten / Drinken in Hawaii

In Hawaii vindt u een zeer ruime keuze aan restaurants, van de bekende fastfood ketens, lokale "takeaways" (afhaal restaurant), exotische restaurantjes van immigranten tot zeer chique dinergelegenheden. De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is meestal informeel "Hawaiian Casual", alhoewel in dure hotel en restaurants soms avondkleding wordt gewaardeerd.

Feestdagen in Hawaii

In Hawaii gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

 • Martin Luther King Day: 3e maandag in januari
 • Presidents Day: 3e maandag in februari
 • Memorial Day: laatste maandag in mei
 • Independance Day: 4 juli
 • Labor Day: 1e maandag in september
 • Columbus Day: 2e maandag in october
 • Veteran's / Armistice Day: 11 november
 • Thanksgiving Day: laatste donderdag in november

Fooi in Hawaii

Voor persoonlijke bediening in bijvoorbeeld restaurants en taxi's is wordt een fooi van rond 15% verwacht.

Fotografie in Hawaii

De natuur en bepaalde facetten van de Hawaiiaanse samenleving zijn zeer fotogeniek, indien u dia's maakt kunt u deze het beste vanuit Nederland meenemen. In Hawaii zijn diafilms duur en moeilijk te krijgen. Foto- en videoapparatuur en films of tapes zijn goed verkrijgbaar voor vaak lagere prijzen als in Nederland.

Gezondheid in Hawaii

Het klimaat in Hawaii is over het algemeen aangenaam en gezond, u hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Hawaii komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golfen in Hawaii

Er zijn tal van golfmogelijkheden in Hawaii. Houdt u er rekening mee dat de green-fees veel hoger zijn dan in Nederland. U kunt op de meeste plaatsen golfuitrusting huren. Op veel golfbanen is, vanwege de uitgestrektheid en bescherming van de baan, het huren van een elektrisch aangedreven "cart" verplicht.

Immigratie / Douane in Hawaii

Bij aankomst op Hawaii (USA) dienen Nederlandse en Belgische bezoekers bij aankomst een paspoort te tonen. Net als in de rest van de USA dient uw paspoort bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Het toeristenvisum van max. 3 maanden wordt ter plekke uitgesteld. Iedere volwassene mag 1 liter alcoholische drank en 200 sigaretten of 100 sigaren vrij invoeren. Als toerist mag u maximaal 10.000 USD het land in- of uit nemen. Op medisch vlak hoeft u geen bijzondere voorbereidingen te treffen. Wij raden u aan voor vertrek een goede reisverzekering af te sluiten met werelddekking.

Internationaal vertrek in Hawaii

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Amerika is 90 tot 120 minuten voor vertrek (afhankelijk van uw vlucht). De luchthavenbelasting, "Airport Tax", is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Wel dient u in Hawaii bij binnenlandse vluchten te betalen voor het meenemen van ingecheckte bagage (17 USD per koffer, is onderhevig aan wijzigingen).

Internet in Hawaii

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Vanuatu Telecom en Vodafone). Op de meeste plaatsen in Hawaii is de mobiele ontvangst goed. Bij veel hotels en ook in de steden en dorpjes vindt u internetcafé's.

Kleding in Hawaii

Voor Hawaii adviseren we bij uw kledingkeuze rekening te houden met de temperatuur. Luchtige katoenen kleding wordt aangeraden. Neem ook een trui mee voor de avonden en als u airconditioned gebouwen binnengaat. Neem echter ook een paraplu en regenjas mee.

Klimaat in Hawaii

Hawaii heeft een aangenaam tropisch klimaat. De gemiddelde dag-temperatuur ligt het gehele jaar tussen de 22 en 28 graden Celsius, en is in alle jaargetijden vrij constant. De luchtvochtigheid is matig. Het nagenoeg altijd zonnige weer bij een lichte wind van zee maakt Hawaii tot een ideale vakantiebestemming.

Medische hulp in Hawaii

De medische standaard in Hawaii is hoog. Op Oahu, Maui en op de Big Island zijn moderne ziekenhuizen gevestigd. In de kleinere plaatsen zijn vaak klinieken voor eerste noodhulp 24 uur per dag beschikbaar. De medische kosten zijn in Hawaii veel hoger dan in Nederland. Het afsluiten van een verzekering die dekking biedt tot kostprijs is belangrijk.

Politie in Hawaii

Elke stad of eiland heeft z'n eigen politiedienst. Raadpleeg de lokale telefoongids of de receptie van uw hotel voor het telefoonnummer. Er is een algemeen emergency telefoonnummer dat u overal in Hawaii kunt bellen is 911. Ook kunt u in telefooncellen een 0 (nul) draaien en via de operator hulp vragen

Religie in Hawaii

In Hawaii behoort een ruime meerderheid van de bevolking tot een bepaalde geloofsovertuiging. De Protestantse en Katholieke Kerk zijn de omvangrijkste religies. Door immigranten uit alle delen van de wereld zijn er ook tal van andere overtuigingen, zoals Boeddhisme, Hindoeïsme en Islam.

Stranden in Hawaii

Op de eilanden van Hawaii vindt u schitterende witte stranden. Op de Big Island Hawaii zijn de meeste zandstranden zwart.

Taal in Hawaii

De officiële taal is het Engels. Er zijn verschillen tussen het Amerikaans Engels en het Engels dat in Groot-Brittannië wordt gesproken. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.

Taxi's in Hawaii

In de steden zijn voldoende taxi's aanwezig. De tarieven zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De taxi's zijn voorzien van een taximeter. 's Avonds en op feestdagen geldt een hoger tarief.

Telefoneren in Hawaii

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Hawaii (ca. 1,70 USD/min.). Gebruik maken van skype of bellen met een lokale telefoonkaart (prepaid) is meestal veel goedkoper. Let erop of uw mobiele telefoon geschikt is voor het telefoonnetwerk van de USA (triband) en dat het "simlock free" is.

Op de grotere postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor veel openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart of creditcard nodig. Deze kunt u vooraf bij een telefoonwinkel in Nederland kopen of ter plaatse op de postkantoren en bij kiosken. Het internationaal toegangsnummer van Hawaii is 1 - 808.

Transfer in Hawaii

Bij aankomst op Oahu verzorgt onze agent Sun Islands Hawaii de transfers (mits geboekt). De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets. Onze agent heeft een desk in de aankomsthal van de luchthaven in Honolulu (bij bagageclaim - sectie F).

Als u geen transfers heeft geboekt liggen de lokale vouchers en tickets klaar bij de receptie van het eerste hotel in Hawaii. Het telefoonnummer en andere contactgegevens van de agent staan vermeld in uw reisdocumenten.

De agent organiseert elke ochtend (in het Waikiki Wave Hotel in Honolulu) een bijeenkomst - met eenvoudig ontbijt, waarbij u kort wat uitleg krijgt over de eilanden en u excursies kunt boeken. Onze ervaring is dat veel mensen dit vooral een commercieeel praatje vinden.

Transport in Hawaii

Op het hoofdeiland Oahu en in de stad Honolulu is uitstekend openbaar vervoer beschikbaar. Er zijn elke 20 minuten bussen rond het eiland. Kaartjes moeten vooraf worden gekocht. Op de overige eilanden is nauwelijks openbaar vervoer beschikbaar. aan het loket of bij de conducteur (0,90 us$ per rit).

Tijdzone in Hawaii

Hawaii ligt aan de andere kant van de wereld. De tijd in Hawaii is 11 uur vroeger dan in Nederland. Ook in Hawaii hebben ze zomer- en wintertijd (de zgn. daylight saving time).

Uitgaven in Hawaii

Het prijsniveau ligt grofweg rond of iets boven Nederlands niveau. Etenswaren zijn doorgaans iets goedkoper, luxe goederen doorgaans iets duurder dan in Nederland. Met name excursies, entertainment en kosten van uitgaan zijn veel hoger dan in Nederland.

Verkeersregels in Hawaii

Hawaii beschikt over een uitgebreid en goed onderhouden wegennet. De afstanden staan in mijlen aangegeven (1 mijl = 1,6 kilometer). De afstanden zijn dus groter dan ze in eerste instantie lijken. Er wordt in de Verenigde Staten onderscheid gemaakt tussen 3 soorten doorgaande wegen:

 • Interstates: 'Supersnelwegen', onder beheer van de federale overheid, die het land van noord naar zuid en van oost naar west doorkruisen. De Interstates worden gekenmerkt door gescheiden dubbele rijbanen, het ontbreken van gelijkvloerse kruisingen, het ontwijken van de bebouwde kom en een beperkt aantal op- en afritten. Op een aantal Interstates, de zogenaamde 'turnpikes', moet tol worden betaald. Interstates dragen de letter I, plus een nummer. De even nummers lopen over het algemeen oost-west, de oneven noord-zuid. De belangrijkste wegen hebben een tweecijferige code (bijv. I-14) en de verbindingen een driecijferige (bijv. I-314), waarbij de laatste twee cijfers het nummer van de Interstate aanduiden waar de weg op uitkomt (in dit voorbeeld de I-14). De wegen rond de grote steden hebben vaak een driecijferig nummer, waarbij een even eerste cijfer betekent dat de weg door of om de stad loopt, terwijl een oneven cijfer juist de stad inleidt.
 • Highways: Snelwegen die meerdere staten doorkruisen. De highways bestaan uit 2- of 4-baans gescheiden wegen en houden het midden tussen een rijksweg en een provinciale weg.
 • State Highways: Snelwegen die door de afzonderlijke staten worden beheerd.

Wegaanduiding in Hawaii

In Hawaii geldt dat, wanneer u een weg nadert, het belangrijk is te weten in welke richting u moet rijden. In tegenstelling tot wat wij in Nederland gewend zijn, wordt de richting meestal niet aangegeven door vermelding van de plaatsnamen die u langs de weg zult vinden, maar door de windrichting waarin de weg loopt; north - south of east - west.

Wegnummers in Hawaii

Wanneer u een bepaalde stad wilt bezoeken is het goed om te weten dat één stad vaak meerdere afslagen heeft. In de Verenigde Staten zijn de verschillende afritten genummerd per mijl. Dit betekent dat wanneer u bij afslag 25 bent en bij afslag 30 wilt afslaan, u weet dat u nog 5 mijl te gaan heeft. Dit verklaart eveneens waarom de nummers van de afritten verspringen. Indien de volgende afrit zich na 2 mijl bevindt, dan draagt deze in dit voorbeeld nummer 27. Afslag nummer 26 zult u dan niet tegenkomen. Zie wegaanduidingen.

In- en uitvoegen in Hawaii

Uit- en invoegstroken vindt u zelden in Hawaii. Veelal is voor het uit- of invoegend verkeer een aparte rijbaan gereserveerd. Afritten staan vaak lang van tevoren aangegeven, zodat u als u niet af wilt slaan tijdig van rijstrook kunt veranderen en niet verplicht bent de afslag te nemen. Houd er rekening mee dat er ook afslagen zijn die naar links afbuigen. Met name bij wegen met een oneven aantal rijbanen (3, 5 of 7) wordt de middelste rijbaan gebruikt om linksaf te slaan.

Tanken in Hawaii

Brandstof is in Hawaii een stuk goedkoper dan in Nederland. Het tanken van benzine of diesel verloopt er vrijwel hetzelfde als in Nederland. Ook hier vindt u tankstations (zogeheten 'service stations') met bediening of self-service. U hoeft bij de 'fully serviced stations' geen fooi te geven, wel zijn de benzineprijzen meestal iets hoger. In Hawaii wil men vaak dat u voorafgaand aan het tanken een bepaald bedrag betaalt, waarna de pomp geactiveerd wordt.

Het is belangrijk tijdens het rijden de stand van de brandstofmeter goed in de gaten te houden en regelmatig de tank te vullen. Zonder brandstof langs de weg komen te staan is niet alleen vervelend, maar geldt zelfs als een verkeersovertreding. In Hawaii worden gallons gebruikt (1 gallon = 3,785 liter). Als u een lange rit voor de boeg heeft, controleer dan van tevoren het olie- en waterpeil.

Controleer voordat u gaat tanken welke brandstof moet worden getankt, benzine (gasoline) of diesel. In Hawaii hebben de meeste huurauto's benzinemotoren. U dient dan dus benzine te tanken, aangegeven met regular, plus or premium (wat het octaangetal aanduidt).

Verkeersregels in Hawaii

Het zal u tijdens het rijden in Hawaii opvallen dat de overige weggebruikers in de meeste gevallen zeer rustig en gedisciplineerd rijden. Dit is niet zonder reden. De Amerikaanse politie staat erom bekend zeer streng op te treden bij verkeersovertredingen en hoge boetes zijn dan ook geen uitzondering.

Maximumsnelheid in Hawaii

De maximumsnelheden staan over het algemeen duidelijk aangegeven. De maximumsnelheid in Hawaii bedraagt op de meeste Interstates 65 mijl/u, terwijl u binnen de bebouwde kom niet harder mag dan 30-35 mijl/u.

Veiligheidsgordels in Hawaii

Net als in Nederland geldt dat het dragen van veiligheidsgordels verplicht is voor de bestuurder en alle passagiers. Het bord 'buckle up, it's the law' herinnert u hieraan.

Scholen en schoolbussen in Hawaii

Men hanteert in Hawaii strenge regels voor het rijden langs scholen en schoolbussen. Rijdt u tijdens schooltijd langs een school, dan bent u verplicht een maximumsnelheid van maximaal 10-15 mijl per uur aan te houden. Schoolkinderen worden in Hawaii naar school gebracht in gele schoolbussen. Wanneer een schoolbus stopt, zijn rode of gele lichten laat knipperen en de gevarendriehoek aan de zijkant van de bus uitsteekt, dan bent u verplicht te stoppen op ruime afstand van de bus (minstens 20 meter), ook als u vanuit tegenovergestelde richting aan komt rijden. Overtredingen worden zeer streng bestraft.

Voorrangsregels in Hawaii

Verkeer van rechts heeft voorrang. Verder wijken de voorrangsregels op kruisingen in Hawaii enigszins af van de regels die wij in Nederland gewend zijn. Men maakt veel meer gebruik van de achthoekige stopborden. Nadert u een kruising zonder stopborden, dan kunt u ervan uitgaan dat u voorrang heeft. Staat er een stopbord, dan moet u stoppen en het kruisende verkeer voor laten gaan. De stopborden 'vervangen' als het ware de 'haaientanden' zoals wij die kennen.

Gelijkwaardige kruisingen worden aangegeven door 4 stopborden. U kunt deze kruisingen herkennen aan een stopbord met daaronder de aanduiding '4-way X-ing' of 'ALL'. De regel op deze kruisingen is, dat diegene die het eerst bij de kruising aankomt, ook als eerste weer doorrijdt (na uiteraard eerst gestopt te zijn).

Als algemene gedragsregel wordt aangehouden dat overstekende voetgangers voorrang hebben. De Verenigde Staten kent weinig zebrapaden; voetgangersoversteekplaatsen worden aangegeven door twee dwars over de weg getrokken strepen.

Inhalen in Hawaii

In Hawaii mag op vier- en zesbaanswegen zowel links als rechts worden ingehaald. Men hanteert het 'keep your lane' principe, waarbij je op dezelfde rijbaan blijft rijden. Pas dus goed op bij het wisselen van rijbaan op dit soort wegen, verkeer kan u immers aan beide kanten passeren. Op tweebaanswegen moet u, net als in Nederland, rechts houden en mag u alleen links inhalen. Een ononderbroken streep op de weg betekent dat inhalen verboden is.

Parkeren in Hawaii

Houd als u ergens wilt parkeren de borden langs de weg goed in de gaten, om te zien of er bepaalde voorwaarden aan zijn verbonden. Het is in absoluut verboden om binnen 3 meter (= 10 feet) van een brandkraan of oprit te parkeren. Ook het parkeren langs een geel geverfde stoeprand is verboden. Vaak zult u parkeerplaatsen tegenkomen waar u maar voor een beperkte tijd mag staan. Op het eerste gezicht lijkt er geen controle te bestaan op de naleving van de maximale parkeertijd (men kent bijv. niet de in Nederland gebruikte parkeerschijf). Een parkeerwacht controleert een aantal parkeerterreinen. Hij rijdt heen en weer en markeert de auto's d.m.v. een krijtstreep op één van de banden. Met behulp van dit systeem houdt hij of zij de verbruikte parkeertijd exact in de gaten.

Drank en rijden in Hawaii

Het rijden onder invloed is vanzelfsprekend streng verboden en wordt zwaar bestraft. Het is echter ook verboden om aangebroken alcoholische dranken in het passagiersgedeelte van uw auto te vervoeren. Bij controle kunt u hiervoor beboet worden.

Verkeerslichten in Hawaii

Anders dan in Nederland het geval is, bevinden de verkeerslichten in Hawaii zich aan de overkant van de kruising. Let u vooral op dat er geen pauze is tussen het op rood springen van uw stoplicht en het op groen springen van het verkeerslicht voor het kruisende verkeer. Op het laatste moment nog door geel of rood rijden is daarom zeer onverstandig. In Hawaii springt het stoplicht eerst weer op geel, voordat het op groen springt. De stoplichten kunnen ook rood knipperen (stop en rij verder na ander kruisend verkeer voorrang te hebben gegeven) of groen knipperen (u heeft voorrang op ander kruisend verkeer).

Mocht u op uw rijbaan een geel knipperend kruis tegenkomen, dan betekent dit dat deze rijbaan is bestemd voor linksaf slaan. Het is veelal toegestaan, terwijl het stoplicht op rood staat, rechtsaf te slaan, mits u eerst volledig tot stilstand bent gekomen en hierbij het overige verkeer niet hindert. Dit is niet toegestaan in New York City of wanneer het bord 'no turn on red' bij het stoplicht staat.

Woordenlijst

center lane = middelste rijbaan
detour ahead = aankondiging omleiding
do not enter = verboden in te rijden
exit = afrit/uitgang
merge = invoegen
no passing = verboden in te halen
no u-turn = keerverbod
one way street = eenrichtingsverkeer
passing zone = inhaalstrook om snellere voertuigen de gelegenheid te geven in te halen
fuel = benzine
propane = LPG-gas
reduced speed ahead = aankondiging verlaging maximumsnelheid
RV = camper (Recreational Vehicle)
service station = benzinestation
soft shoulder = zachte berm
turnpike = autosnelweg met tol
X-ing (crossing) = kruising
yield = voorrang verlenen

Water in Hawaii

Kraanwater is in Hawaii bijna overal veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u echter uw drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen.

Winkels in Hawaii

De winkels in Hawaii bieden dezelfde of zelfs grotere keus aan waren als in Europa. In Honolulu vindt u grote warenhuizen (bijv. Sears), aan de rand van de steden vindt u vaak moderne en enorm grote supermarkten en winkelcentra. Ook op de luchthavens vindt u veel winkels met een ruim aanbod, ook dutyfree shops. De openingstijden zijn: ma-vr 9.30-18.00 uur & za 9.30- 13.00uur. In de grote steden zijn de winkels vaak langer open. Denk eraan dat de maten en gewichten in Noord- Amerika anders worden weergegeven, men schrijft bijv. een punt i.p.v. een komma in getallen en vice versa.

Zonnebrand in Hawaii

Hawaii heeft een zonnig en warm sub-tropisch klimaat. Bescherm uzelf daarom tegen de zon door middel van een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Weest u erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonnebaden.