Los Angeles

Verblijf Los Angeles

Los Angeles, "the city of Angels", de stad waar de dromen werkelijkheid worden. Denk bij een bezoek aan Los Angeles aan filmstudio's in Hollywood, de luxe villa's van de filmsterren en winkels in Beverly Hills, Disneyland, het gezellige strand en uitgaansleven in Santa Monica, het J.P. Getty Museum met z'n Picasso collectie in Malibu en het museumschip Queen Mary in Long Beach. Er is dus voldoende te doen in deze immense stad.

Los Angels is geschikt voor een stopover van een paar dagen of als uitgaanspunt voor en reis per huurauto. Kies voor een korte stopover voor een hotel op de luchthaven, bij een langere verblijf kunnen wij Santa Monica aanbevelen. Santa Monica is een veilige en gezellige buurt aan het strand.

De stad zelf is op zich niet al te bijzonder. Het zijn juist de steden die eigenlijk niet bij Los Angeles horen - maar er automatisch mee geassocieerd worden - waar de interessante plekjes te vinden zijn. Hollywood en Beverly Hills behoren namelijk niet aan Los Angeles, maar zijn (net als Amstelveen aan Amsterdam) voorsteden met een eigen gemeentelijke administratie en burgemeester.

Wees dan ook niet verbaasd als u als antwoord "No, I live in Hollywood" terugkrijgt als u iemand vraagt of hij in Los Angeles woont.

Hieronder volgt een beschrijving van de hoogtepunten die u zoal tegen kunt komen op een reis van "Downtown" naar de Westkust, eindigend in Venice Beach. U kunt er natuurlijk zo lang over doen als u wilt, maar aangezien de meeste toch kiezen voor een rondreis en slechts enkele dagen in Los Angeles en omstreken verblijven, beperken we ons tot wat u binnen 2 dagen of zelfs in 1 dag kunt zien.

Downtown Los Angeles is eigenlijk vergelijkbaar met de meeste grote Amerikaanse steden. Gekenmerkt door hoge wolkenkrabbers, met op het straatniveau toch een grote beschikbaarheid aan restaurants, winkels en andere gelegenheden. Een bezoek aan Downtown kunt u eigenlijk overslaan als u al vaker in grote Amerikaanse steden bent geweest, maar het kan zeker interessant zijn om er eens doorheen te rijden. Parkeren is niet duur, in het hart van Los Angeles kun u met gemak een parkeerplaats vinden waar u ongeveer $8 betaald voor een halve dag. Het historische stadscentrum ligt zo'n beetje rondom de kruising van 5th Street en Grand Street en is volgens velen nog steeds vergelijkbaar met hoe het er in de 30-tiger jaren uitzag. De grote wolkenkrabbers liggen hier voornamelijk ten westen en noorden van.

Ten westen van Downtown Los Angeles ligt Korea Town. Net als vele andere Amerikaanse steden kent Los Angeles stedelijke gebieden waar voornamelijk mensen van een bepaalde regio wonen. Zo heeft Los Angeles doordat er vele honderdduizenden emigranten uit Aziatische landen zich in de stad vestigden de beschikking over een China Town, een Little Tokyo en dus ook een Korea Town.

Als u van Downtown in de richting van Beverly Hills en Hollywood rijdt komt u er ongetwijfeld vlak in de buurt. Het is geen bijzondere wijk op zich, maar toch wel leuk om eens doorheen te rijden. Op sommige plekken waant u zich in een Aziatisch land en herinnerent u alleen de verkeersborden en de nummerborden op de auto's u eraan dat u eigenlijk in California bent. Als u niet al te veel tijd hebt kunt u wellicht beter middels Sunset Boulevard richting Hollywood rijden. Ook als San Francisco in de planning zit, dan is het veel interessanter om aldaar het China Town een bezoek te brengen.

Hollywood

Hollywood is vanouds het centrum van de filmindustrie. Alhoewel door ruimtegebrek de grote "blockbuster" films veelal op grote sets buiten Los Angeles worden opgenomen, kunt u nog vele studio's vinden.

Rondom Hollywood Boulevard en Vine Street heeft ude beroemde "Walk of Fame" waar u uw favoriete filmsterren (maar ook andere beroemdheden) kunt terugvinden in de vorm van een stenen ster in het trottoir. U loopt hier een reële kans om eens een beroemdheid tegen te komen, want er worden elke maand wel weer een paar sterren bijgeplaatst. Het gebied waar de sterren beginnen wordt dan ook steeds groter en groter.

Op Hollywood Boulevard is Grauman's Chinese Theatre zeker een bezoekje waard! De hal van dit historische filmtheater heeft een stenen vloer waarin o.a. de voet en handafdrukken van menig beroemdheid te vinden is.

Wilt u een mooi uitzicht over geheel Hollywood en een idee krijgen hoe groot Los Angeles wel niet is, rijdt dan naar Griffith Observatory. Vanaf het balkon van dit gebouw heeft u een prachtig overzicht met recht voor u Hollywood, links van u de skyline van Los Angeles, en aan de rechterkant kunt u Beverly Hills zien liggen. Ook aan de rechterkant het beroemde "Hollywood Sign", de grote witte letters die iedereen kent. Vanaf het Observatory kunt u ze goed zien en kunt u prachtig foto's maken met de letters op de achtergrond. Om de beroemde letters te preserveren is het al jaren niet meer mogelijk om te wandelen naar het "Hollywood Sign" zoals u in films wel eens ziet. Bij het Griffith Observatory is ook de wereldberoemde messenvechtscène opgenomen uit de film "Rebel Without a Cause" met James Dean, en een klein monument herinnerd het leven van deze filmster.

Hoogtepunten van Los Angeles

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Los Angeles.

  • Hollywood
  • Beverly Hills
  • Santa Monica & Venice Beach
  • Universal Film Studio's
  • Disneyland
  • Knott's Berry Farm
  • Laguna Beach
  • Mission San Juan Capistrano

 

Beverly Hills

Via Sunset Boulevard kunt u vervolgens door Beverly Hills rijden. Ook Santa Monica Boulevard is hier uitermate geschikt voor. Indien u zichzelf even in rijkdom wilt wanen, bezoek dan Rodeo Drive. In deze exclusieve winkelstraat zijn alle grote Europese en Amerikaanse kledingontwerpers vertegenwoordigd.

De drie "blocks" tussen Wilshire Boulevard en Santa Monica Boulevard zijn het meest exclusief. Hier kan men een paar sokken kopen voor $80, of een mooi nieuw pak voor $10.000. De rijkste van de rijkste doen hier hun boodschappen. Als u geluk hebt kun je zelfs af en toe een beroemdheid tegenkomen, echter in verreweg de meeste gevallen mijden zij de zomermaanden juist omdat er zoveel toeristen rondlopen.

Verder kunt u in Beverly Hills door een flink aantal zeer fraaie wijken rijden. Maar aapjes kijken is er meestal niet bij. De echte sterren zitten meestal in wijken waar u eerst langs een brede portier en een flink hek moet, en dat privilege is alleen voorbehouden aan hen die ook echt een reden hebben deze wijken te betreden.

Santa Monica & Venice Beach

Via Santa Monica Boulevard kunt u vervolgens naar de kust rijden. Binnen een half uur bent u van Beverly Hills aangeland bij de kustweg die langs de Pacific loopt. Hier kunt u een grote verscheidenheid aan (veelal dure) restaurant en cafés vinden, waar u van alles kunt krijgen! Uiteraard kunt u in de directe omgeving ook altijd diverse restaurant ketens vinden waar u voor normale bedragen kunt eten.

Iets ten zuiden van Santa Monica ligt Venice, wereldberoemd door Venice Beach en de daarbij behorende boulevard. Venice Beach is het strand voor de ijdeltuiten. Nog steeds komen er veel beroemdheden, en op dit strand zijn een groot aantal filmscènes opgenomen.

De mannen kunt u stoer zien doen op de vele basketball courts en de dames kunt u in aktie zien op de beachvolleyball courts. Ook is er een gedeelte wat toepasselijk "Muscle Beach" wordt genoemd vanwege de mannen die daar met behulp van allerlei fitness apparaten laten zien hoe geweldig ze zijn. In diverse films en TV series is dit gedeelte van Venice Beach aan bod gekomen. Ook beroemde scenes waarin u een lieftallige dame in een iets te strak broekje op rollerblades voorbij ziet komen is vaak opgenomen op de boulevards van Venice Beach.

Op de boulevard vindt u vaak vele verkopers die hun (veelal zelfgemaakte) kunst proberen te slijten, alsmede een verscheidenheid aan straatartiesten. Pas wel op voor zakkenrollers, maar dat advies geld eigenlijk voor alle toeristische plaatsen.

Universal Film Studio's

Eén van de grote attracties bij Los Angeles is natuurlijk het Universal Studios Theme Park. Op het Universal Studio's terrein worden nog steeds grote "blockbuster" bioscoop films gemaakt, en u krijgt hier middels een tour van de Studio's een blik achter de schermen.

Uiteraard komt u hier ook een grote verscheidenheid aan objecten tegen die in beroemde films gebruikt zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld de DeLorean uit "Back to the Future" vinden, komt u de haai uit "Jaws" tegen tijdens de Studio Tour, en krijgt u in diverse shows het idee dat u midden in een film zit!

Uiteraard kunt u hier ook naar de bioscoop om de nieuwste films te zien, en loopt u de kans om zomaar even een beroemdheid te zien die aan het werk is in een van de vele studio's. Naast het park heeft u ook vrije toegang tot de Universal CityWalk, waar u restaurants, winkels, bioscopen, en veel meer aantreft. Een bezoek aan Universal Studio's kost minimaal een hele dag, en is echt de moeite waard voor de hele familie!

Disneyland

Het gebied rondom Disneyland in Anaheim heeft de afgelopen 15 jaar een complete metamorfose ondergaan. Bent u langer dan 10 jaar niet meer in de buurt van Disneyland geweest, dan is de kans er groot dat u het hedendaagse "Anaheim Resort" zoals het ook wel wordt genoemd niet meer terug kent. Om te kunnen concurreren met het Disneyworld Resort in Florida heeft men ook in Anaheim de boelflink op de schop gezet, en het resultaat is best heel aangenaam geworden.

Het bekende Disneyland - zoals dit in de jaren 50 ontstond - is er natuurlijk nog steeds in volle glorie aanwezig, en u kunt nog steeds genieten hoe de fantasiewereld van Walt Disney tot leven komt in Main Street U.S.A., en de daar omheen gelegen thema gebieden. Naast een bezoek aan Mickey Mouse kunt u tegenwoordig echter ook nog naar een compleet nieuw park, dat recht tegenover de ingang van Disneyland is gebouwd. "California Adventure" en is meer bedoeld voor degenen die meer houden van zogenaamde "Thrill Rides". Zo is er een flinke achtbaan, een 60 meter hoge toren waar u binnen 4 seconden naar de top geschoten wordt (en waarschijnlijk nog sneller weer naar beneden valt) en een wildwaterbaan.

Het nieuwe park is opgebouwd in segmenten welke allen gedeelten van California moeten vertegenwoordigen. U wordt bij de ingang al meteen begroet door de Golden Gate Bridge, en er is een Hollywood Pictures Backlot waar u onder andere kunt meespelen in de spelshow "Who wants to be a Millionaire" en kunt bekijken hoe de magie van Disney tot leven komt in de reis van een tekening op papier tot een complete tekenfilm of speelfilm. De kleinere kinderen kunnen terecht bij "A Bug's Land", een leuke variatie op de Disney film "A Bug's Life" waar u zich opeens heel klein voelt tussen de insecten.

Naast de 2 parken is er Downtown Disney. Dit gebied is voor iedereen gratis toegankelijk, dus u zult hier ook met regelmaat de "locals" aantreffen op zoek naar een gezellig restaurantje of om te luisteren naar een nieuwe band in "The House of Blues". Downtown Disney ligt precies tussen de 2 parken en de diverse Disney Hotels in, en heeft een gezellige sfeer met straatartiesten, terrasjes, restaurants, winkels, boetiekjes, en een flinke bioscoop. De prijzen voor eten en drinken zijn natuurlijk gebaseerd op de vele toeristen die er rondlopen, en over het algemeen ietsje hoger dan elders in de stad, maar het ligt op loopafstand van veel hotels in de directe omgeving, en er is voor iedereen wat wils!

Knott's Berry Farm

Dit pretpark is ooit begonnen als een boerderij. In de jaren 20 vestigde de familie Knott zich op een stuk land nabij Buena Park en begonnen met het verbouwen van diverse bessensoorten.

Na een moeilijke start in de crisisjaren kwam de "Berry Farm" echt tot ontplooiing in de jaren 30. Knott had meer land gekocht, had een een bessenmarkt laten bouwen, en had hij onmiddellijk succes met een kruising tussen 3 verschillende bessensoorten die hij de "Boysenberry" noemde. Tevens ontstond er een restaurant dat voornamelijk gebraden kip serveerde.

Na de oorlog begon Knott's Berry Farm zich steeds meer te richten op het vermaken van bezoekers. Er werd een kleine spookstad gebouwd, en in de jaren 50 en 60 kwamen hier diverse op het wilde westen en de geschiedenis van California gebaseerde attracties bij. Intussen is Knotts Berry Farm uitgegroeid tot een mega-pretpark dat zich zeker kan meten met Disneyland.

Laguna Beach

Laguna Beach is één van de meer excentrieke plaatsen in Orange County. De plaats is in de streek voornamelijk bekend om de vele kunstenaars die zich er gevestigd hebben, en de stad barst dan ook van de galerieën en kunsthandels. In de maanden Juli en Augustus vindt er het Sawdust Festival plaats, met vele tentoonstellingen, demonstraties en optredens van muziekgroepen die een grote variatie aan muziek ten gehore brengen.

Laguna Beach is omringt door heuvels en is nog een van de weinige plaatsen in Orange County die nog niet geheel is omringt is door bebouwing. Laguna Beach is aan de ene kant omringt door het Crystal Cove State Park enhetLaguna Coast Wilderness Park, en door het Aliso/Woods Canyons Regional Park aan de andere kant. Door deze scheiding is Laguna Beach eigenlijk een soort enclave in een groot stedelijk gebied. Een rit via de 133 Highway (vanaf de I-5 of I-405) is dan ook best een leuke route om bij de stad te komen. De plaats kent vele gezellige restaurantjes, mooie doch kleine stranden, en is zeker voor hen die graag ook Cultuur & Kunst in hun reis willen opnemen een leuke bestemming.

Mission San Juan Capistrano

Bent u meer geïntresseerd in de geschiedenis van California dan is de Mission San Juan Capistrano een mooie ervaring. De missie werdt in 1776 gesticht door een Spaanse missionaris en had uiteraard het doel de lokale Indianen te bekeren tot het Christendom.

Er zijn diverse Spaanse Missies te vinden in California (o.a. in Santa Barbara, San Diego, Riverside). De Mission San Juan Capistrano is één van de oudste nog overeind staande bewijzen van de kolonisatie van California.