Reisinformatie Nieuw-Zeeland

Nuttige reisinformatie voor uw rondreis Nieuw-Zeeland

Accommodatie in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland biedt een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden: van luxueuze hotels, resorts en lodges tot eenvoudige motels, cabins en bed & breakfasts.

In Nieuw-Zeeland is het niet gebruikelijk dat het eten bij de logiesprijs is inbegrepen. Als dat wel zo is, wordt dit expliciet vermeld.

Hotels en motels

In de meeste grotere plaatsen vindt u zaken- en toeristenhotels. Deze hotels hebben meestal een 24-uurs receptie en bieden allerlei faciliteiten, zoals cafés, restaurants, zwembad, fittnescentre, etc. Daarnaast vindt u in de meeste grote en middelgrote plaatsen kleinere hotels en motels, die vaak door een familie worden gerund. Bij deze hotels is de receptie meestal alleen overdag geopend. De faciliteiten zijn doorgaans bij de kleinere hotels en motels zeer beperkt. Sommige hebben bijvoorbeeld geen restaurant.

Lodges en resorts

Op rustige en meer landelijke locaties vindt u in Nieuw- Zeeland tal van (meestal kleinschalige) lodges en resorts. Deze accommodaties kunnen variëren van zeer comfortabel tot eenvoudig. Een dure en luxe lodge hoeft niet persé te beschikken over heel veel faciliteiten. U betaalt vaak voor de ligging en de exclusiviteit.

Cabins

Door heel Nieuw-Zeeland vindt u op campings cabins. Dit zijn eenvoudige huisjes met één of meer slaapkamers, een keukentje en een terras. Cabins beschikken lang niet altijd over een verwarming en eigen badkamer/toilet. Soms bent u aangewezen op die bij de toiletblokken op de camping. Cabins zijn zeer geliefd bij de Nieuw-Zeelanders zelf, vandaar dat ze vaak volgeboekt zijn in weekenden en in de schoolvakanties.

Homestay en Farmstay

Als u graag bij lokale mensen thuis overnacht, zoals in een bed & breakfast, dan kunnen we dat voor u reserveren. In Nieuw-Zeeland wordt dat ook wel homestay of farmstay genoemd. Houdt u er echter rekening mee dat de meeste homestays niet voor lunch en avondeten zorgen. U zult dan met de auto naar een restaurant in de buurt moeten gaan. Bij farmstays daarentegen is het juist erg gebruikelijk dat ook voor het avondeten wordt gezorgd. Farmstays zijn vaak boerderijen die zeer afgelegen liggen. Deze boerenfamilies vinden het leuk om zo nu en dan in contact te komen met toeristen. De meeste farmstays accepteren maar gasten tussen de 2 en 4 maal per maand. Ze maken er dan een hele happening van. Het is de bedoeling dat u rond 'afternoon tea' arriveert om zodoende nog gelegenheid te hebben de boerderij te bezichtigen.

Alarmnummers in Nieuw-Zeeland

Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers:

  • Politie: 111
  • Brandweer: 111
  • Ambulance: 111

Met een GSM kan men ook de internationale nummers 112 en 911 bellen.

Ambassades in Nieuw-Zeeland

Ambassade van Nieuw-Zeeland in Nederland:

Eisenhouwerlaan 77-N, 2517 KK Den Haag
Tel. +31 70 3469324 / Fax. +31 70 3632983
E-mail: nzemb@xs4all.nl
Website: www.nzembassy.com/netherlands

Autorijden in Nieuw-Zeeland

De 2 hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland zijn zeer geschikt om per huurauto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden, buiten Auckland is het verkeer heel rustig. De diverse eilanden voor de kust van het Noordereiland en Zuidereiland, zoals Stewart eiland, zijn minder geschikt hiervoor, vanwege hun geringe omvang en de onverharde wegen. Het verkeer in Nieuw-Zeeland rijdt links. De maximum snelheid is 100 km/uur en in de bebouwde kom 50 km/uur. De wegwijzering is goed en navigatiesystemen werken prima. Door heel Nieuw-Zeeland vindt u genoeg tankstations. Met name op het Zuidereiland dient u er rekening mee te houden dat buiten de grote en middelgrote plaatsen weinig tankstations te vinden zijn.

We kunnen huurauto's en campers voor u reserveren op diverse plaatsen in Nieuw-Zeeland, zoals bij de luchthavens van Auckland en Christchurch en in het stadscentrum van de meeste grotere steden (voor huurauto's). Ook bij de ferryterminals kunt u een huurauto ophalen of inleveren. Daardoor hoeft u deze niet mee te nemen op de ferry.

De huurtarieven en voorwaarden staan in onze Nieuw-Zeeland brochure. De verzekeringsvoorwaarden variëren per verhuurbedrijf. Ter plaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 21 jaar. Voor jonge bestuurders geldt een toeslag. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels.

Banken in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is het bankwezen goed ontwikkeld. In de meeste grote en middelgrote plaatsen treft u een bank aan meestal met een pinautomaat (ATM). In Auckland, Wellington, Rotorua, Dunedin en Christchurch vindt u vele banken, zoals de Westpac en ANZ bank, waar u alle bankzaken kunt doen. De openingstijden zijn: ma-vr 9.00- 17.00 uur. Ook op de luchthavens van Auckland en Christchurch vindt u in de aankomsthal een ATM.

Belasting in Nieuw-Zeeland

Op goederen en diensten wordt in Nieuw-Zeeland een omzetbelasting van 12,5% geheven (GST = Goods and Service Tax). Deze belasting wordt, ook bij uitvoer van artikelen, niet gerestitueerd. Deze belasting kan bij uitvoer van goederen (mits u die gekocht heeft binnen een bepaalde periode) worden teruggevorderd op de luchthaven. Dit is meestal een tijdrovende aangelegenheid, waarbij u een aantal formulieren moet in-vullen en aankoopnota's moet tonen. Er geldt een drempelbedrag waaronder geen "tax refund" wordt verleend.

Betaalmiddelen in Nieuw-Zeeland

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de Nieuw-Zeelandse Dollar (1 NZD = 100 Cents). Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Cents, 1 en 2 Dollar. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20, 50 en 100 Dollar. De wisselkoers kan men ongeveer stellen op 1 NZD = 0,50 euro.

  • Credit cards en traveller cheques: MasterCard, Visa, American Express en reischeques worden geaccepteerd;
  • Openingstijden van de banken: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur.

Binnenlandse vluchten in Nieuw-Zeeland

Binnenlandse vluchten zijn mogelijk in Nieuw-Zeeland met Air New Zealand en JetStar. Er wordt gevlogen met straalvliegtuigen en propellervliegtuigen. Er is geen binnenlandse airpass. Voor drankjes en eten dient u aan boord te betalen.

Zowel de luchthaven in Auckland als in Christchurch beschikken over een aparte terminal voor binnenlandse vluchten. U dient daarom, als u een aansluitende internationale vlucht heeft, van de domestic terminal naar de internationale terminal te gaan of v.v. U kunt lopen, maar er rijden ook gratis shuttlebussen. U kunt evt. uw bagage voor de internationale vlucht al inchecken in de domestic terminal en andersom, zodat u niet met uw zware koffer hoeft te sjouwen.

Camping in Nieuw-Zeeland

Vrij kamperen is niet toegestaan voor campers zonder toilet en afvalwatertank. Ook het gebruik van kampeerplaatsen zonder sanitaire voorzieningen is met deze campers niet toegelaten. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes. Uitzondering zijn voertuigen met een "Freedom Camping Certificaat". Alle campers met douche/toilet die wij verhuren hebben zo'n certificaat.

De grootste keten van campings in Nieuw-Zeeland is de Top 10 Holiday Parks. De meeste camperverhuurders bieden een 10% kortingskaart voor deze campings. De campings hebben goede faciliteiten, zoals stroom en wateraansluiting voor campers en een centrale dumpplek voor afvalwater. Daarnaast zijn er overal in Nieuw-Zeeland familiecampings te vinden. Bij de meeste Nationale Parken zijn ook kampeerplaatsen ingericht, maar deze hebben meestal weinig faciliteiten beschikbaar.

Criminaliteit in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een veilig land. In de grotere steden, zoals Auckland, Wellington en Christchurch - waar veel toeristen komen - dient u alert te zijn voor kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers. We adviseren u echter geen kostbaarheden onbeheerd in de auto of camper achter te laten.

Electriciteit in Nieuw-Zeeland

Electrische apparaten worden in heel Nieuw-Zeeland voorzien van 230 volt wisselstroom (50 Hz). De spanning is dus iets hoger dan in Europa, wat echter in de praktijk geen gevolgen heeft. Heel anders zijn de stopcontacten (platte stekker). Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adapter of wereldstekker nodig; deze zijn verkrijgbaar in Nieuw-Zeeland.

Entertainment / Nachtleven in Nieuw-Zeeland

In de grotere steden is er een verscheidenheid aan cafés, bars en elegante restaurants. Lokale culturele evenementen, zoals de Maori Shows, zijn overal in het land te vinden en met name in het Noordereiland in de omgeving van Rotorua.

Eten / Drinken in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is leider op het gebied van de export van melk- en vleesproducten, wat vlees betreft voornamelijk lams-, rundvlees en wild. Veel in Europa onbekende specialiteiten leert men hier kennen, bijvoorbeeld Tamarillos (boomtomaten) of Kumara, de plaatselijke zoete aardappel. U heeft de keus uit 70 tot 80 verschillende smakelijke vissoorten. Talloze (exotische subtropische) vruchten groeien er: aardbeien, abrikozen, druiven, sinaasappelen, grapefruits, artisjokken, asperges tot avocado's, kiwi's en macademianoten.

In de steden vindt u diverse restaurants, cafés, pubs en bistro's waar u voor een redelijke prijs goed kunt eten, bijvoorbeeld steaks, fish & chips of uiteraard schapenvlees. In een 'B.Y.O' restaurant (Bring Your Own) kunt u uw eigen alcoholische drank meenemen tegen een kleine vergoeding (circa NZD 1).

Wijn, bier en sterke drank worden in speciale "Bottle Stores", "Wine Shops" of direct bij de wijnboer gekocht. Nieuw-Zeeland staat internationaal bekend om zijn uitstekende wijnsoorten, waaronder de Sauvignon (wit), Chardonnay (wit), Cabernet Sauvignon en Pinot Noir (rood) eruit springen.

Excursies en wandeltochten in Nieuw-Zeeland

Als u in Nieuw-Zeeland excursies en meerdaagse wandeltochten wilt doen die erg populair zijn dan dient u er rekening mee te houden dat deze volgeboekt kunnen zijn als u van te voren geen reservering hiervoor heeft gemaakt. U kunt deze exursies en wandeltochten door ons laten reserveren (dat doen we kosteloos), via internet of ter plekke bij de Tourist Information Service (die vindt u in de meeste plaatsen). De volgende excursies zijn erg populair:

  • Swim with the Dolphin Cruise (Bay of Islands)
  • Kapiti Island overnight stay (Kapiti Island)
  • Whalewatch Cruise (Kaikoura)
  • Helihike (Fox Glacier)
  • Doubtful Sound Overnight Cruise (Fiordland NP)
  • Freedom Walks van de Department of Conservation (DOC), bijv. de Milford Track, Routburn Track, Holyford Track, Greenstone Valley Track en de Kepler Track.

Feestdagen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeelands gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

  • 6 februari Waitangi Day
  • 25 april NZAC-day
  • 2 juni Queens Birthday
  • 27 oktober Labour Day

Fooi in Nieuw-Zeeland

Het geven van fooi is vergelijkbaar met de Nederlandse gebruiken.

Fotografie in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is zeer fotogeniek. Indien u dia's maakt, kunt u diafilm het beste vanuit Nederland meenemen (in Nieuw- Zeeland zijn diafilms ondertussen moeilijk nog te krijgen). Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms zijn goed verkrijgbaar voor vergelijkbare prijzen als in Nederland.

Gezondheid in Nieuw-Zeeland

Het klimaat op de Nieuw-Zeeland is aangenaam en gezond. U hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Nieuw-Zeeland komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Golfen in Nieuw-Zeeland

Er zijn in Nieuw-Zeeland wel 400 golfbanen met als hindernissen kokende modderpoelen, vulkanische stoom en schapen. Het speelseizoen loopt van mei t/m oktober. De kosten voor een greenfee liggen tussen NZD 10 in landelijke gebieden en NZD 50 op exclusieve banen.

  • Noordereiland
    • Taupo: de internationale golfcourse van Wairakei behoort tot de fraaiste in het land.
  • Zuidereiland
    • Arrowtown (bij Queenstown): Bob Charles heeft deze baan van het nabij gelegen Millbrook Resort aangelegd;
    • Queenstown: Kelvin Heights Golf Course.

Immigratie / Douane in Nieuw-Zeeland

Bij binnenkomst in Nieuw-Zeeland wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 3 maanden een geldig paspoort verlangd dat nog ten minste 1 maand geldig is na geplande vertrekdatum, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Nieuw-Zeeland strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft 3 internationale luchthavens, bij Auckland, Wellington en Christchurch. De meeste toeristen komen aan en vertrekken vanaf Auckland International Airport. Op deze luchthaven worden alleen internationale vluchten uitgevoerd.

De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren ondermeer internationale vluchten uit:

  • Air Caledonie (naar Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air New Zealand (naar Brisbane, Cairns, Hong Kong, Honiara, Los Angeles, Melbourne, Nadi, Noumea, Papeete, Rarotonga, Singapore, Sydney en Tokyo)
  • Air Nauru (naar Nauru)
  • Air Pacific (naar Nadi [Fiji])
  • Air Vanuatu (naar Port Vila [Vanuatu])
  • Cathay Pacific (naar Hong kong)
  • Emirates (naar Dubai [VAR])
  • LAN Airlines (naar Santiago (Chili)
  • Malaysia Airlines (naar Kuala Lumpur)
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Singapore Airlines (naar Singapore)
  • Solomon Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Vanuit Christchurch worden door de volgende luchtvaartmaatschappijen vluchten uitgevoerd:

  • Air New Zealand (naar Brisbane, Melbourne, Nadi en Sydney)
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Singapore Airlines (naar Singapore)

Vanuit Wellington worden door de volgende luchtvaartmaatschappijen vluchten uitgevoerd:

  • Air New Zealand (naar Melbourne en Sydney)
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Er zijn in het ski-seizoen directe vluchten naar Australië vanuit Queenstown. Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Vanaf Amsterdam moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 22 uur, via Hong Kong, Los Angeles of Singapore.

Internationaal vertrek in Nieuw-Zeeland

De inchecktijd voor internationale vluchten vanuit Nieuw- Zeeland is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel 30 NZD per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen, zie bijlage 24 (airporttax).

Internet in Nieuw-Zeeland

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals NZ Telecom en Vodafone). Op de meeste plekken in steden en langs de hoofdwegen is de mobiele ontvangst goed. In veel plaatsen vindt u ook een aantal internetcafé's.

Kleding in Nieuw-Zeeland

Wat u meeneemt is sterk afhankelijk van het seizoen waarin u naar Nieuw-Zeeland gaat.

  • Lente (september tot en met november): lichte kleding, met warme pull-over of wollen jack, stevige schoenen en regenkleding;
  • Zomer (december tot en met februari): zomerkleding met pull-over voor 's avonds;
  • Herfst (maart tot en met mei): lichte kleding met enkele warmere kledingstukken;
  • Winter (juni tot en met augustus): kleding die u in Nederland in de herfst zou dragen.

Klimaat in Nieuw-Zeeland

De jaargetijden in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan de onze. De lente, van september tot en met november, is een ideale periode om te fietsen of trektochten te ondernemen. Let wel op dat in het hooggebergte op het Zuidereiland de wandelpaden pas vanaf oktober open zijn. Het Zuidereiland kent lagere temperaturen.

De wind komt voornamelijk uit westelijke richtingen. Daarom is de westkust beter geschikt voor surfen, terwijl de beschutte oostkust zich speciaal leent voor duiken, zeilen en vissen op open zee. Het Zuidereiland heeft aan de westkust een brede strook weelderig regenwoud. Het gemiddelde aantal zonneschijnuren is overal in Nieuw- Zeeland groot en overschrijdt in enkele gebieden zelfs 2000 uren per jaar. Het klimaat in het noorden is subtropisch, in het zuiden is het daarentegen gematigd. De temperatuurschommelingen gedurende het seizoen zijn in vergelijking met Europese verhoudingen relatief gering, ongeveer 10 graden.

Graden Celsius

 Lente (oktober) Zomer (januari) Herfst (april) Winter (juli)

Noordereiland
-Bay of Islands
-Auckland
-Rotorua
-Wellington


19
18
18
17


26
25
25
24

21
20
20
18

15
15
13
12
Zuidereiland
-Christchurch
-Queenstown
-Invercargill

17
15
15

25
25
20


20
15
15


10
7
9

 

Religie in Nieuw-Zeeland

Christelijk; overwegend Rooms-Katholiek en Anglicaans.

Souvenirs in Nieuw-Zeeland

Sieraden van hout en "Greenstone", de Nieuw-Zeelandse jade, en andere halfedelstenen vindt men overal in Nieuw-Zeeland. Ook Nieuw-Zeelands leer heeft wereldwijd een uitstekende naam en met 70 miljoen schapen is er een enorme keus aan wollenproducten aanwezig: van hand gebreide pull-overs en schapenvachten tot tapijten! De volgende zaken kan men o.a. probleemloos uitvoeren: Nieuw-Zeelandse wijn, bushhoning, videobanden, glaswerk en vrijetijdsuitrustingen als tenten, wandelschoenen en kleding.

Taal in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt Engels gesproken. De Maoritaal is echter ook een officiële taal en wordt steeds belangrijker.

Telefoneren in Nieuw-Zeeland

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Nieuw-Zeeland. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u ter plaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van Nieuw-Zeeland is 64. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken op in Nieuw-Zeeland prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van NZ Telecom of Vodafone.

Transport in Nieuw-Zeeland

Er zijn voordelige Airport Shuttle diensten tussen de luchthavens en de meeste stadshotels in Auckland, Wellington en Christchurch.

  • Bus: Nieuw-Zeeland beschikt over een uitgebreid Intercity bus netwerk, waarin vrijwel alle steden en hoofdroutes zijn opgenomen. Leest u onze brochure over de verschillende mogelijkheden.
  • Trein: Er is een betrouwbaar, maar wel beperkt, spoorwegen netwerk aanwezig. De meeste routes bieden een prachtig landschappelijk uitzicht. Op het Zuidereiland rijdt de Tranz Alpine Express: één van de zes meest bijzondere treinreizen in de wereld. Deze treinreis biedt een spectaculair uitzicht van de Zuidelijke Alpen naar de West Coast en Greymouth. Zie voor meer informatie onze brochure.
  • Taxi's: Taxi's vindt u vrijwel overal in Nieuw-Zeeland. De meeste taxi's zijn voorzien van een meter. Op alle luchthavens zijn taxi's beschikbaar. Auckland Airport ligt 23 km van de stad.
  • Binnenlandse Vluchten: Air New Zealand (NZ) en JetStar (QF) voeren de nationale vluchten uit tussen de steden.

Tijdzone in Nieuw-Zeeland

Gedurende de Europese zomertijd bedraagt het tijdverschil 10 uur, gedurende de Nieuw-Zeelandse zomertijd (oktober tot eind maart) daarentegen 12 uur.

Uitgaven in Nieuw-Zeeland

Het prijsniveau ligt in Nieuw-Zeeland op Nederlands niveau, alhoewel de wisselkoers NZD/EUR van toepassing is op het prijsniveau. Lokale producten, zoals vis, lam en fruit zijn doorgaans voordeliger, geïmporteerde waren, zoals koffie en sterke drank, zijn duurder dan in Nederland.

Water in Nieuw-Zeeland

Kraanwater is veilig te drinken in Nieuw-Zeeland.

Winkels in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt in bijna alle bedrijven en kantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur gewerkt. Uitzonderingen vormen kleinere winkels, benzinestations, (nieuws)agentschappen en kantoren van luchtvaartmaatschappijen. Winkels zijn normaal gesproken van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Op belangrijke toeristische plaatsen zijn winkels ook 's avonds en op zondag geopend. Bovendien heeft iedere provincie van Nieuw-Zeeland zijn eigen jaardag, die als plaatselijke feestdag op een maandag gevierd wordt.

Zonnebrand in Nieuw-Zeeland

De atmosfeer boven Nieuw-Zeeland is niet vervuild en zuiver. Hierdoor komt zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is dan ook zeker aan te raden. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is wanneer u vanuit een gebied waar het winter is op het noordelijk halfrond aankomt.