Beste reistijd Nieuw-Zeeland

Wat is de beste reistijd voor een reis naar Nieuw-Zeeland?

Of u nu op zoek bent naar natuur, cultuur, rust, strand of een actieve vakantie in de planning heeft, het liefst wilt u op reis aangenaam weer. Daarom is het verstandig om vooraf het actuele weersvooruitzicht voor Nieuw-Zeeland te bekijken, om niet overvallen te worden door slechte weersomstandigheden. Wilt u weten wat het klimaat en de weersverwachting is in Nieuw-Zeeland? Hieronder vindt u de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet of u moet rekenen op regen of zonneschijn. Zo gaat u altijd voorbereid op reis.

Klimaat Nieuw-Zeeland

De gemiddelde temperatuur en neerslag op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland:

 

De gemiddelde temperatuur en neerslag op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland:

 

Het zeeklimaat maakt het Nieuw-Zeelandse weer onvoorspelbaar. Het weer in Nieuw-Zeeland staat erom bekend dat het van het ene op het andere moment kan omslaan. Houdt hier altijd rekening mee bij het maken van bijvoorbeeld lange wandeltochten en laat u vooraf goed informeren door de lokale bevolking. 

Seizoenen Nieuw-Zeeland

De seizoenen in Nieuw Zeeland zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Als wij buiten door de knerpende sneeuw lopen of op de schaatsen staan, is het in Nieuw-Zeeland hoogzomer! Dit levert de volgende verdeling op: 

  • Lente: september – november
  • Zomer: december – februari
  • Herfst: maart – mei
  • Winter: juni – augustus

De drukste seizoenen zijn de Nieuw-Zeelandse zomer, december t/m februari en de Nieuw-Zeelandse winter, grofweg mei t/m augustus. Wie in alle rust van het Noordereiland en Zuidereiland wil genieten zonder per sé de warmste en koudste dagen mee te pakken kiest voor de maanden februari, maart, oktober en november. De beste reistijd Nieuw-Zeeland hangt daarmee ook samen met uw persoonlijke voorkeuren en is slechts ten dele afhandelijk van het weer ter plaatse.

Ondanks de start van de herfst zijn maart en april ook uitstekende maanden voor een rondreis door Nieuw-Zeeland. De avonden en nachten zijn al wat kouder, maar u ontwijkt de grote drukte van de hoogseizoen maanden. 

Ten noorden van Auckland heerst trouwens een subtropisch klimaat, een heerlijke plek om te vertoeven! 

Regen in de Milford Sound

Regen tijdens een vakantie is nooit leuk, maar er is een plek waar regen de ervaring alleen maar nog mooier maakt: de Milford Sound! 

De regen voedt de watervallen, waardoor deze veranderen naar een naar beneden donderende watermassa die zich via de kliffen in zee stort. Sommige van de watervallen zijn zo hoog gelegen dat het water onderweg al grotendeels verspreid wordt en onderaan slechts nog een mist van water overblijft, prachtig om te zien.

Als u de Milford Sound bezoekt, is regenkleding een must. U bezoekt hier het natste bewoonde deel van Nieuw-Zeeland, met gemiddeld 182 regendagen per jaar. Gek genoeg zijn de meest regenrijke maanden december en januari, als het hoogzomer is in Nieuw-Zeeland. Bereid u er op voor en geniet van het spectaculaire natuurverschijnsel!  

 

Beste reistijd voor uw rondreis Nieuw-Zeeland gevonden?

Als u de beste reistijd voor uw reis naar Nieuw-Zeeland heeft vastgesteld, is het misschien leuk om uw vakantie een extra speciaal tintje te geven door op één van onderstaande feestdagen in Nieuw-Zeeland te verblijven. Of als u juist voor totale rust en ontspanning kiest, wilt u de feestdagen wellicht liever ontwijken en om deze dagen heen plannen.

Voor beide gevallen vindt u onderstaand een overzicht van de belangrijkste feestdagen in Nieuw-Zeeland. Kijk hier voor onze rondreizen Nieuw-Zeeland.

Feestdagen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

  • Waitangi Day: 6 februari
  • ANZAC Day: 25 april
  • Queens Birthday: maandag in juni (per jaar verschillende dag, de feitelijke verjaardag van de Engelse koningin is in september)
  • Labour Day: 27 oktober

Daarnaast gelden per streek nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van sportevenementen.

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel Nieuw-Zeelanders zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels, op campings, in de nationale parken en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.

Rondreis Nieuw-Zeeland boeken

Bent u er klaar voor om van het weer in Nieuw-Zeeland te gaan genieten en wilt u uw reis naar Nieuw-Zeeland boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.