Noordereiland Nieuw-Zeeland

Tips voor uw rondreis op het Noordereiland!

Het Noordereiland (Engels: North Island, Maori: Te Ika-a-Maui) is één van de twee grote eilanden waaruit Nieuw-Zeeland bestaat. Het andere grote eiland is het Zuidereiland en wordt daarvan gescheiden door de Cook Strait. Naast deze twee eilanden bestaat Nieuw-Zeeland uit een groot aantal kleinere eilanden.

Van noord naar zuid meet Noordereiland maximaal 800 km en de breedte maximaal 400 km. Het heeft een oppervlakte van 114.453 km² en het hoogste punt is 2797 m. Het landschap wordt gedomineerd door vulkaankegels en vulkanen waarvan er een aantal nog actief zijn. Het ligt op de Indisch Australische plaat, die hier in botsing is met de Central Pacific plaat. De natuurlijke haven van de hoofdstad Wellington is een ondergelopen caldera, net zoals het grootste meer van Nieuw-Zeeland bij Taupo. Verder vindt u bij Rotorua veel geisers en warmwaterbronnen.

Zowel de hoofdstad Wellington als de grootste stad Auckland liggen op het Noordereiland. Auckland is een miljoenenstad met moderne hoogbouw in het centrum en uitgestrekte buitenwijken daaromheen. De stad ligt aan een fraaie baai - Waitemata Harbour. Ook Wellington is een havenstad en ligt aan een baai, maar het is toch vooral de zetel van de Nieuw-Zeelandse regering. Ongeveer 75% van de totale Nieuw-Zeelandse bevolking woont op het Noordereiland.

Northland is het schiereiland dat zich uitstrekt boven Auckland, het is voor het grootste deel een subtropisch gebied met fraaie natuur. De beroemde Bay of Islands is eigenlijk onderdeel van Northland. Ten oosten van Auckland ligt het Coromandel Peninsula, een gebied dat steeds meer door toeristen wordt bezocht vanwege z'n fraaie natuur, Cathedral Cove en Hotwater Beach.

Het gebied ten zuiden van Auckland langs de westkust bestaat uit heuvelachtig boerenland. Er zijn slechts een beperkt aantal bezienswaardigheden, vandaar dat deze regio minder toeristen ontvangt dan streken als Coromandel en Rotorua. Meest bekende attractie in het gebied zijn de Waitomo Caves. Dit zijn fraaie druipsteengrotten waar u - drijvend op een luchtbanden - doorheen kunt zwemmen. Maar uiteraard kunt u de westkust blijven volgen tot aan New Plymouth als alternatief voor de route midden door het Noordereiland (langs Rotorua, Taupo en Tongariro National Park).

Aan de oostzijde van het Noordereiland vindt u de wijnstreek rond Hawke's Bay waar de steden Napier en Hastings liggen. Noordelijker langs de oostkust ligt Gisborne, waar Eastland begint.

Activiteiten

In Nieuw-Zeeland lijken ze het buitensporten te hebben uitgevonden. De omgeving leent zich uitstekend om te gaan wandelen, fietsen, surfen, duiken, kanoën, skiën of sportvissen. Maar ook de meer avontuurlijke activiteiten kunt u hier beoefenen, zoals bergbeklimmen, bungyjumpen, paragliden en skydiven. Onderstaand geven we een overzicht wat de beste plekken zijn op het Noordereiland voor bepaalde sporten.

Duiken

Nieuw-Zeeland mist de koraalriffen en tropische lagunes die u bij de Stille Zuidzee eilanden, zoals Fiji, kunt zien. Niettemin ziet vooor de kust van Nieuw-Zeeland nog steeds hele mooie exotische vissen, maar ook tal van wrakken. Het gebied ten noorden van Auckland leent zich, vanwege de watertemperatuur maar ook door het onderwaterleven, het beste voor duiken. Zo kunt u prima duiken bij de Poor Knights Islands vlakbij Whangarei.

Skiën

De bergen in Nieuw-Zeeland bieden volop wintersport mogelijkheden. De beste plekken op het Noordereiland zijn:

Mount Taranaki (bij New Plymouth): in de wintermaanden is Manganui Skifield een populair skigebied Ohakune: ook uitstekend gebied in het zuiden van het Tongariro National Park Whakapapa en Turoa: beste gebieden van het Tongariro National Park (2796m hoge Mt Ruapehu) op het Noordereiland met ski-accommodaties van wereld allure die tot ver in de zomer zijn geopend

Surfen

Met name op het Noordereiland kan goed worden gesurft. De beste plekken zijn:

 • Auckland: westkust
 • Gisborne: Kaiti Beach en Wainui
 • Hamilton: Whale Bay, ca. 60 km ten zuidwesten van Hamilton
 • Mangawi: in februari en maart zeewind met een kracht van 4 Beaufort
 • New Plymouth: Taranaki is het windzekere centrum voor golf surfers
 • Parengarenga - en Houhora Harbour: goed slalom surfen
 • Whangarei: Waipu Cove en Ruakaka in de Bream Bay

Vissen 

Nieuw-Zeeland is hét Walhalla voor sportvissers. Een visakte voor bepaalde gebieden is overal verkrijgbaar. Bij de grotere sportwinkels zijn vergunningen voor toeristen verkrijgbaar die geldig zijn in het hele land. Een vergunning voor vissen op open zee en branding vissen is niet vereist. Voor vissen op open zee moet u een volledig geoutilleerde boot charteren met een ervaren schipper. De beste maanden zijn van januari tot mei. Het zomerseizoen voor het forelvissen loopt in de meeste districten van oktober tot april.

Wandelen

In Nieuw-Zeeland vindt u enorm veel wandelgebieden op alle niveaus. Hieronder zijn een aantal plaatsen opgenomen waar een (meerdaagse) wandeling de moeite waard is. De periode van oktober tot april geldt als de beste tijd. In januari en februari zijn de meeste wandelaars op pad. In deze periode zijn de hutten, die zijn voorzien van alle noodzakelijke basisvoorzieningen, aan de veel gelopen wegen dan snel vol en is boeking vooraf noodzakelijk.

 • Auckland: via een tocht in het Centennial Memorial Park krijgt men een goede indruk van de jungle die ooit een groot deel van de eilanden bedekte
 • New Plymouth: fraai aangelegde trails bij Mount Taranaki
 • Northland met weelderige groene bossen met oeroude boomreuzen
 • Rotorua
 • Turangi (zuidpunt van Lake Taupo)
 • Whanganui: o.a. de Heritage Walk in de stad en weelderige oorspronkelijke vegetatie langs de voetpaden aan de Whanganui River
 • Wellington: de Forest Parks rond Wairarapa
 • Whirinaki Forest Park: hier kunt u de Whirinaki Track volgen

Wildwatervaren (rafting)

Wildwatervaren met een kano of vlot is erg populair in Nieuw-Zeeland. De rivieren lenen zich zeer goed voor deze sport maar het is ook een prima manier om van de rust en de prachtige natuur te genieten.

 • Ohakune (in het zuiden van Tongariro National Park)
 • Rotorua: bij Okere Falls
 • Tauranga: de Wairoa River is één van de meest geschikte rivieren van Nieuw-Zeeland
 • Turangi (zuidpunt van Lake Taupo)
 • Whanganui River: ooit een belangrijke waterweg

Uiteraard zijn er op het Noordereiland tal van sporten en activiteiten mogelijk. Bij de regionale informatie vindt u daar meer informatie over.

Regio's op het Noordereiland

Auckland in de avond | vakantie Nieuw-Zeeland

Auckland

Grootste stad van Nieuw-Zeeland

Het centrum van de stad ligt direct aan de baai en bestaat uit moderne hoogbouw en winkelcentra. Door de restauratie van historische gedeelten van de stad zijn gezellige winkelbuurten ontstaan.

Bay of Islands Paroa Bay | vakantie nieuw zeeland

Bay of Islands

Wereldberoemde Bay of Islands

De Bay of Islands is één van de mooiste kustgebieden van Nieuw-Zeeland en is wereldbekend, vooral vanwege de uitstekende mogelijkheden tot diepzee vissen.

Bay of Plenty | vakantie Nieuw-Zeeland

Bay of Plenty

Prachtige Bay of Plenty

De Bay of Plenty is de grote baai die ingeklemd ligt tussen het Coromandel schiereiland en de East Cape. De baai is populair bij zonaanbidders en watersporters.

Cathedral Cove | Coromandel

Coromandel Peninsula

Ontdek Coromandel Peninsula

Het schiereiland is heuvelachtig en heeft een prachtige natuur met subtropisch regenwoud dat doorsneden wordt door rivieren. Aan beide kanten omgeven prachtige zandstranden, waar naar hartelust gezwommen en gesurft kan worden.

Gisborne | vakantie Nieuw-Zeeland

Gisborne

Dé plek waar James Cook voet aan wal zette

Gisborne heeft de eer, als meest oostelijk gelegen stad, het eerste een nieuwe dag te mogen verwelkomen. Gisborne zelf heeft een compact centrum waar drie rivieren doorheen stromen.

Hauraki Gulf Islands | rondreis Nieuw-Zeeland

Hauraki Gulf Islands

Ontdek de verschillende eilanden

Even ten oosten van Auckland ligt een groep eilanden in de Hauraki Gulf. De eilanden Rangitoto, Motutapu, Waiheke, Great Barrier en Little Barrier worden door de Maori ook wel "drijvende eilanden" genoemd.

Hawkes Bay | rondreis Nieuw-Zeeland

Hawke's Bay

Met de langste plaatsnaam ter wereld

Hawke's Bay is door zijn milde klimaat een perfecte locatie voor het verbouwen van druiven. U vindt hier dan ook veel wijngaarden waar alle klassieke druivensoorten worden verbouwd, zoals de Chardonnay en Cabernet Sauvignon.

Kapiti Coast | rondreis Nieuw-Zeeland

Kapiti Coast

Vertrekpunt naar het beroemde Kapiti Island.

Deze kust heeft praktisch overal stranden met fijn wit zand waar u prima kunt zwemmen of andere wateractiviteiten kunt doen.

Kawhia Harbour | rondreis Nieuw-Zeeland

Kawhia Harbour

'hot water beach' bij Te Puia

Als u toch in de buurt bent, iets ten westen van Waitomo ligt het plaatsje Kawhia Harbour met z'n schitterende, natuurlijke haven. U kunt hier goed vissen en zwemmen.

Vuurtoren in Napier | rondreis Nieuw-Zeeland

Napier

Ook wel Art Deco City genoemd

Napier is een prettige plaats om te verblijven. Napier ligt aan de oostkust van het Noordereiland, aan de Hawkes Bay en heeft een Mediterraan klimaat.

New Plymouth | Nieuw-Zeeland

New Plymouth

Met als hoogtepunt Mount Egmont NP

New Plymouth is 'hoofdstad' en cultureel centrum van de Taranaki regio en is beroemd om zijn parken en tuinen en wordt daarom ook wel "Tuinstad" genoemd. Vooral in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat, trekt de stad veel bezoekers.

Cultuur Northland | rondreis Nieuw-Zeeland

Northland

Subtropisch schiereiland

Northland is het schiereiland dat zich uitstrekt boven Auckland. Het is voor het grootste deel een subtropisch gebied met fraaie natuur. De grootste stad van Northland is Whangarei.

Palmerston North | rondreis Nieuw-Zeeland

Palmerston North

Tweede universiteitsstad van Nieuw-Zeeland

Voor reizigers die op weg zijn naar Wellington is deze plaats een prima stop om de rit te onderbreken. Het is een plezierig stadje dat na Dunedin de tweede universiteitsstad is en daardoor een relaxed studentensfeertje uitstraalt.

Maori Cultuur | rondreis Nieuw-Zeeland

Rotorua

Mysterieuze Rotorua

Midden in het Geyserland ligt Rotorua, een kuuroord aan de oever van het gelijknamige meer. Naast de thermale activiteiten en geneeskrachtige minerale bronnen heeft Rotorua nog een toeristentrekker: de Maori Cultuur.

Lake Taupo Huka Falls | rondreis Nieuw-Zeeland

Taupo

Ligt aan het grootste meer van heel Australasia

Taupo ligt aan de noordzijde van Lake Taupo in een schilderachtige omgeving en dat is wat Taupo met zijn fantastische watersportmogelijkheden tot een magneet voor toeristen maakt.

Te Urewera National Park | rondreis Nieuw-Zeeland

Te Urewera National Park

Een fantastisch wandel gebied

Te Urewera National Park is het op twee na grootste nationaal park van Nieuw-Zeeland. Het park herbergt schitterende, ongerepte bossen, meren, rivieren en watervallen.

Tongariro National Park | rondreis Nieuw-Zeeland

Tongariro National Park

Wandelen in Tongariro NP mag niet ontbreken

Het Tongariro National Park is één van de meest spectaculaire parken van heel Nieuw-Zeeland. De verscheidenheid aan landschappen op een dergelijk relatief klein oppervlak zijn haast uniek. Een van de mooiste tochten is de 'Tongariro Crossing' .

Waitomo Cave | rondreis Nieuw-Zeeland

Waitomo

Bezoek de bekendste Glowworm Cave

Waitomo betekent letterlijk in de Maori-taal: water dat door een hol stroomt. De Waitomo Caves vormen een een gigantisch grottenstelsel waarvan een groot deel nog niet eens is ontdekt.

Wellington | rondreis Nieuw-Zeeland

Wellington

Mooie natuurlijke havenstad

Naast de hoofdstad is Wellington tegenwoordig ook een bruisende, culturele en tikje mondaine stad waar u zeker meer dan een dag moet verblijven. De stad ligt aan Port Nicholson, één van de mooiste natuurlijke havens ter wereld.

Whanganui | rondreis Nieuw-Zeeland

Whanganui

Mooie historische stad

Het mooie stadje Whanganui ligt aan de oevers van de Whanganui River. De stad heeft mooie historische gerestaureerde gebouwen die voornamelijk te vinden zijn aan de Victoria Avenue bij de rivier tussen Taupo Quay en Ridgway Street.