Nieuw-Guinea
Het hoofdeiland van Papua Nieuw-Guinea is Nieuw-Guinea. Het is één van de grootste eilanden ter Wereld, slechts het oostelijk deel behoort tot Papua Nieuw-Guinea. De westzijde (het voormalige Nederlandse deel van Nieuw-Guinea) behoort tot Indonesië, alhoewel de Papua's daar al lange tijd strijden voor onafhankelijkheid.
Het eiland is voor een groot deel bedekt met dichtbegroeid regenwoud en bergen die tot wel 4500 meter reiken. Er is in het land ook een grote variëteit aan planten en dieren. Er komen ongeveer 250 soorten kleine zoogdieren en maar liefst 12.000 verschillende plantensoorten voor. Daarnaast zijn er circa 6.000 verschillende soorten vlinders. Het land heeft ook een kustlijn met zandstranden waar u verschillende watersporten kunt beoefenen. Daarnaast kan men duiken naar mooie koraalriffen en meerdere scheepswrakken.
De hoofdstad Port Moresby ligt aan de zuidkust van het eiland. Ten westen daarvan strekt zich de Gulf Province en de Western Province uit. Deze gebieden zijn moerassig en bosrijk en worden nog maar nauwelijks bezocht door toeristen. Wel is er - vanwege olie- en gaswinning - steeds meer economische activiteit in dit gebied. Deze provincies grenzen ook aan het noordelijk deel van Australië (Cape York), gescheiden door de Torres Strait.
Eén van de meest fascinerende delen van Papoea Nieuw-Guinea zijn de centraal gelegen hooglanden, welke voornamelijk uit ruig gebergte bestaan met een gemiddelde hoogte van 3000 meter. De moeilijk begaanbare hooglanden, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het een onbewoond jungle-gebied was, bleek aan het begin van de 20ste eeuw het meest vruchtbare en dichtstbevolkte deel van het land te zijn.
De Sepik-regio is vooral bekend vanwege de bijzondere kunst en architectuur. De beste manier om de Sepik-regio te bezoeken is per cruiseschip, waarbij steeds korte excursies worden gemaakt, bij de langs de rivier gelegen dorpen.
Aan de noordkust ligt de stad Madang, met z'n mooie baai, gouden stranden en koraalformaties. Het is een populair gebied om te relaxen, snorkelen en duiken.
Wilt u meer informatie over Nieuw-Guinea , ga dan naar:
- Alotau, aan de Milne Bay
- Hooglanden, waar de bevolking nog steeds op traditionele wijze leven
- Lae
- Madang, met zandstranden, koraalriffen, en mangrove bossen
- Port Moresby, de hoofdstad
- Sepik Regio - de Sepik rivier is één van de grootste en best bevaarbare rivieren in het gebied
- Lower Sepik
- Middle Sepik
- Wewak
- Vanimo, hoofdstad van de Sundaun Province (aan de grens met Indonesië)
Minder bekende streken van Nieuw-Guinea
Gulf Province
De zuidelijk gelegen Gulf Province heeft een oppervlakte van 34.500 km² en heeft telt ruim 100.000 inwoners. Kerema is - ondanks z'n geringe omvang - de hoofdplaats van de provincie, het heeft ruim 5000 inwoners.
Oro Province
Oro Province staat ook bekend als Northern Province, het heeft een oppervlak van 22.800 km² en telt ca. 140.000 inwoners. Popondetta is de hoofdplaats van de provincie en telde in 2000 bij de volkstelling 19.556 inwoners.
Western Province
Western Province telt 152.067 inwoners op een oppervlakte van 99.300 km². De hoofdplaats is Daru, dat ongeveer 13.000 inwoners heeft. De Western Province is een uitgestrekt gebied met beboste heuvels, grasvlaktes en een enorm moerasgebied waar veel herten en watervogels leven. Afgezien van wat mijnbouw en olie- en gaswinning, lijkt de tijd stil te staan in deze dunbevolkte provincie. Er lopen nauwelijks wegen door dit ontoegankelijke gebied. Wel kunt u het door de lucht of over water bereiken.