Lae

Bezoek Lae tijdens je rondreis Papua Nieuw-Guinea

Lae, de tweede stad van Papua Nieuw-Guinea, is het centrum van de Morobe Province en beginpunt van een wegennet dat zich uitstrekt in de Highlands en langs de noordkust. Lae is een belangrijke havenstad en het belangrijkste industriecentrum van PNG. Vooral de delfstoffen die gewonnen worden in de binnenlanden worden van hieruit geexporteerd. Lae is een bruisend stadje met een ruim aanbod van cafés, restaurants en hotels. Het heeft ruim 90.000 inwoners.

Ten zuiden van de stad strekken zich de Morobe Highlands uit, waar de plaatsen Wau en Bulolo liggen.

Bulolo

In de bergen, 100 km ten zuiden van Lae, liggen de plaatsen Wau en Bulolo, centrum van de Goldrush in de 20er en 30er jaren. De bergen zijn hier zeer ontoegankelijk door de dichte jungle-begroeiing. Bij Aseki bevinden zich graftombes van de Anga's. Deze stam mummificeerde de lichamen van hun doden door ze te roken.

Morobe Province

Morobe Province ligt aan de noordkust van het hoofdeiland, tussen Madang en Alotau. Morobe Province ligt ingeklemd tussen twee dichtbegroeide bergketens met daartussen een grote vlakke vallei. De provincie telt ruim 550.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 34.500 km². De Morobe Province en de stad Lae vormen het beginpunt van een wegennet, dat zich uitstrekt tot de monding van de Sepik-rivier en Tari in de westelijke hooglanden. Er is geen overlandverbinding naar Port Moresby.