Lower Sepik

Bezoek Lower Sepik tijdens je rondreis Papua Nieuw-Guinea

Het oostelijk deel van de Sepik provincie wordt de Lower Sepik Region genoemd. Het is een gebied waar de Sepik, en zijn vele zijrivieren, veel langzamer stroomt en uiteindelijk uitmond in de oceaan bij Darapap.

De meeste lokale inwoners verplaatsen zich in de Sepik regio per kano. Veel van deze kano's worden versierd met een grote krokodillen kop. Kano's worden bij voorkeur vervaardigd uit cederhout, maar ieder boom die groot genoeg is, is goed. Maar langs de oevers van de Lower Sepik staan niet veel grote bomen meer. Zo komt het dat tijdens het regenseizoen, als het water hoog staat en het omliggende gebied overspoelt, mannen met hun kano's het bos in varen. Ze kappen de grote bomen, brengen ze op sleeptouw mee naar het dorp en hebben zo een voorraad hout.

Soms raken deze boomstammen op drift en vormen ze een gevaar voor schepen op de rivier. Een ander probleem in het gebied is de massale groei van de waterhyacinten. Deze mooie planten, met schitterende paarse bloemen, zijn als een onkruid en verdubbelen zichzelf in een paar dagen tijd. De Sepik rivier is er bij tijd en wijle van vergeven.

Al varend op de rivier ziet u onderweg vissers in kano's bezig met het binnenhalen van hun dagelijkse vangst. Ze hebben een soort geweven mand, die onder water hangt en waar ze de gevangen vissen in leven houden (te vergelijken met onze fuiken). De roeispanen van de mannen zijn langer dan die van de vrouwen en zijn voorzien van gesculpteerde ogen, die dienen om onder water te kunnen kijken. Hierdoor kunnen ze gevaar zien naderen en de vissen lokaliseren.

Murik Lakes

De Murik Lakes zijn met de Lower Sepik rivier verbonden via een smalle waterweg. In de dorpjes in dit gebied ziet u hoe de gevangen mosselschelpen verwerkt worden. Het vlees wordt verorberd terwijl de schelpen in de zon worden gedroogd. Eenmaal droog genoeg verbrandt men ze, de overblijvende as is de gekende limespowder.

De meeste dorpjes in de Lower Sepik zijn laag gelegen, zonder beschermende oevers. Het gebied is erg gevoelig voor overstromingen. Bij de dorpen wordt geprobeerd terpen te vormen. Daarom verbranden de dorpelingen hun kokosnootafval niet, maar gooien die op de grond. Zo verhogen ze - beetje bij beetje - het niveau van hun dorp.

Darapap

Het dorpje Darapap ligt bij de monding van de Sepik rivier. Het is een typisch Papoea dorpje, maar ondank haar markante ligging zijn toeristen hier zeldzaam. Bij het dorp kunt u in de warme golven van de Bismarck Zee springen.