Port Moresby

Bezoek Port Moresby tijdens je rondreis Papua Nieuw-Guinea

Port Moresby, de hoofdstad van Papua Nieuw-Guinea, is een uitgestrekte stad met ruim 300.000 inwoners. De eerste Europeaan die er arriveerde was de Britse officier John Moresby in 1873. Hij noemde de stad naar zijn vader Fairfax Moresby, eveneens militair. De stad ligt in het National Capital District, dat buiten de provinciale indeling van het land valt.

Het leven in het moderne Port Moresby staat in scherp contrast met het leven elders in Papua Nieuw-Guinea. De stad bestaat eigenlijk uit drie delen, het zakencentrum op het schiereiland, het winkelcentrum Boroko en het regeringscentrum Waigani (met het National Museum & Art Gallery).

Het zakencentrum is het meest aantrekkelijke deel van de stad, het wordt overheerst door moderne hoogbouw en drukke straten. Vanaf Paga Hill, de punt van het schiereiland, heeft u een goed uitzicht over de stad.

Iets ten westen van het centrum, bij Hanuabada aan de baai, ligt het Motuan Village, met z'n op palen over het water gebouwde huizen.

Aan de zuidoostzijde van het centrum strekt zich Ela Beach uit.

Aangezien in Port Moresby relatief weinig bezienswaardigheden zijn, adviseren we het verblijf in de stad zo kort mogelijk te houden.

Kokoda Trail

Na een transfer landinwaarts kunt u een deel van het Kokoda Trail wandelen. U komt hierbij op de plek waar de Jappanners in de Tweede Wereldoorlog - met zicht op Port Moresby - weer teruggedreven zijn naar het noorden.

Port Moresby International Airport

Vanaf Port Moresby International Airport - gelegen15km buiten het centrum van Port Moresby - kunt u internationaal vliegen naar Australië, Fiji, Hong Kong, Singapore en de Salomon eilanden.De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit. Vanaf Amsterdam naar PNG moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 28 uur, via Australië.

  • Air Niugini (naar Brisbane, Cairns, Honiara, Hong Kong, Nadi, Noumea en Sydney)
  • Air Pacific (naar Nadi [Fiji])
  • Qantas (naar Brisbane en Cairns [Australië])
  • Solomom Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
  • Virgin Australia (naar Sydney [Australië])

Vanaf Port Moresby International Airport worden ookbinnenlandse vluchten uitgevoerd. De grootse binnenlandse luchtvaartmaatschappij is Air Niugini.

Ela Beach

Aan de zuidoostzijde van het centrum strekt zich Ela Beach uit.

Laotalaota Island Resort

Dagexcursie naar het voor de zuidkust gelegen paradijselijke Laotalaota Island Resort, waar u heerlijk kunt snorkelen en uitrusten. Het eiland resort heeft een eigen transferservice die u komt ophalen bij uw hotel in Port Morresby.

Motuan Village

Iets ten westen van het centrum, bij Hanuabada aan de baai, ligt het Motuan Village, met z'n op palen over het water gebouwde huizen.

National Capital Botanical Gardens

Deze botanische tuin ligt in Port Moresby, en is gelieerd aan de University of Papua New Guinea. De tuin is in 1971 opgericht door André Millar. De botanische tuin heeft een grote collectie planten uit Nieuw-Guinea en de rest van de wereld. Hieronder bevinden zich palmen, bamboe, Heliconia, Cordyline, Pandanus en bomen, struiken en orchideeën die van oorsprong voorkomen in Nieuw-Guinea. Er is een miniregenwoud. Ook zijn er dieren te zien als de kroonduif, boomkangoeroes, paradijsvogels, kaketoes, lori's, papegaaien en vele andere vogels. Ook is er een 5,8 m lange netpython te zien. De botanische tuin heeft een onderzoekscentrum voor onderzoek naar orchideeën geopend. Hiervan maken een herbarium en een laboratorium voor weefselkweek deel uit. In het laboratorium worden jaarlijks duizenden orchideeën opgekweekt uit zaden en door middel van weefselkweek. Tevens heeft de botanische tuin een plantenwinkel en een kwekerij van tropische planten.

National Museum & Art Gallery

Het National Museum & Art Gallery ligt in het regeringscentrum Waigani. Het museum geeft een mooi overzicht van kunst, kano's en andere gebruiksvoorwerpen uit alle delen van Papua Nieuw-Guinea.

Sogeri Plateau

Tijdens uw verblijf in Port Moresby heeft u de gelegenheid een dagvullende excursie te maken naar het mooie Sogeri Plateau. Dit is een fraai natuurpark ten noordoosten van de stad, waar het regenwoud de overhand heeft en u prachtige bloemen, kleurrijke vogels en immense bomen ziet.