Yoni maakt kennis met de Aboriginal cultuur in Australië

Aboriginal cultuur in het tropische noorden van Queensland

In november 2017 ben ik op studiereis geweest naar Australië. Tijdens deze reis bezochten wij o.a. Sydney, Cairns en Brisbane, drie fantastische steden! De meest bijzondere ervaring die mij is bijgebleven aan deze reis, vond echter plaats bij een minder bekende plaats: Port Douglas. Port Douglas ligt boven, het bekendere, Cairns en is een fantastisch plek aan zee waar een heerlijke, relaxte sfeer hangt.

Vanuit Port Douglas namen wij deel aan een tour naar één de mooiste parken ter wereld: het Daintree National Park. Onze gids Juan Walker, een Aboriginal die afstamt van de Kuku Yalanji stam, nam ons mee in zijn wereld. Ik heb al eerder in Australië gereisd en ook al eerder deelgenomen aan een tour onder leiding van een Aboriginal, maar jeetje... wat indrukwekkend!

Tijdens de tour liepen wij langs een strand langs het dorp waar hij woont, hier legde hij alles uit over de jacht van de Aboriginals. Vissen met een speer bijvoorbeeld, een ware kunst. Ook brachten we een bezoek aan het Daintree National Park waarbij Juan alles vertelde over de plaats die de natuur inneemt in het leven van Aboriginals. Zo bijzonder om te horen hoe zij alles uit de natuur gebruiken om kwaaltjes te verhelpen. Elke boom, vrucht, insect en plant werd aangewezen en uitgelegd hoe en waarvoor het gebruikt kan worden. Een schat aan kennis, waar Juan met zoveel passie over vertelde dat iedereen er enthousiast van werd!

Op het moment dat wij daar liepen, kwam er ook nog even een zeldzame hagedis uit de bosjes gewandeld. Alsof Juan het zo had gepland. Maar het absolute hoogtepunt was toch wel het bezoek aan zijn ouders! Eenmaal aangekomen in het ouderlijk huis gingen wij met de groep op het balkon zitten. Hier aten wij de mango’s die Juan in de voortuin uit de bomen had gehaald. Verser kan niet! Met volle buik had Juan weer onze volledige aandacht. Hij liet alle jachtwapens, Aboriginal kunst, schelpen en houtwerken zien die hij en zijn voorouders door de jaren heen hebben gemaakt. Hij vertelde uitgebreid over de Aboriginal cultuur en kwam aan met een brood, die ochtend vers gebakken door zijn moeder. Het brood hier uit de supermarkt is er niks bij! Zo lekker. 

De gehele reis was een fantastische belevenis, maar deze tour tijdens de reis ´Down Under´ is wat mijn reis extra speciaal maakte. Een ervaring die mij altijd bij zal blijven!

Praktische informatie

Juan Walker is de eigenaar van Walkabout Cultural Adventures, de organisatie die je meeneemt op avontuur in de Aboriginal cultuur. De tours voeren je naar het gebied tussen Port Douglas en Cooktown, in het tropische noorden van Queensland. O.a. Daintree River National Park, Cape Tribulation, Mossman en Cooya Beach liggen op de route.

Wil je ook met Juan Walker op pad? Kijk dan hier voor alle gegevens: Walkabout Cultural Adventures.