Merel zou graag nog een keer terug willen naar Broome

Zou je terug naar Broome willen gaan? Ja graag! Misschien is, nadat je weken door de afgelegen Kimberley gereden hebt, welke stad dan ook leuk. Maar nee, naar mijn mening heeft Broome echt iets speciaals, ook als je niet uit de rimboe komt. En dan heb ik niet eens de wereldberoemde kamelen rit over Cable Beach gemaakt. Bijzondere natuurverschijnselen, leuke plekjes om te eten en drinken, Aboriginal cultuur en een bijzondere achtertuin in de vorm van het Dampier Peninsula; ik vertel graag waarom ik zo terug naar Broome zou gaan.

Leuke plekjes
Ik kwam na het rijden van de Gibb River Road in Broome aan. Het was fijn om na tijden weer grote supermarkten en wasmachines te zien. Het is bijzonder wat je in West Australië leert waarderen. Maar Broome heeft meer dan faciliteiten waar je als reiziger enthousiast van word. Zo is er de brouwerij Matso’s, waar je op een groot beschut terras met zeezicht, heerlijk kunt genieten van lokaal gebrouwen biertjes. Een tip: mix Matso’s chili beer en Matso’s ginger beer, je krijgt een heerlijk verfrissend drankje met een kick dat perfect is voor de tropische temperaturen in Broome. Broome heeft ook het nodige entertainment. Zo heeft het de oudste buiten bioscoop van de wereld. Sun Pictures is een leuke plek om onder de sterrenhemel vanuit een strandstoel een film te bekijken. Of zelfs twee achter elkaar, als je er geen genoeg van kunt krijgen.

Walvissen spotten
Broome staat niet bekend om zijn walvisexcursies, maar dat maakt het misschien wel één van de best bewaarde geheimen. Ik heb in Canada en Nieuw Zeeland walvissen mogen bewonderen, maar om heel eerlijk te zijn, dat was niets vergeleken wat we vanaf de boot in Broome zagen. Je zag niet slechts de staart of een stukje rug van de walvis, maar we werden getrakteerd op een soort acrobatenshow, waarbij we de walvissen de mooiste sprongen zagen maken. Met respect voor deze imposante dieren en zonder ze te storen, probeert de kapitein zo dicht mogelijk bij ze te komen. Het was een heerlijke vaartocht met vriendelijke en goed geïnformeerde bemanning, hapjes en bring your own booze. Op en top relaxt genieten zoals de Aussies dat zo goed kunnen!

Staircase to the Moon
Twee a drie dagen per maand tussen maart en oktober vind er een bijzonder natuurverschijnsel plaats in Broome. Een volle maan rijst op over de drooggelegde wadplaten van Roebuck Bay waardoor de reflectie van de maan in een optische illusie, een trap naar de maan vormt. Je kunt dit verschijnsel vanaf de kant aanschouwen en vaak worden tegelijkertijd de maan markten in Town Beach gehouden. Wij zaten a-la Duitsers uren van te voren klaar in ons strandstoeltje, maar dat is in het relaxte Australië niet nodig. Het is een prachtig plaatje en zeker de moeite waard om te bekijken als je in Broome bent.

Dampier Peninsula 
Deze geweldige achtertuin van Broom is nog zo’n goed bewaard geheim. 200km ten noorden van Broome ligt het Dampier (uitgesproken als Dam-per) Peninsula, de plek om het klassieke West Australië te ontdekken. Het schiereiland is alleen per 4x4 te ontdekken en is absoluut de extra kilometers rijden waar. Je vind hier veel Aboriginal cultuur. Bijvoorbeeld het kerkje in Beagle Bay gebouwd door Aboriginals en monniken, met een prachtig altaar gemaakt van parel schelpen. Verder bied het schiereiland een geweldig contrast van witte stranden, rode rotsen en een turquoise zee. Het bijzondere is, je hebt deze prachtige stranden en verbluffende zonsondergangen met spectaculaire kleuren, helemaal voor jezelf. 

Dus vandaar dat ik op de vraag of ik terug zou willen gaan naar Broome, ja antwoord! Terug naar een heel bijzonder plekje in Australië. Terug naar een stukje beschaving in het afgelegen West Australië, waar je omringd bent door prachtige natuur. Met een Matso’s in de hand genieten van een zonsondergang in de Indische Oceaan. Wie weet, misschien blijf ik