Gibb River Road

Onverharde 4WD track met vele bezienswaardigheden

De Gibb River Road, ook wel de "Beef Road" genoemd, is een onverharde route die vanuit Derby naar Wyndham en Kununurra loopt. Het volgen van deze route is één van de manieren om de Kimberley te verkennen. De totale route bedraagt ongeveer 667 km. U kunt een kopie van de "The Gibb River and Kalumburu Road" oppikken bij het toeristenbureau van Broome, Derby of Kununurra.

De weg heeft meestal weinig verkeer, alhoewel hij als '4WD Track' bij toeristen steeds populairder wordt. De wegconditie van de Gibb River Road kan sterk variëren, afhankelijk van wanneer de weg voor het laatst 'gegrade' (vlakgemaakt) is. Als er in de tussentijd Road Trains overheen gereden zijn en flinke regen is gevallen, zal de weg in steeds slechtere conditie verkeren.

Rijd met een 4WD terreinauto over de 660 km lange Gibb River Road van Derby (in het westen) tot Kununurra (in het oosten) of v.v., en geniet onderweg van wat de Kimberley te bieden heeft.

Hoogtepunten langs de route zijn o.a. Windjana Gorge, Tunnel Creek, Lennard Gorge, Bell Gorge, Manning Gorge, Jack's Waterhole, Drysdale River, Emma Gorge en El Questro. Er zijn maar een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden onderweg, zoals bij Mount Hart, Mt. Elizabeth Station, Drysdale Station, Ellenbrae Station Homestead, Home Valley Station en Emma Gorge / El Questro.

Ongeveer halverwege, bij Mount Barnett, vindt u het enige 'Roadhouse' met winkel en tankstation langs de route. Hier ligt ook de aftakking naar het noorden, waarover u het Mitchell Plateau en het afgelegen plaatsje Kulumburu kunt bereiken.

Onderweg dient u een paar rivieren en kreekjes over te steken. Deze staan soms onder water, zodat u uiterst voorzichtig moet zijn bij het de oversteek.

In de Kimberley kunt u bij diverse locaties op de rivier kanoën, een bushwalk maken en naar vogels kijken. Aan de oostzijde van de Gibb River Road kunt u stoppen voor een duik in de rivier en een kop thee bij het roadhouse bij Durack River Crossing. Bij Jack's Waterhole kunt u goed naar barramundi vissen. Ook komt u onderweg langs de Gibb River Road diverse lookouts tegen.

Persoonlijke tips van onze reisspecialist

"Het allermooiste van de Gibb River Road is dat je prachtige wandelingen kunt maken, die eindigen bij natuurlijke zwembaden. Na een actieve hike kun je dus afkoelen in een prachtige omgeving. Vergeet daarom niet je waterschoenen mee te nemen! Een dry-bag kan ook erg handig zijn als je wilt dat je spullen droog blijven. Het komt wel eens voor dat je een riviertje door moet steken en tot je heupen in het water staat!" 

Hoogtepunten van Gibb River Road

Bell Gorge

Vanaf de westzijde langs de Gibb River Road is pittoresk Bell Gorge de derde Gorge die u tegenkomt. Na de afslag volgt u een tijdje de onverharde zijweg totdat u de parkeerplaats bereikt. De Gorge zelf bereikt u via een korte wandeling langs Bell Creek, waarbij u een gladde oversteek moet maken door de kreek. Bekijk hoe het water 100 meter trapsgewijs omlaag valt, over perfecte U-vormige kliffen, naar een diepe poel, die uitnodigt om een duik in te nemen. U kunt kamperen in Silent Grove, ongeveer 20 kilometer verderop, of op de populaire bushkampeerplaats langs Bells Creek, 11 kilometer verderop. Zorg dat u uw plekje vroeg veiligstelt! Als u niet wilt kamperen, kunt u verder naar het noorden in een eenvoudige bed & breakfast bij Mount Hart Homestead overnachten. Van daaruit kunt u een bushwalk maken en in het Leopold Range Conservation Park op - met schroefpalmen omzoomde - waterwegen kanoën.

Drysdale River National Park

Het Drysdale River NP ligt 2168 kilometer ten noordoosten van Perth. Het afgelegen park heeft een oppervlakte van 4483 km² en is in 1974 opgericht. Bezoekers zijn geheel op zichzelf aangewezen. In het park is een grote verscheidenheid aan flora en fauna te vinden en wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe soorten. Het Drysdale River NP ligt midden in de Kimberley's, nabij Mount Barnett en de afslag van de GRR naar het Mitchell Plateau en Kulumburu.

El Questro Wilderness Area

El Questro is gelegen aan de oostelijke rand van de Kimberley regio, en strekt zich ongeveer 80 km uit tot in het hart van deze regio. De Chamberlain Gorge, die in dit gebied ligt, is vanaf het westen gezien de op één na laatste Gorge langs de GRR. Met vier grote riviersystemen zult u indit park zeker vele dieren, vogels en vissen in de rivieren, zoetwaterbronnen en zoutwatermonden tegenkomen. In het "El Questro Wilderness Park" kan u kennis maken met het leven op een 'working cattle ranch' in deze woeste en afgelegen streek.De boerderijen in de Kimberley's zijn inmens groot, El Questro is ongeveer één miljoen acre groot. U kan er o.a. zwemmen, vissen, paard- en kameel rijden, helikoptertochtjes en 4WD tochten door "the bush" maken. U kunt er ook overnachten en het heeft een goed restaurant, bar en zwembad. De accommodatie varieert van luxe homestead-kamers tot kampeerplaatsen in de bush.

Maak een boottocht in de Chamberlain Gorge, langs omhoogrijzende steile wanden, tropische vegetatie en Wandjina-rotskunst. Wandel door dichtbegroeide bossen met Livingstonia-palmen naar de thermaalbronnen van Zebedee Springs. Bekijk vanaf de randen de enorme kuddes grazend vee. Trek met een El Questro-ranger te paard door de omgeving. U ziet vele verschillende wilde dieren in de Kimberley, waaronder wilde paarden, wilde ezels, trappen, kraaghagedissen, varanen, zeearenden, brolga's, jabiroes en veelkleurige papegaaien.

Emma Gorge

Emma Gorge is vanaf het westen gezien de laatste Gorge langs de GRR. In het park ziet u bomen vol vlinders en wijnranken en een enorm turquoise waterput. Na een wandeling van een uur naar het ravijn beloont u zichzelf met een duik in het water of een heerlijke massage onder de permanente druppelwatervallen in het Gorge Resort. Dit resort ligt verscholen tussen de palmen en schroefpalmen en vormt een geweldige plek om te ontspannen voordat uw avontuur aan de Gibb River Road tot een einde komt.

Galvans Gorge

De hoefijzervormige Galvans Gorge is de meest toegankelijke Gorge aan de GRR. De Gorge is vanaf het westen gezien langs de GRR de 4e Gorge, gelegen net ten oosten van Mount Hart. U kunt bij de Galvans Gorge zwemmen en aan een touw zwaaiend in het water springen. U kunt ook onder de waterval gaan zitten en omhoog kijken naar de boabbomen, die zich aan de rotswand erboven vastklemt hebben.

Kalumburu

Reis naar de afgelegen Aboriginalplaats Kalumburu, waar je kunt overnachten. Vis vanaf het rif en op de rivieren en kampeer op het strand in Honeymoon Bay en McGowan Island.

Lennard Gorge

Lennard Gorge is één van de minder bekende en bezochte kloven en ravijnen. De Lennard Gorge is vanaf het westen gezien de 2e Gorge langs de GRR. Volg het wandelpad aan het einde van de onverharde zijweg naar een richel, vanwaaruit u een dramatisch uitzicht heeft over het ravijn en de watervallen.

Manning Gorge

Manning Gorge is vanaf het westen gezien de 5e en meest centraal gelegen Gorge langs de GRR. Maak een wandeling vanaf de camping in Mt Barnett, dat naast de rustige poelen van Lower Manning Gorge ligt. Van hieruit loopt een wandelpad langs wanden met Aboriginalrotskunst naar de spectaculaire waterval en poel van de Upper Manning Gorge. Maak de wandeling zelf of sluit u aan bij een groep onder leiding van een gids tijdens een tocht op de rivier. Als u daar bent aangekomen, kunt u zwemmen, vissen of gewoon vanaf de rotsen van het landschap genieten. De watervallen zijn op hun best tussen mei en juli.

Mitchell River National Park

Voor een echt ruig avontuur gaat u op zoek naar de Aboriginal-rotskunst en de inheemse vegetatie in het Mitchell River NP. Dit natuurpark wordt voor het grootste gevormd door het Michell Plateau, in het noorden van de Kimberley's. Het Mitchell River NP heeft een oppervlakte van 115.300 hectare. In het park ligt het Drysdale River Station, een oude boerderij, die nu onderdak biedt aan toeristen in safaritenten en comfortabele hutten met eetgelegenheid en bar. Vanuit Drysdale River Station kunt u de spectaculaire Mitchell Falls, Surveyors Pool en de Mitchell en King Edward River verkennen. Wandel door bossen met grijze en witte gombomen, bekijk de vele verschillende wilde dieren van dichtbij en verken de Aboriginalgeschiedenis.Als u buiten het park verblijft, kunt u te voet het Mitchell Plateau overtrekken naar de majestueuze Mitchell Falls, een serie van vier watervallen die over rotslagen in een diep meer vallen. Maak vanaf Drysdale River Station een 'Scenic Flight' over Mitchell Falls, Merten Falls en het uitgestrekte Mitchell Plateau. U ziet onderweg ook de Prince Regent River en de magnifieke kustlijn.

Tunnel Creek

Het Tunnel Creek NP ligt aan een onverharde zijweg van de GRR, halverwege Windjana en Quanbun Butte (aan de Great Northern Highway, 42 km westelijk van Fitzroy River). Deze zijweg is meestal in slechtere conditie dan de GRR zelf. U kunt alleen met een 4WD terreinauto vanaf Windjana naar Tunnel Creek rijden. Zie voor verdere informatie bij "Tunnel Creek" onder de beschrijving van Fitzroy Crossing.

Windjana Gorge

Een bijzondere plek in de Kimberleys is Windjana Gorge. Het is een archeologisch paradijs, nergens ter wereld werden zoveel fossielen gevonden als hier. Ook het groot aantal Aboriginal rotstekeningen maken een bezoek meer dan de moeite waard. Deze 3,5 kilometer lange kloof in de Napier Range wordt doorsneden door de Lennard River. In het natte seizoen staat de rivier hoog en vult de vallei. Maar in het droge seizoen blijven er hooguit wat waterpoelen omringd door struiken en bomen over. Hier ziet u veel verschillende vogels en honderden zoetwaterkrokodillen, die lekker in de buurt van de waterpoelen liggen te zonnebaden.De kloof ligt 145 km oostelijk van Derby en 150 km noordelijk van Fitzroy Crossing. Het is vanaf het westen gezien de 1e Gorge langs de GRR. De 7 km (heen en terug) lange Gorge Walk gaat door de volledige kloof en volgt de Lennard River.