Western Australia

Waanzinnige woestijnen van Western Australia!

Western Australia is - met 2.529.875 km² - de grootste staat van Australië. En is daarmee met recht: 'The Road Trip State' van Australië. Een groot deel van Western Australia bestaat uit woestijn, in alle varianten. Western Australia heeft een bevolking van 2,5 miljoen mensen, waarvan grofweg driekwart in en rond Perth woont. Western Australia wordt in het zuiden, westen en noorden omgeven door de Indische Oceaan.

Western Australia bestaat voor een groot deel uit woestijn en halfwoestijn, waaronder de Great Sandy Desert in het noorden, de Little Sandy Desert en de Gibson Desert in het centrum en de Great Victoria Desert in het zuidoosten. Ook een klein gedeelte van de Tanami Desert ligt in het noordoosten van Western Australia. Verder zijn er ook de Kimberley, een verweerd plateau in het uiterste noorden en de Pilbara, een rijk mineralengebied in het westen. De enorme Nullarbor Plain in het zuidoosten wordt gedeeld met South Australia.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"De Westkust van Australië per camper; een ervaring om nooit te vergeten! Vanuit Perth de kilometerslange verlaten wegen langs ongerepte natuur en eindeloze stranden.. perfecte locaties voor de mooiste zonsondergangen. Het landschap aan je voorbij laten gaan met de voeten op het dashboard, stops maken wanneer je wilt op de mooiste plaatsen. Wat een vrijheid met een eigen huisje op wielen. Ga van de gebaande paden ergens op een natuurcamping staan en geniet van het mooie land. Wij informeren u graag over de hoogtepunten die de verlaten westkust te bieden heeft!"

Perth - hoofdstad van Western Australia

Perth, hoofdstad van Western Australia en de meest geïsoleerde metropool ter wereld, is met 1,1 miljoen inwoners veruit de grootste stad van West Australië. Het centrum van Perth bestaat uit moderne hoogbouw maar ook uit enkele pioniershuizen uit het midden van de vorige eeuw.

De Swan River, die dwars door Perth stroomt, bepaalt voor een groot deel het stadsbeeld. Langs de oevers zijn parken en boulevards aangelegd.

Aan de westzijde vindt u de gezellige havenplaats Fremantle en de badplaatsen Cottesloe, Scarborough Beach en City Beach. Fremantle heeft enkele historische gebouwen, gezellige pubs en interessante kunstateliers. Vanuit Perth is een bezoek aan Rottnest Island ook zeer de moeite waard!

Geschiedenis van Western Australia

Nederlanders zetten ooit als eerste bezoekers voet aan wal in Western Australia en noemden het Nieuw-Holland. De naam werd in 1644 als eerste gebruikt door Abel Tasman en is daarna nog lange tijd gebruikt. Op verschillende kaarten uit de 19e eeuw werd de naam nog gebruikt om er het onontgonnen westen van Australië mee aan te duiden terwijl in het oosten van Australië de staten New South Wales, Tasmanië, Queensland en Victoria ontstonden. Pas toen de Fransen dreigden om Nouvelle Hollande in het westen van Australië te koloniseren, raakten ook de Engelsen in het westen van dit continent geïnteresseerd en werd het door hen gekoloniseerd.

Bezienswaardigheden van Western Australia

Buiten Perth is het vooral de natuur die voor bezienswaardigheden zorgt. Op 20 km voor de kust in de Indische Oceaan ligt Rottnest Island. Op dit eiland leven quokka's (kangaoeroeachtige buideldieren). Het eiland biedt een mooie natuur en prachtige baaien, waar goed kan worden gedoken.

Als u van mooie landschappen houdt - met bossen en wijngaarden, zeekliffen en duingebieden, prachtige zandstranden en schilderachtige dorpjes – dan zult u onder de indruk zijn van het zuidwestelijk deel van Western Australia. Het gebied is nog nauwelijks door toeristen ontdekt. In tegenstelling tot de noordwestkust van Australië heeft dit gebied een meer Europees klimaat en zijn de afstanden tussen de bezienswaardigheden hier goed te doen.

Landinwaarts ligt de Wheat Belt, die geleidelijk overgaat in een gebied met schaarse begroeiing en uiteindelijk zelfs in een droge zandwoestijn. De meeste bezoekers aan Western Australia willen kennis maken met de grandeur van de natuurlandschappen. Sinds de highways naar het noorden en het noordwesten zijn verhard, kan men gebieden verkennen die men vroeger als bijna onbereikbaar beschouwde.

Ten noorden van Perth ligt het Yanchep National Park, waar veel koala's en kangoeroes leven. 150 km verder noordwaarts bij Cervantes ligt het Nambung National Park, beter bekend als de Pinnacles. U ziet hier een enorm aantal zandstenen pilaren van soms wel 5 meter hoogte, die meer dan 30.000 jaar oud zijn. Het zijn fossiele resten van een oud bos.

Op 350 km ten noorden van Perth ligt het vissersplaatje Geraldton, ideaal voor een lunchstop met kreeft als beste keus op het menu.

Het is nog 100 km tot aan het Kalbarri National Park. De Murchison River heeft in het bushland schitterende fel rode gorges uitgesleten. Op de ruige kustlijn bij Kalbarri - de Shipwreck Coast - zijn in het verleden een groot aantal VOC schepen te pletter geslagen.

Na het Kalbarri National Park is het nog 300 km naar Monkey Mia, de plaats waar dolfijnen aan het strand komen. Monkey Mia ligt op het Peron Peninsula en aan Shark Bay. Bij Monkey Mia moet u beslissen, of terug naar Perth (834 km) of verder noordwaarts naar Coral Bay bij het schitterende Ningaloo Reef (672 km). Vanaf Coral Bay is het dan nog 825 km naar Port Hedland of 1406 km naar Broome.

In het noordwesten van het Australische continent vindt u de Hamersley Ranges - gelegen in de Pilbarra regio - met unieke en eigenzinnige landschappen. Deze bergketen is oeroud - gedurende miljoenen jaren zijn de rotsen zo verweerd dat deze steenkoepels, plateau's en gorges (kloven) konden ontstaan. Het is één van de interessantste en bovendien meest afgelegen gebieden die u in Australië kunt bedenken.

In het noordwesten van het Australische continent vindt u de Kimberley Ranges, met unieke en eigenzinnige landschappen. Zij zijn oeroud - gedurende miljoenen jaren zijn de rotsen zo verweerd dat deze steenkoepels, plateau's en gorges (kloven) konden ontstaan. Het is een van de interessantste en bovendien meest afgelegen gebieden die u in Australië kunt bedenken.

Midden in de Indische Oceaan - op 6 uur vliegen van Perth en maar 200 km van Java (Indonesië) - ligt het rotsige Christmas Island. Het eiland is beroemd om z'n rode krabben.

Naarmate u meer naar het noorden reist, worden de temperaturen steeds hoger. Als u de 'wild flowers' in bloei wilt zien staan, kunt u het beste reizen in de lente (aug-okt). Als u voor de walvissen komt bij Ningaloo Reef, dan is ook het voorjaar de beste tijd (begin jul t/m half okt). Dan trekken namelijk de reusachtige 'Whalesharks' langs de westelijke kusten.

Vanaf Broome heeft u te maken met een droog seizoen (mei-nov) en een regentijd (dec-apr). Als u over de onverharde Gibb River Road wilt rijden, dan is daarvoor mei tot en met oktober de beste reistijd.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Karijini National Park | rondreis Australië

Marloes ontdekt Karijini National Park

Western Australia: Karijini National Park

Marloes reed langs de ongerepte westkust van Australië en bracht een bezoek aan het prachtige Karijini National Park. Lees hier over haar belevenissen en tips.

El Questro op de Gibb River Road

Sylvie zocht het avontuur op en ontdekte de Gibb River Road

Sylvie zocht het avontuur op en ontdekte de Gibb River Road met een 4WD en tent op het dak. Lees hier haar verhaal!

Matso's

Merel zou graag nog een keer terug willen naar Broome

Zou je terug naar Broome willen gaan? Ja graag! Lees hier de Broome ervaringen van Merel.