De Kimberley

Ruig gebied met bijzondere natuurfenomenen

De Kimberley regio - gelegen in het uiterste noorden van WA - heeft een oppervlakte van 424.517 km². Er wonen echter maar ca. 41.000 inwoners in het gebied, wat het één van de dunst bevolkte delen van Australië maakt.

De regio grenst aan de Timorzee in het noorden, het Northern Territory in het oosten en aan de Tanami Desert en de Great Sandy Desert in het zuiden.

In deze regio bevindt zich één van de bekendste natuurfenomenen van Australië: de Bungle Bungles, een groep van 300 meter hoge rotsen van oranje-zwart gestreepte zandsteen in de vorm van bijenkorven. Zij worden beschermd in het Purnululu National Park.

Het hart van de Kimberley bestaat uit een oeroud gebergte, met tal van indrukwekkende bergkloven en aan de kust mooie stranden en ongerepte riffen. Het gebied ligt ingeklemt tussen de steden Broome en Derby (beide zijn apart beschreven) en Kununurra.

U kunt de Kimberley op een aantal manieren zien. Over land lopen twee wegen dwars door de Kimberley, de ruige maar directe Gibb River Road (alleen per 4WD terreinauto toegankelijk) en de meer zuidelijk gelegen verharde weg langs Fitzroy Crossing, Halls Creek en de Bungle Bungles. Beide wegen bieden schitterende panorama's en de gelegenheid om wandeltochten te maken door dit prachtige natuurgebied.

Vanaf het water is de Kimberley ook leuk om te zien. De Kimberley Explorer Cruise is een klein modern expeditieschip dat vaart van Broome naar Darwin vice versa. Er wordt gestopt bij de afgelegen eilanden van de Buccaneer Archipel, waar Aborigines op nog zeer oorspronkelijke wijze leven. Tevens wordt geankerd in de ver landinwaarts strekkende baaien. Er worden walexcursies georganiseerd bij het Prince Regent Flora & Fauna Reserve, één van de mooiste maar meest afgelegen delen van de Kimberley.

Een snellere manier om de Kimberley te zien is vanuit de lucht. Zowel vanuit Broome, Derby, Halls Creek als Kununurra kunnen airsafari's worden gemaakt. Zo krijgt u een goed beeld van de omvang en verscheidenheid van landschappen in de Kimberley.

Great Northern Highway

De Great Northern Highway is een van de belangrijkste wegen in Western Australië en verbindt Perth met de noordelijkste havenstad Wyndham (net oostelijk van de Kimberley). De weg heeft een lengte van 3.204 kilometer waarvan 3.144 kilometer deel uitmaakt van de National Highway. Behalve een paar bruggen in de regio Kimberley is het grootste gedeelte uitgevoerd als een tweebaansweg. De Great Northern Highway is de langste highway in Australië en vormt zelfs op sommige delen de meest afgelegen geasfalteerde weg ter wereld. Langs de weg kunt u soms honderden kilometers moeten rijden zonder tankstation of 'roadhouse' tegen te komen. In economisch opzicht is het de toegangsweg tot de grondstofrijke gebieden, zoals de regio's Pilbara en Kimberley. In deze gebieden zijn industrieën, landbouw en toerisme grotendeels van deze weg afhankelijk.

In de Kimberly biedt de weg toegang tot natuurgebieden als het Purnululu National Park (Bungle Bungle), Wolfe Creek National Park, Geiki Gorge National Park en de Gibb River Road. Langs het noordelijk deel van de weg, van Broome naar Kununurra, voert de weg langs de zuidelijke flank van de Kimberley. Hier liggen de plaatsjes Halls Creek en Fitzroy Crossing. De Great Northern Highway vormt een alternatieve route voor als de Gibb River Road, bijvoorbeeld vanwege hevige regenval, gesloten is.

Hoogtepunten van de Kimberley

De Kimberley is een uitgestrekt gebied met vele highlights. Voor meer regionale informatie over de Kimberley regio, gaat u naar:

Windjana Gorge

Een bijzondere plek in de Kimberley is Windjana Gorge. Het is een archeologisch paradijs, nergens ter wereld werden zoveel fossielen gevonden als hier. Ook het groot aantal Aboriginal rotstekeningen maken een bezoek meer dan de moeite waard.

De Kimberley is een bijzondere en unieke regio om op te nemen in uw rondreis Australië!