Broome

Een oase in het desolate gebied van de Kimberley

Broome, het stadje van de parelvissers, ligt aan de afgelegen noordwestkust van Western Australia. Broome telt ongeveer 11.500 inwoners en ligt ruim 2.300 km van Perth en ruim 1.800 km van Darwin. Het aangename klimaat‚ de hagelwitte stranden en het turquoise water‚ maken Broome een geliefde bestemming.

Broome is vernoemd naar de toenmalige gouverneur van West-Australië, Frederick Broome. Broome heeft zijn bestaan te danken aan de grote hoeveelheid parelschelpen die hier voor de kust werden gevonden. In het begin van de 20e eeuw was Broome zelfs hèt centrum van parelvisserij. Door de crisis van 1929 en de opkomst van gekweekte en namaak-parels raakte Broome in verval.

Op 3 maart 1942 voerden negen Japanse gevechtsvliegtuigen een luchtaanval uit op 16 vliegboten in de baai van Broome. Aan boord van de vliegboten bevonden zich nog de vanuit Java geëvacueerde vluchtelingen, voornamelijk Nederlandse burgers en militairen. De vliegboten werden in brand geschoten en slechts enkelen wisten zich te redden. 64 Nederlanders kwamen hierbij om het leven. Slechts 25 van hen konden worden begraven in de erehof van de begraafplaats Karrakatta, bij Perth.

Deze snelgroeiende stad laat u weer even proeven van het stadsleven, na de ruige weg door de Outback. 5 km ten noorden van het stadscentrum ligt Cable Beach. Bij dit 22 km lange strand kwam de telegraaf kabel aan land die Australië met Engeland verbond.

Bekijk de 130 miljoen jaar oude dinusaurus voetafdrukken, die in de rots op Gantheaume Point bewaard zijn gebleven. De onherbergzame rotsen en de azuurblauwe wateren liggen op slechts 6 km van Broome. U kunt ze bij eb vanaf het rif zien of de pleisterafdruk aan de top van de klif bekijken.

Voor meer natuurwonderen mag u de "Staircase to the Moon" niet missen. Dit is een spectaculaire, zilverkleurige illusie die ontstaat als een opkomende volle maan in de getijdevlakte van Roebuck Bay wordt weerspiegeld. Broome viert het fenomeen – dat zich drie avonden per maand voordoet tussen maart en oktober - met livemuziek en markten op Town Beach.

Nog steeds is de parelcultuur belangrijk in dit gebied. In 1880 kwamen voornamelijk uit Japan parelvissers over en al snel kreeg Broome een multicultureel tintje dat het nu nog steeds heeft. De meeste witte parels die wereldwijd worden verkocht komen uit Broome. 20km ten noordoosten van de stad liggen verscheidene parelfarms langs de kust, die u kunt bezoeken. In Broome in het lokale parelmuseum kunt u meer leren over de vroege Japanse, Filippijnse en Maleise parelduikers die hier in drommen aankwamen. Bekijk de grafstenen die gewijd zijn aan 900 Aziatische parelduikers op de Japanese Cemetery. Of voel de dramatiek en de hoge zeeën van de vroege pareldagen terwijl u op een parellogger door de baai vaart.

Broome is een oase met prachtige brede zandstranden in het desolate gebied van de Kimberley. In het droge seizoen - tussen mei en november - wordt het stadje overspoeld door toeristen. De stad zelf biedt een interessante mengeling van koloniale en aziatische architectuur. Wandel door Chinatown, ooit het bruisende centrum van parelschelpen, biljartcafés, huizen van vermaak, opiumhuizen en bordelen. De beste toonzalen met parels, winkels en cafés bieden nu geweldige winkelgelegenheden.

Andere fantastische plekken in de buurt van Broome van waaruit u vogels kunt bekijken, zijn: Entrance Point en Deepwater Jetty, de golfbaan en renbanen van Broome, de mangroven van de stad en Barred Creek en Willie Creek. Zelfs als u geen enthousiaste vogelobservator bent, zul je genieten van het enorme gekwetter en vogelgezang.

Een belangrijke bron van bestaan is tegenwoordig het toerisme. De belangrijkste reden om Broome aan te doen is om van hieruit de majestueuze Kimberley-bergketen te bezoeken, die zich tussen Broome en Kununurra uitstrekt. Vermaard is vooral de Gibb River Road, die alleen tussen april en november en per 4-WD terreinauto te berijden is.

Broome heeft en vliegveld met vluchten naar alle delen van Australië. In Broome vindt u ook winkels en tankstations om uw voorraad aan te vullen als u onderweg bent langs de noordwestkust. Maar Broome is ook een aangename rustplek, het heeft door de immer waaiende lichte zeebries een aangenaam klimaat.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"De lang gestrekte verlaten stranden van Broome geven ultieme rust! Ga met een 4WD voertuig het strand op tijdens de zonsondergang voor het ultieme gevoel van vrijheid. Eerst even langs de Woolie’s (ozzie supermarkt) voor een borrelhapje en koud drankje is een echte aanrader! Heb je geen 4WD maak dan een tour op de kameel over het strand; een ervaring om nooit te vergeten."

Hoogtepunten Broome

Enkele hoogtepunten van Broome en omgeving:

  • Buccaneer Archipel
  • Cable Beach
  • Cape Leveque
  • Roebuck Bay

Buccaneer Archipel

250 km noordoostelijk van Broome ligt Cockatoo Island, een afgelegen eiland in de Buccaneer Archipel met een schitterende natuur en interessante Aboriginal stammen. Het contrast van de hagelwitte stranden, de knalrode rotsen met de diepblauwe oceaan doen soms pijn aan de ogen. Op de eilanden van de Buccaneer Archipel levenAborigines op nog zeer oorspronkelijke wijze, want de tijd lijkt in deze afgelegen streek stil te staan.

Cable Beach

Het aan de westzijde van Broome gelegen prachtige hagelwitte strand staat bekend als Cable Beach. Bij dit 30 km lange strand kwam de telegraaf kabel aan land die Australië met Engeland verbond. Bij Gantheaume Point, vlakbij Cable Beach, ziet u bij laag water de meer dan 120 miljoen jaar oude voetafdruk van een Dinosaurus.

Cape Leveque

Een reeks verlaten stranden en kobaltblauw water kenmerken dit bijzondere schiereiland ten noorden van Broome. Bij Cape Leveque kunt u op lange verlaten witte stranden langs rotsige rode kliffen wandelen. U kunt zwemmen, snorkelen, vissen, modderkrabben vangen of zelfs overnachten in de openlucht.

Kooljaman is het Aboriginal woord voor Cape Leveque, de noordelijkste punt van het Dampier Peninsula. U wordt hier door de Aboriginal gemeenschap uitgenodigd om hun levensstijl en traditionele vismethoden te ervaren. U overnacht hier in het Aboriginal 'Wilderness Camp' van Kooljaman. Slaap in safaristijl of in paperbark-hutjes en ga de volgende ochtend naar het strand om te snorkelen, een wandeling langs het rif te maken en met een lokale Aboriginalgids de oude missieruïnes te verkennen.

Beagle Bay is het thuis van de Sacred Heart Church‚ die hier in 1917 door Pallotine-monikken en Aboriginals gebouwd werd, helemaal tot aan het altaar van paarlemoer.

Middle Lagoon wordt tot één van de mooiste afgelegen stranden van Australië gerekend. Kampeer, huur een boot of ga op zoek naar modderkrabben met een lokale gids vanaf Lombadina. Verblijf in de afgelegen plaatsen Mudnunn, Chile Creek en La Djardarr Ba. Het gebied is een bezoek meer dan waard, zowel vanwege de prachtige natuur als vanwege de interessante Aboriginal cultuur waarmee u hier kunt kennismaken. Tussen juli en oktober kunt worden de wateren rondom Cape Lévêque bezocht door bultrugwalvissen‚ die u vanaf de kliffen kunt spotten.

Roebuck Bay

Tussen september en april elk jaar ziet u bij Roebuck Bay tienduizenden trekvogels, die vanuit Siberië zijn aange-komen. In dit gebied leeft ongeveer 40 procent van het totaal aantal vogelsoorten van Australië en u kunt een aan-tal van die soorten 'spotten' tijdens een wandeling over het strand, mangroven, wadden, tropische bossen en weides. Bij Roebuck Bay is daartoe het Broome Bird Observatory gesticht, waar u uitleg kunt krijgen over de vogels.