Beste reistijd Australie

Wat is de beste reistijd voor Australië?

Of u nu op zoek bent naar natuur, cultuur, rust, strand of een actieve vakantie in de planning heeft, het liefst wilt u op reis kunnen genieten van aangenaam weer. Daarom is het verstandig om u vooraf te informeren over het klimaat in Australië, u kunt uw reis dan zodanig indelen dat u de weersextremen uit de weg gaat. Wilt u meer weten over het klimaat in Australië? Hieronder vindt u, per klimaatgebied, de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet waar u rekening mee moet houden. Zo gaat u goed voorbereid op reis.

Klimaat Australië

Australië is zo enorm groot dat er meerdere klimaten en extremen zijn om rekening mee te houden. Van een zeeklimaat in het zuiden, via een woenstijnklimaat in het centrale binnenland en steppeklimaat in de gebieden die direct aan het binnenland grenzen, tot een tropisch savanneklimaat in het noorden. Deze verschillende klimaten leiden tot waanzinnig mooie landschappen met veel diversiteit. Van weelderig groen regenwoud in het noorden van Queensland tot de karakteristieke Outback in het binnenland. 

Bij het samenstellen van uw ideale reisroute houden wij altijd rekening met de verschillende klimaatzones. De extremen die u wilt vermijden zijn het regenseizoen in het noorden en het orkaanseizoen in het (noord)oosten van Australië.

Regenseizoen

Het (sub)tropische noorden van Australië, grofweg het gebied boven de lijn tussen Broome en Brisbane, kent een regenseizoen. In de Australische zomer, de maanden december t/m februari, is het hier heet en zeer vochtig met flinke tropische buien, 'thunderstorms'. De maand november kenmerkt de build-up richting het regenseizoen. De buien beperken zich veelal tot het eind van de dag, maar het is drukkend warm. Heel bijzonder om mee te maken, maar je moet wel tegen de drukkende warmte kunnen. Enkele (delen van) parken en routes, zoals de Gibb River Road, zijn gedurende de maanden december t/m februari afgesloten wegens te hoge temperaturen en overstromingen. De Gibb River Road wordt zelfs tussen half april en half mei pas weer geopend, dan is de weg weer geprepareerd en het water in de rivieren voldoende gezakt voor een veilige oversteek. 

Orkaanseizoen

Naast een regenseizoen, kent Australië ook een orkaanseizoen: januari t/m maart. Gedurende deze maanden kunnen orkanen flink huishouden in het noorden en noordoosten van Australië. Uiteraard is het vooraf niet met zekerheid te zeggen of er daadwerkelijk orkanen ontstaan, flinke stormen zijn eerder een jaarlijks terugkerend fenomeen. De situatie wordt ter plaatse altijd goed in de gaten gehouden en indien nodig worden er, om uw veiligheid te garanderen, wegen afgesloten. 

Een bestemming voor het hele jaar

Voor uw rondreis is het echter goed om te weten dat Australië bovenal een bestemming is die gedurende het hele jaar bezocht kan worden. Tijdens het regenseizoen in het noorden, is het uitstekend vertoeven in het zomerse zuiden van Australië. Een heerlijke periode voor een bezoek aan Tasmanië bijvoorbeeld. En tijdens de Australische winter (tijdens onze zomervakantie) is het noorden juist heerlijk zomers warm. Ideaal voor een bezoek aan het gebied rondom Darwin (Kakadu National Park bijvoorbeeld), Queensland met zijn magische Great Barrier Reef of de avontuurlijke oversteek van de Gibb River Road. De Australische 'winter' klinkt groter dan het is, in het meer zuidelijke Sydney kan het nog steeds een graad of 18 worden.  

Australië is zo groot dat u de extremen nooit hoeft op te zoeken en altijd een bestemming kunt vinden die bij uw persoonlijke voorkeur past. En op sommige plekken maken de droogte en hitte, bijvoorbeeld in de Outback, uw reis juist tot een avontuur!  

De beste reistijd voor noordelijk Australië is buiten het regenseizoen, dus van mei t/m november. In het zuidoosten is de beste reistijd september t/m december voor weinig regen en een aangename temperatuur. In Tasmanië kiest u, om van de meest aangename temperatuur te genieten, voor de Australische zomer van november t/m april. De Outback kunt u het beste bezoeken in voor- en najaar.

Maar wat is nu die beste reistijd?

Die is er eigenlijk niet, Australië kunt u het gehele jaar bezoeken. Maar grofweg kunt u de volgende richtlijnen aanhouden: 

Het Noorden van Australië bezoekt u het beste buiten het regenseizoen, dus van mei t/m oktober (of zelfs november als u goed tegen de drukkende warmte kunt). Voor een bezoek aan het zuidoosten zijn de maanden september t/m december het meest geschikt vanwege de aangename temperatuur en weinige regenval. Gedurende de rest van het jaar kunt u hier echter ook uitstekend reizen! 

Voor Tasmanië zijn de maanden november t/m april het meest aangenaam. Dit zijn de Australische zomermaanden en het is heerlijk hiken in deze periode. De Outback kunt u het beste bezoeken in ons voor- en najaar, de maanden hier omheen kunnen echter ook prima uitvallen.  

De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Als wij hier op de schaatsen staan en sneeuwpoppen maken, is het in Australië hoogzomer! Dit levert de volgende verdeling op: 

  • Lente: september – november
  • Zomer: december – februari
  • Herfst: maart – mei
  • Winter: juni – augustus

Het Australische klimaat is zeker een factor om rekening mee te houden tijdens uw reis, maar daar weten wij wel raad mee!

 

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Zuid-West Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).

 

De gemiddelde temperatuur in Zuid-Oost Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).

 

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Tasmanië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Daarentegen heeft de noordelijke helft van Australië een tropische klimaat, dat duidelijk verdeeld is in een regenseizoen van november tot april en een droog seizoen - de beste tijd om hier te reizen - van mei tot september. Tropische wervelstormen (huricanes) kunnen alleen optreden in de regentijd en uitsluitend in de noordelijke helft van Australië.

De Northern Territory Top End heeft een duidelijk regenseizoen tussen december en maart, en hoewel de aanloop naar het regenseizoen spectaculaire beelden kan opleveren zorgt de geleidelijke opbouw van de vochtigheid toch vaak voor een onaangenaam gevoel. In het regenseizoen zijn onverharde wegen regelmatig gesloten vanwege overstromingen, en bovendien worden deze wegen dan zeer glad en gevaarlijk om op te rijden - zelfs met een 4wd terreinauto.
 

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Centraal-Australië kan het gehele jaar worden bezocht. Er komen hoogst zelden zware regens voor. De heetste periode is van november tot februari, wanneer het overdag 40 à 50 graden Celcius warm kan worden en 's nachts afkoelt tot 20 à 25 graden Celcius. De koelste periode zijn de maanden mei t/m augustus, wanneer het overdag 25 à 30 garaden Celcius warm is en 's nachts afkoelt tot 5 à 10 graden Celcius (met een enkele keer nachtvorst). Centraal Australië is op zijn best in april mei en augustus t/m oktober.
 

Gemiddelde temperatuur en neerslag in Centaal Australië (oranje vlakjes geven de beste reistijd weer).
 

Feestdagen in Australië
In Australië gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):
 

  • Australia Day: 26 januari
  • ANZAC Day: 25 april
  • Queens Birthday: maandag in juni (per jaar verschillende dag, de feitelijke verjaardag van de Engelse koningin is in september)

Daarnaast gelden per staat nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van paardenraces.

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel Australiërs zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels, op campings, in de nationale parken en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.