Atiu

Bezoek ook Atiu tijdens uw rondreis


Atiu heeft een fascinerend landschap. Het is een opgerezen atol ("raised atol"), d.w.z. het was ooit een volledige atol maar is door de tectonische werking van de aarde omhooggestegen boven zeeniveau. De koraalriffen - aan de omtrek van het eiland - die ooit net onder de zeespiegel lagen vormen nu steile en messcherpe zeekliffen, met grotten en verborgen witte stranden. Midden op het eiland vindt u een centraal plateau, met een meertje en moerassen en waar ook vijf dorpjes liggen.Kapitein James Cook nam Atiu voor het eerst waar op 31 maart 1777. Op 3 april 1777 zond hij een verkenningsploeg naar het eiland toe. In 1975 kreeg Atiu zijn eigen haven. In 1978 kwam het vliegveld van Atiu gereed.Atiu ligt 187 kilometer ten noordoosten van Rarotonga. Het behoort tot de zuidelijke eilandengroep van de Cook Eilanden. Er is een kleine haven - die allen bij hoogtij en op de top van een golf bereikbaar is voor een kano of sloep. Gemakkelijker is om het eiland te bereiken per vliegtuig, aan de noordwestzijde licht een kleine landingsbaan. Er is een dagelijkse vlucht tussen Rarotonga en Atiu.

Geologie en geografie van Atiu

Atiu is een vulkanisch eiland - met een oppervlakte van 30 km² - dat wordt omringd door een ongeveer 6 meter hoog koraalrif. In het centrum van het eiland bevindt zich een 70 meter hoge heuvel met een platte top. Op dit platteau bevindt zich een cluster van 5 menselijke nederzettingen. Deze nederzettingen zijn: Teenui, Mapumai, Ngatiarua, Areora en Tengatangi. Het eiland is ongeveer 5km breed en 6,8 km lang en heeft een omtrek van 20,6km. Er is een gravelweg om het eiland en naar de dorpjes op het plateau. Vanwege de kleine messcherpe koraalsteentjes in het gravel, dient u echter voorzichtig te zijn om niet onderuit te gaan met uw scooter of mountainbike. Er wonen op het eiland ca. 600 mensen. De bevolking leeft voornamelijk van de landbouw en visserij, hoofdzakelijk voor eigen gebruik. Op het eiland bevindt zich een kleinschalige koffieplantage, die wordt gerund door het Duitse echtpaar Juergen Manske-Eimke en Andrea Eimke, die reeds meer dan twintig jaar op het eiland wonen.

Hoogtepunten van Atiu:

Copeka grotten
Atiu stond vroeger ook bekend als Enuamanu (wat zoveel betekent als Land van de vogels). In de Copeka grotten, die in het zuidoosten van Atiu in de jungle gesitueerd zijn, leeft de "Copeka bird", een klein vogeltje dat alleen voorkomt op dit eiland. Deze vogel beschikt over een sonarsysteem zodat hij, net als een vleermuis, kan navigeren en jagen in het donker van de grotten.

Makatea
Atiu is een opgerezen atol ("raised atol"), d.w.z. het was ooit een volledige atol maar is door de tectonische werking van de aarde omhooggestegen boven zeeniveau. De koraalriffen - aan de omtrek van het eiland - die ooit net onder de zeespiegel lagen vormen nu steile en messcherpe zeekliffen, met grotten en verborgen witte stranden. De druipsteengrotten en kloven (de zgn. Makatea) kunt u bezoeken, er zijn een aantal wandelpaden over het het eiland aangelegd, maar het beste wel met een gids. De Makatea is namelijk dicht begroeit met jungle en vormt een dolhof waar je gemakkelijk de weg kwijt raakt.

Voor meer informatie over de buureilanden van Atiu, ga naar:

 

Aitutaki strand | cookeilanden

Aitutaki

Met Air Rarotonga vliegt u naar dit prachtige buiteneiland.

De lagune van Aitutaki, met een omtrek van 45 km, staat bekend als één van de mooiste ter wereld.

Pa, eiland bewoner | vakantie Cook Eilanden

Rarotonga

Het enige bergachtige eiland van de Cook Eilanden

Steile bergtoppen, diepe valleien, witte zandstranden met azuurblauwe lagunes. Om van te genieten!

Mangaia Island | Cookeilanden

Mangaia

Geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific

Mangaia is geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific. Het eiland, een 'raised atol', wordt omringd door witte koraalkliffen (koraalrif dat boven water is gekomen), met in zee een smal koraalrif.

Manuae Island | Cookeilanden

Manuae

Een onbewoond atol

Dit eiland is een natuurpark en een belangrijke broedplaats voor zeevogels en zeeschildpadden in de centrale Grote Oceaan.

Mauke | vakantie Cook Eilanden

Mauke

Southern Group - Cook Eilanden

Grotten, kliffen en prachtige witte stranden. Dit eiland maakt onderdeel uit van de zuidelijke eilandengroep.

Mitiaro | vakantie Cook Eilanden

Mitiaro

Southern Group - Cook Eilanden

Mitiaro is een klein en vlak eiland met in het midden een moeras en enkele meren.

Bezoek Tukutea Cooks Islands

Tukutea

Southern Group - Cook Eilanden

Takutea is het enige eiland van de Cook Eilanden dat nooit permanente bewoning heeft gehad. Het eiland is eigendom van de bewoners van Atiu.