Tukutea

Southern Group - Cook Eilanden

Takutea (soms ook Enua-Iti genoemd, wat Klein Eiland betekent) is een onbewoond eiland. Takutea wordt gerekend tot de zuidelijke eilandengroep van de Cook Eilanden, en bevindt zich 21 kilometer ten noordwesten van het eiland Atiu. Takutea is het enige eiland van de Cook Eilanden dat nooit permanente bewoning heeft gehad. Het eiland is eigendom van de bewoners van Atiu. Eens per jaar sturen zij een expeditie naar Takutea om er kokosnoten in te slaan. Volgens de folklore zou het eiland oorspronkelijk Areuna geheten hebben. Na verloop van tijd zou een stamhoofd van Atiu het eiland Takutea genoemd hebben, wat zoiets betekent als Mijn witte vis.

James Cook bereikte het eiland op 4 april 1777 en zond een aantal bemanningsleden van zijn schip in boten naar het eiland toe om voedsel te verzamelen. Tijdens hun zoektocht naar voedsel troffen de bemanningsleden ook enkele onbewoonde hutten aan. Vanaf 1888 werd Takutea onderdeel van de Cook Eilanden en daarmee een Brits Protectoraat.
 

Geologie Tukutea

Takutea heeft een doorsnede van ongeveer 2,5 kilometer. Het eiland is berucht vanwege zijn moeilijke bereikbaarheid. Het is alleen via de noordwestelijke hoek van het eiland mogelijk om aan land te gaan, en dit is niet zonder gevaren.
 

Hoogtepunten van Takutea zijn:

Natuurreservaat

Takutea is grotendeels begroeid met kokospalmen en doet op dit moment dienst als natuurreservaat. Veel zeevogels zoals sterns, de Roodstaartkeerkringvogel, de Roodpootgent en de Kota, die verworden is tot een onofficieel embleem van de Cook Eilanden, gebruiken het eiland als broedplaats. Ook de kokoskrab, die zich voornamelijk voedt met kokosnoten, is een bewoner van het eiland.

Voor meer informatie over de buureilanden van Takutea, ga naar:

 

Aitutaki strand | cookeilanden

Aitutaki

Met Air Rarotonga vliegt u naar dit prachtige buiteneiland.

De lagune van Aitutaki, met een omtrek van 45 km, staat bekend als één van de mooiste ter wereld.

Bevolking op Atiu | vakantie Cook Eilanden

Atiu

Bezoek ook Atiu tijdens uw rondreis

Prachtig Atiu met steile en messcherpe zeekliffen, grotten en verborgen witte stranden.

Pa, eiland bewoner | vakantie Cook Eilanden

Rarotonga

Het enige bergachtige eiland van de Cook Eilanden

Steile bergtoppen, diepe valleien, witte zandstranden met azuurblauwe lagunes. Om van te genieten!

Mangaia Island | Cookeilanden

Mangaia

Geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific

Mangaia is geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific. Het eiland, een 'raised atol', wordt omringd door witte koraalkliffen (koraalrif dat boven water is gekomen), met in zee een smal koraalrif.

Manuae Island | Cookeilanden

Manuae

Een onbewoond atol

Dit eiland is een natuurpark en een belangrijke broedplaats voor zeevogels en zeeschildpadden in de centrale Grote Oceaan.

Mauke | vakantie Cook Eilanden

Mauke

Southern Group - Cook Eilanden

Grotten, kliffen en prachtige witte stranden. Dit eiland maakt onderdeel uit van de zuidelijke eilandengroep.

Mitiaro | vakantie Cook Eilanden

Mitiaro

Southern Group - Cook Eilanden

Mitiaro is een klein en vlak eiland met in het midden een moeras en enkele meren.