Aitutaki

Met Air Rarotonga vliegt u naar dit prachtige buiteneiland.

De lagune van Aitutaki, met een omtrek van 45 km, staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Een cruise door de lagune mag u zeker niet missen. Aitutaki - onderdeel van de zuidelijke eilandengroep van de Cook eilanden is geologisch gezien bijna een atol, het heeft een oppervlakte van 18 km² en het hoogste punt is 124 m. Aitutaki ligt 220 km ten noorden van Rarotonga, twee maal daags wordt door Air Rarotonga een vlucht onderhouden tussen deze eilanden. Aitutaki heeft een bevolking van ongeveer 2200 inwoners, waarvan de meeste in en om het hoofdplaatsje Arutanga wonen. In het plaatsje vindt u een bank met ATM, post-kantoor en een kleine jetty.Aitutaki heeft de vorm van een driehoek met een punt omhoog. Aan de zuid- en oostzijde wordt de lagune begrenst door kleine onbewoonde Motu's (koraaleilandjes met strand en palmbomen erop). Aan de noordwestzijde van de lagune ligt het heuvelachtige hoofdeiland. Arutanga ligt halverwege de westkust van dit hoofdeiland.Langs de gehele kust van het hoofdeiland vindt u eenvoudige huizen met tuintjes van de lokalen. De meeste inwoners leven buiten de officiële economie, middels de opbrengst van hun tuintje en door ruilhandel met de dorpsgemeenschap voorzien ze in hun levensonderhoud. Langs de westkust ten noorden en zuiden van Arutanga bevinden zich een aantalguesthouses en kleine strandresorts. Aan de oostzijde van het hoofdeiland ligt een schiereiland, waar de landingsbaan - gebouwd in de Tweede Wereldoorlog - zich bevindt. Het vliegveldje heeft verder geen terminal gebouw (alleen een klein gebouwtje). Ten zuiden van de landingsbaan ligt het Aitutaki Lagoon Resort en een paar kleinere accommodaties. Vanaf hier worden dagelijks boottochten georganiseerd door de lagune, zoals die van Bishops Cruises.

Leuke tips & trics van onze reisspecialisten

Lara rond de wereld

Rond de wereld reis van Lara

Een reis rond de wereld, wie wil dat nu niet? Lara heeft een reis rond de wereld gemaakt en heeft een prachtige combinatiereis gemaakt van Nieuw-Zeeland, Cook Eilanden en Amerika! Lees haar verhaal in haar blog!

Aitutaki

Merel bezocht Aitutaki tijdens haar vakantie naar de Cook Islands

Love a little paradise, en een paradijs is dit zeker! Met witte zandstranden, blauwe lagunes en een hartelijke bevolking die ervoor zorgt dat je je meteen welkom voelt.

Geschiedenis van Aitutaki

Aitutaki werd vermoedelijk rond 900 door Polynesiërs gekoloniseerd. Het eerste contact met Europeanen was via de bemanning van de Bounty op 11 april 1789. Het eiland was lange tijd moeilijk bereikbaar en had een sluimerend bestaan temidden van de Stille Oceaan. Sporadisch deed een lijnvaartschip het eiland aan, maar vanaf 1935 werd met een vliegboot een wekelijkse verbinding onderhouden tussen Nieuw Zeeland en Aitutaki. In de tweede wereldoorlog werd door de Amerikanen op Aitutaki een airstrip aangelegd, die overigens nog steeds in gebruik is. Alhoewel het oorlogsgeweld zelf aan Aitutaki voorbij ging, had de tweede wereldoorlog toch een enorme invloed op het eiland. De Amerikaanse levensstijl werd op het eiland geïntroduceerd, doordat veel Amerikaanse soldaten er werden gestationeerd. Na de oorlog keerde te rust terug, maar onstond het eerste toerisme. Maar vanwege de geïssoleerde ligging is het toerisme nog steeds kleinschalig.

Opvallend aan dit eiland is dat er geen honden toegestaan zijn. Eind 18e eeuw hebben de bewoners van Aitutaki geleden onder een pest-epidemie. De honden op het eiland werden ervan beschuldigd de ziekte te verspreiden. De oudsten van het eiland zijn daarom nog steeds van mening dat honden niet op het eiland mogen komen: voor bewaking en als huisdier houden de bewoners van Aitutaki daarom varkens.

Hoogtepunten van Aitutaki zijn:

Lagune
De beste manier om de prachtige lagune van Aitutaki te verkennen, is door het maken van de "Full Day Lagoon Cruise", waarbij u bij het snorkelen de meest prachtige tropische vissen en koralen kunt zien. Uw gids geeft uitleg over het ontstaan van de lagune en de gewoonten van de vissen. Tussen de middag zal de gids voor u op een onbewoond eiland een BBQ-lunch bereiden. De BBQ zal onder andere bestaan uit heerlijke vis, die de gids speciaal voor u op traditionele wijze vangt.

Nog romantischer is de "Sunset Cruise", eveneens een cruise door de prachtige lagune, maar dan van een halve dag, waarbij de gids voor u bij zonsondergang een diner-BBQ bereid.

One Foot Island
In de zuidwest hoek van de lagune vindt men "One Foot Island", oftewel Tapuaetai. De naam One Foot Island is gebaseerd op een oude mythe, waarin een vader het leven van zijn zoon redt door met de boot op het eiland aan te meren, maar zijn zoon te dragen en in een boom te zetten, zodat hun achtervolgers geloven dat de vader altijd alleen is geweest, omdat er slechts één voetspoor door het zand loopt. Op One Foot Island staat het meest afgelegen postkantoor ter wereld. Het is ook het enige postkantoor ter wereld dat op een verlaten eiland ligt.

Voor meer informatie over de buureilanden van Aitutaki , ga naar:

 

Bevolking op Atiu | vakantie Cook Eilanden

Atiu

Bezoek ook Atiu tijdens uw rondreis

Prachtig Atiu met steile en messcherpe zeekliffen, grotten en verborgen witte stranden.

Pa, eiland bewoner | vakantie Cook Eilanden

Rarotonga

Het enige bergachtige eiland van de Cook Eilanden

Steile bergtoppen, diepe valleien, witte zandstranden met azuurblauwe lagunes. Om van te genieten!

Mangaia Island | Cookeilanden

Mangaia

Geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific

Mangaia is geologisch één van de oudste eilanden van de Pacific. Het eiland, een 'raised atol', wordt omringd door witte koraalkliffen (koraalrif dat boven water is gekomen), met in zee een smal koraalrif.

Manuae Island | Cookeilanden

Manuae

Een onbewoond atol

Dit eiland is een natuurpark en een belangrijke broedplaats voor zeevogels en zeeschildpadden in de centrale Grote Oceaan.

Mauke | vakantie Cook Eilanden

Mauke

Southern Group - Cook Eilanden

Grotten, kliffen en prachtige witte stranden. Dit eiland maakt onderdeel uit van de zuidelijke eilandengroep.

Mitiaro | vakantie Cook Eilanden

Mitiaro

Southern Group - Cook Eilanden

Mitiaro is een klein en vlak eiland met in het midden een moeras en enkele meren.

Bezoek Tukutea Cooks Islands

Tukutea

Southern Group - Cook Eilanden

Takutea is het enige eiland van de Cook Eilanden dat nooit permanente bewoning heeft gehad. Het eiland is eigendom van de bewoners van Atiu.