Shark Bay

Geplaatst op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen

In en rond het ondiepe water van Shark Bay‚ 850 km ten noorden van Perth‚ leven verschillende bijzondere diersoorten‚ waaronder dolfijnen. Deze tuimelaars komen elke ochtend bij Monkey Mia aan het strand waar ze op spetterende wijze gevoerd worden door de rangers van het park. De baai werd in 1699 door de avonturier William Dampier Shark Bay gedoopt.

Het turquoise kleurige water, de hagelwitte zandstranden en het heerlijke klimaat van deze beschutte baai, maken het gebied een ideale vakantiebestemming voor zon, zee en strand. Maar Shark Bay heeft meer te bieden, het staat sinds 1991 op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen. Het Shark Bay World Heritage Area bezit, met zijn eilanden en het land dat eromheen ligt, drie belangrijke en unieke kenmerken:

  • het grootste en rijkste zeegrasgebied ter wereld
  • de grootste populatie zeekoeien ter wereld
  • de algenkolonies (stromatolieten) die tot de oudste soorten van de aarde behoren.

De baai biedt in omvang en diversiteit een unieke onderwater-habitat. Er leven bijvoorbeeld grote aantallen zeekoeien, tijgerhaaien en zeldzame zeeschildpadden. De baai wordt bezocht door 5 soorten walvissen en enorme aan-tallen zee- en trekvogels. Maar de baai is vooral beroemd om z'n wilde dolfijnen, die zich vaak drie keer per dag uit eigen drang aan het strand laten zien bij Monkey Mia.

De 1500 km lange kustlijn wordt begrensd door duinen van rood zand, zandstenen kliffen en stranden. Het park biedt ruimte aan veel bedreigde planten en dieren en verscheidene natuurlijke processen hebben een schitterend kust-landschap gecreëerd. Het gebied om de baai heen kent het langste bloeiseizoen van de beroemde Australische "wildflowers". Alhoewel er een verharde weg naar het plaatsje Denham loopt, is het natuurpark vooral per 4WD terreinauto te bezichtigen.

Shark Bay en Ningaloo Reef vormen samen de belangrijkste hoogtepunten langs de lange westkust van Australië. Nadat u Monkey Mia heeft bereikt moet u echter beslissen, of terug naar Perth (835 km) of oneway verder noordwaarts via Carnarvon naar Coral Bay bij het schitterende Ningaloo Reef (670 km). Vanaf Coral Bay is het dan nog 825 km naar Port Hedland of 1.410 km naar Broome.

Steep Point

Als u een 4WD terreinauto heeft, kunt u de omweg naar Steep Point - het meest westelijke punt van Australië - nemen. Dit is een geweldig uitkijkpunt voor de spectaculaire Zuytdorp Cliffs, die 170 meter boven de zee uitrijzen en zich langs de kust naar Kalbarri uitstrekken. Van hieruit kunt u een boot naar Dirk Hartog Island nemen, waar onherbergzame zeekliffen, beschutte witte stranden en viswateren van wereldklasse te vinden zijn.

Hoogtepunten van Shark Bay

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Shark Bay:

Dirk Hartog Island

Dirk Hartog Island is het belangrijkste eiland van een groepje eilanden aan de westzijde van Shark Bay. Het eiland is - met 620 km² - het grootste en meest westelijke eiland van Australië. Het dankt zijn naam aan de Nederlandse schipper Dirck Hartog van het schip de Eendracht, die op 25 oktober 1616 als tweede Europeaan op Australisch grondgebied landde (de eerste op de westkust). Voor hem werd Australië in 1606 al vanuit het noord-oosten ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon. Omstreeks 1800 waren de producten die het eiland voortbracht guano (vogelmest) en parels. In 1869 verleende de Australische overheid een vergunning voor het beweiden met schapen. In 1968 besloot de overheid het eiland aan de hoogste bieder te verkopen. Sir Thomas Wardle kocht het pachtrecht en het eiland werd particulier bezit van hem en zijn vrouw Lady Wardle om te overwinteren. Toen in de jaren negentig van de 20e eeuw de wolprijs kelderde, werd toerisme de voornaamste bron van inkomsten.

Eagle Bluff

Aan de zuidzijde van het Peron Peninsula ligt Eagle Bluff, het voortplantingsgebied van de doejoengs. Eagle Bluff werd vernoemd na de zeearenden die op het rotseiland aan de kust nesten.

Francois Peron National Park

U kunt een 4WD excursie maken door het Francois Peron NP, waar de rode zandduinen een scherp contrast vormen met de verblindend witte stranden en de kristalblauwe oceaan.

Hamelin Pool

Als u zuidelijkste deel van Shark Bay heeft bereikt, nadat u van de North West Coast Highway bent afgeslagen, dan komt u eerst bij Hamelin Pool. Dit zuidelijke deel van de baai is één van slechts twee plekken op aarde waar zeestromatolieten leven. De rotskoepels, die eruit zien als de onderwaterkeien uit de film Cocoon, werden gebouwd door levende microben die 3.500 miljoen jaar geleden op aarde leefden.

Ocean Park

Dit enorme zeepark ten zuiden van Denham laat u kennis maken met de diversiteit van het zeeleven in Shark Bay.Bekijk de haaien tijdens het voeren, griezel bij de slibberige zeeslangen en bekijk de babyzeeschildpadden van dichtbij.

Shell Beach

Tussen Hamelin Pool en Denham op het Peron Peninsula ligt Shell Beach, dat bestaat uit miljarden superkleine schelpjes in plaats van zand. Het strand strekt zich over meer dan 100 kilometer uit, met schelpen die tot wel op zeven à tien meter diep liggen. Vroeger werden de schelpen verwerkt tot stenen, door ze samen te drukken.

Steep Point

Als u een 4WD terreinauto heeft, kunt u de omweg naar Steep Point - het meest westelijke punt van Australië - nemen. Dit is een geweldig uitkijkpunt voor de spectaculaire Zuytdorp Cliffs, die 170 meter boven de zee uitrijzen en zich langs de kust naar Kalbarri uitstrekken. Van hieruit kunt u een boot naar Dirk Hartog Island nemen, waar onherbergzame zeekliffen, beschutte witte stranden en viswateren van wereldklasse te vinden zijn.