Port Hedland

Rustig havenstadje

Het havenstadje Port Hedland is de grootste plaats van de Pilbara regio in Western Australia. De stad heeft een diepe zeehaven, die is gebouwd op een eiland dat verbonden is met het vasteland door een drie kilometer lange dijk.

In Port Hedland wonen ca. 14.000 mensen (volkstelling 2016). Zelfs al voor de 'Marble Bar Goldrush' in de 80-er jaren van de 19e eeuw was de stad belangrijk. Er was toen een vloot van 150 parelvisserboten gevestigd. Het centrum van Port Hedland biedt een rustige en aangename indruk, u vindt er nog een aantal historische gebouwen.

De stad heeft - zeker in verhouding tot zijn omvang - een gigantische haven voor mineralen. In de haven worden allerlei ertsen en mineralen overgeslagen, die gewonnen worden in de heuvels verder landinwaarts. De goederentreinen die tussen de mijnen en Port Hedland rijden kunnen bijzonder lang zijn (langer dan 10km). In de haven ligt één van 's werelds grootste ijzererts voorraden.

De toeristische trekpleisters moeten het hier van hun afmetingen hebben. Kijk bijvoorbeeld vanaf de Redbank Bridge naar de aankomst van één van de zes dagelijkse, reusachtige goederentreinen uit het mijnstadje Newman. Deze treinen met ijzererts kunnen wel een lengte hebben van enkele kilometers.

Bezoekers doen de stad meestal aan op doorreis van het gebied bij Shark Bay (westelijk) naar Broome en de Kimberley regio (oostelijk). Landinwaarts van Port Hedland vindt u het Karijini National Park.

Hoogtepunten van Port Hedland

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Port Hedland:

  • Grote zeehaven