Wellington
Mooie natuurlijke havenstad
Hoewel Wellington kleiner is dan Auckland is het toch de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De regering zetelt hier sinds 1865. Lang heeft het er naar uitgezien dat dit de enige activiteit was in deze stad. Sinds het einde van de 20e eeuw heeft Wellington een 'boost' gehad en staat nu bekend als hét cultuurcentrum van Nieuw-Zeeland.
Tegenwoordig is Wellington een bruisende, culturele en tikje mondaine stad waar u zeker meer dan een dag moet verblijven. De stad ligt aan Port Nicholson, één van de mooiste natuurlijke havens ter wereld. Wellington is de grootste stad in het uiterste zuiden van het Noordereiland en wordt enkel door de Cook Strait van het Zuidereiland gescheiden. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland ligt dan ook als het ware in het midden van het land. De stad heeft de bijnaam 'Windy City', omdat het hier behoorlijk kan waaien. De stad heeft minder dan 400.000 inwoners en dat geeft het een beetje een intiem gevoel en prettige uitstraling.
De geschiedenis van de stad gaat eeuwen terug en volgens de overlevering van de Maori was Kupe, de grote Polynesische ontdekkingsreiziger, de eerste die in dit gebied voet aan wal zette. Vele eeuwen hebben de Maori hier gewoond en pas in 1840 kwamen hier de eerste Europese kolonisten aan. Een jaar eerder had de New Zealand Company onder aanvoering van William Wakefield het gebied van 800 ha, voor slechts 100 geweren, even zoveel dekens en nog wat sieraden van de Maori, gekocht. William Wakefield vernoemde de nederzetting naar de Hertog van Wellington, de grote man van de slag bij Waterloo. Daarna volgden meer en meer schepen met kolonisten die zich het land toe-eigenden, wat overigens niet zonder slag of stoot ging. Naast de natuurlijke obstakels, als het ruige klimaat en landschap, werden de 'nieuwe' bewoners door de Maori beschoten die hen als indringers zagen en hun land inpikten. De onrust en de conflicten hielden nog lange tijd aan totdat in 1865 Wellington de hoofdstad en regeringszetel van Nieuw-Zeeland werd.
Sinds die tijd is Wellington zich in rap tempo gaan ontwikkelen en in omvang gegroeid. Tegenwoordig is Wellington dé cultuurstad van Nieuw-Zeeland en vind je hier geweldige musea, zoals het beroemde 'Museum of New Zealand' (Te Papa). Daarnaast is op cultureel gebied nog meer te beleven zoals het Royal New Zealand Ballet, het New Zealand Symphony Orchestra en andere belangrijke kunstgezelschappen. Door het jaar heen worden ook diverse festivals gehouden, zoals het International Festival of the Arts, het International Film Festival, maar ook het Dragon Boat Festival.
Het centrum van de stad is compact en vrijwel alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Vanaf Mount Victoria, aan de rand van de stad, heeft u een fantastisch uitzicht over Wellington. De stad heeft een internationale uitstraling mede doordat stijlvolle cafés, restaurants van internationale allure, winkels en galeries. Wellington heeft tegenwoordig een echte café cultuur met meer cafés per inwoner dan bijvoorbeeld een stad als New York. Ook de koffie cultuur scoort goed. Koffieliefhebbers komen dan ook zeker aan hun trekken in deze stad waar een mochaccino net zo gemakkelijk geschonken wordt als een versgebrande Colombiaanse koffie. Dit alles heeft een geweldig uitgaansleven tot gevolg met vooral op Courtenay Place een ruime keus aan theaters, bars en discotheken.
Cook Strait
De Cook Strait (Maori: Raukawa Moana) is de zeestraat die het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland van elkaar scheidt. Het is vernoemd naar James Cook die er als eerste Europeaan met een schip doorheen voer. Aan de oostzijde van de straat ligt de haven van Wellington. Ten westen liggen de Marlborough Sounds. Op het smalste punt, dat zich tussen Cape Terawhiti en Perano Head bevindt, is de straat 24 km breed. Opmerkelijk is dat Perano Head op het Zuidereiland noordelijker ligt dan het op het Noordereiland gelegen Cape Terawhiti.
Er zijn regelmatige veerdiensten tussen Wellington en Picton dat aan het begin van de Marlborough Sounds ligt. De ferryovertocht naar Picton (op het Zuidereiland) duurt ongeveer 3 uur. Tijdens de overtocht worden vaak dolfijnen gezien.
Hoogtepunten van Wellington
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Wellington:
- Cable Car en Botanische Tuinen
- City Gallery
- Marine Drive Tour
- Maori Treasures Complex
- Parlementsgebouwen
- Te Papa Museum
- Wairarapa Coast
Cable Car en Botanische Tuinen
Hoewel het echt toeristisch is, is een ritje met de Kelburn Cable Car naar Kelburn een 'must' om te doen in Wellington. Kelburn ligt op de top van een steile heuvel van waaruit u een fantastisch uitzicht heeft over Wellington en de haven Port Nicholson. Eigenlijk is de tram zelf ook een attractie want het is één van de weinige nog in gebruik zijnde kabel-trams in de wereld. Sinds 1902 verbindt deze tram de nieuwe buitenwijken met het centrum. Onderweg naar de top zijn drie haltes waar u uit kunt stappen en onder andere de indrukwekkende Victoria University kunt gaan bekijken.
Aan het einde van de rit, boven op de heuvel, heeft u de mogelijkheid de Botanical Gardens te bezoeken die hier ligt. Een inheems bos, een rozentuin evenals andere exotische planten en bloemencollecties maken deel uit van de botanische tuin van waaruit u ook nog eens een mooi uitzicht over Wellington heeft. Ook aan het einde van de tramrit vindt u het Kelburn Shopping Center met leuke boetiekjes en een restaurant.
City Gallery
Op Civic Square vindt u de prachtige in Art Deco stijl opgetrokken City Gallery, een gebouw met marmeren details en deuren van Kauri hout. Ooit was hier de openbare bibliotheek gehuisvest maar tegenwoordig vindt u hier de meest belangrijke kunsttentoonstellingen van Nieuw-Zeeland. Er is geen permanente collectie maar het museum heeft wisselende exposities van de beste hedendaagse kunst en design uit Nieuw-Zeeland en de rest van de wereld. U kunt hier schilderijen, film, industriële en grafische ontwerpen en architectuur bewonderen. Jonge talentvolle kunstenaars krijgen hier de kans hun werken tentoon te stellen.
Marine Drive Tour
De Marine Drive Tour is ongeveer 30 kilometer lang en wordt als één van de beste en mooiste kustroutes bestempeld. De Marine Drive Tour begint bij Oriental Bay, een buitenwijk ten zuidoosten van het centrum van Wellington en eindigt in Owhiro Bay. De rit over deze schilderachtige kustweg is zelfs bij wat minder weer nog mooi. Onderweg hebt u een fantastisch uitzicht over de omgeving en kunt u stops maken bij diverse uitkijkpunten waar u al het moois rustig kunt bekijken. U komt langs schitterende kleine baaien en beschutte zandstranden maar ook door de oude buitenwijken van Wellington met prachtige 19e eeuwse Victoriaanse villa's.
Als eerste komt u langs Evans Bay, een mooie beschutte baai en erg populair bij de zeilers. Hierna volgen kleine schilderachtige baaien, zoals Scorching Bay, waar u prima kunt zwemmen en lekker kunt eten. Worser Bay aan de Marine Parade vormt de basis van de succesvolle filmindustrie van Wellington waardoor de stad ook wel "Wellywood" wordt genoemd. Verder naar het zuiden ligt Breaker Bay waar dwergpinguïns leven, u moet dus niet vreemd opkijken als er plotseling een pinguïn de weg over waggelt. De rit gaat verder en aan de Lyall Parade is het het hele jaar een drukte van belang met zwemmers en surfers. U kunt zelfs op een heldere dag de besneeuwde bergen van het Zuidereiland zien. Bij Owhiro Bay kunt u de benen strekken en de vier kilometer lange 'Red Rocks Coastal Walk' lopen. De wandeling is voor iedereen prima te doen en voert u langs de vulkanische kust naar de Red Rocks en Sinclair Head, waar een kolonie zeehonden huist met tussen de 80 en 100 zeehonden.
Maori Treasures Complex
Zoals de naam al doet vermoeden kunt u hier meer te weten komen over de culturele schatten van de Maori. Het leuke is dat u dat op verschillende manieren kunt doen. De Art Walk brengt u naar een plek waar u de kunst van het weven van traditionele Maori kleden kunt bewonderen, maar ook de typische Maori beeldhouw- , houtsnijwerken en muziek kunt zien en horen. U ziet de Maori kunstenaars hier aan het werk maar u kunt ook zelf deelnemen aan workshops waarbij u kunt proberen de Maori technieken onder de knie te krijgen. In het Maori gemeenschapshuis komt u meer te weten over allerlei Maori gebruiken en kunt u veel Maori kunstwerken bezichtigen. Wilt u een lekkere traditionele Maori maaltijd, ga dan naar het Gallaria Café om hiervan te genieten. Het Maori Treasures Complex kunt u vinden in de Guthrie Street in Lower Hutt, dat op 20 minuten rijden ten noorden van Wellington ligt.
Parlementsgebouwen
In een stad waar de regering zetelt, kunt u natuurlijk de nodige parlementsgebouwen verwachten. De gebouwen zijn zeker een bezoekje waard en worden er diverse rondleidingen aangeboden. U krijgt dan de historische parlementsgebouwen te zien waaronder het oude in gotische stijl opgetrokken Parliament, maar ook het huidige parlementsgebouw, "The Beehive", een modern rond gebouw waar de ministers en hun personeel huizen. Tijdens de tour door de regeringsgebouwen krijgt u van uw gids uitleg over het reilen en zeilen van de regering en kunt u zelfs een debat bijwonen vanaf de tribune. Voor meer informatie over deze rondleidingen kunt u terecht bij het Visitor Information Center op Civic Square in het centrum van Wellington.
Te Papa Museum
Het Museum of New Zealand, of wel Te Papa Tongarewa ("onze plek" in het Maori) is met een afmeting van drie voetbalvelden één van de grootste nationale musea in de wereld. Het museum werd in 1998 geopend en een bezoek is een 'must' want het heeft verschillende en vaak interactieve tentoonstellingen, waarbij u op een leuke manier veel over Nieuw-Zeeland leert. Zonder het in de gaten te hebben bent u hier een dag zoet in dit schitterende en goed opgezette museum.
Het Te Papa Museum heeft kortlopende en permanente tentoonstellingen die verdeeld zijn over diverse afdelingen in het museum en geeft informatie over alle culturen en de geschiedenis van Nieuw-Zeeland maar ook over de toekomst. Zo is er een deel waar u meer te weten komt over de diverse nationaliteiten die zich in de loop der eeuwen gevestigd hebben in Nieuw-Zeeland. Hieronder is een tentoonstelling van de Nederlanders in dit land, maar ook hoort u persoonlijke verhalen van Maori en Aziaten. In 'Bush City' loopt u door allerlei vegetatie en landschappen die kenmerkend zijn voor Nieuw-Zeeland, zoals inheemse bossen, vulkanische landschappen en over canyons via hangbruggen. In het deel 'Toi Te Papa Art of the Nation' en 'Te Marae' komt u alles te weten over de Maori cultuur en worden er verschillende Maori kunstwerken tentoongesteld. In 'Time Warp' loopt u zo de toekomst binnen in een supermodern huis zoals men denkt dat dit er in 2055 uit zal zien.
Er zijn nog veel meer interessante afdelingen met elk een eigen 'verhaal' eigenlijk teveel om op te noemen en u moet dit gewoon zelf gaan zien.
De exposities zijn voor iedereen erg leerzaam en mocht u tijdens het bezoek trek krijgen dan kunt u terecht voor een hapje en een drankje in één van de restaurants. Als u een herinnering aan uw bezoek mee naar huis wilt nemen loop dan aan het einde nog even één van de winkeltjes binnen voor een mooi souvenir.
Wairarapa Coast
Ten oosten van Wellington, aan de andere kant van de baai, ligt de Wairarapa Coast. Deze afgelegen kust is misschien wel één van de meest boeiende kusten van het Noordereiland. De kust ligt tussen Palliser Bay in het zuiden en Castlepoint in het noorden en zeker de moeite waard om te ontdekken. Ga vanaf de kustweg iets het binnenland in en u komt bij de Waipara Wetlands en The Spit at Onoke voor vogelliefhebbers een perfecte plek om vogels te spotten.
Wanneer u weer terug op de kustweg bent komt u langs de Putangirue Pinnacles. U moet wel even lopen maar dan ziet u ook een bijzonder natuurverschijnsel. De Pinnacles lijken op gigantische stenen orgelpijpen en zijn 120.000 jaar geleden ontstaan door slagregens die zorgen voor erosie van een oude kiezellaag.
Terug op de weg richting Cape Palliser komt u langs de grootste kolonie pelsrobben van Nieuw-Zeeland. De robben zijn hier het hele jaar door te vinden, maar leuk is het tussen november en januari wanneer er veel jonge robben te zien zijn. Beklim de vuurtoren die op Cape Palliser staat vanwaar u, na een klim van 252 treden, een adembenemend uitzicht heeft op het Zuidereiland. Vervolg uw weg naar het noorden langs de nog nauwelijks ontdekte kust in de richting van Castlepoint. Bij Castlepoint ligt een mooi rif, vindt u meer dan 70 soorten fossielen en torent Castle Rock 162 meter boven zee uit. U kunt hier lekker zwemmen of een wandeling maken, zoals de 1,5 uur durende track naar een kalkstenen grot.