Kapiti Coast

Vertrekpunt naar het beroemde Kapiti Island.

De Kapiti Coast is een ruim 30 kilometer lange kustlijn die loopt van Paekakariki (45 kilometer ten noorden van Wellington) tot Otaki (75 kilometer noord van Wellington). Deze kust heeft praktisch overal stranden met fijn wit zand waar u prima kunt zwemmen of andere wateractiviteiten kunt doen. Overigens is dat niet het enige. De kust en de daaraan gelegen plaatsjes bieden tal van mogelijkheden en attracties. Maar de Kapiti Coast is vooral bekend als vertrekpunt naar het beroemde Kapiti Island. Dit eiland is in z'n geheel tot beschermd gebied verklaard en is dé plek in Nieuw-Zeeland om de met uitsterven bedreigde Kiwi vogel te zien.

In het dorpje Paekakariki kunt u heerlijk relaxen of door het Queen Elizabeth Park wandelen. De kust heeft prachtige zandduinen, moerassen en bossen. Mocht u van oude trams houden dan kunt u in het dorp een bezoek brengen aan het Tramway Museum. U vindt hier gerestaureerde trams en informatie over de voorlopers van deze trams en de trolleybussen die nog altijd door Wellington rijden.

Iets verder naar het noorden ligt Paraparaumu, de belangrijkste badplaats aan de Kapiti Coast. Hier vindt u veel restaurants, cafés, winkels en accommodaties. Op de stranden zijn veel mogelijkheden voor watersport, zoals jetskiën en watersliding. In het dorp vindt u het Southward Car Museum waar u een grote collectie van antieke en ongewone auto's kunt bewonderen. Een van de topstukken is de Rolls Royce van Marlène Dietrich. Een bezoek aan het Lindale Tourist and Agricultural Center is leuk met kinderen of wanneer u van kaas houdt. Er worden hier demonstraties schapen scheren gegeven en kunnen kinderen meehelpen de lammetjes, geiten, kippen en herten te voeren. U mag hier zeker niet vergeten de typisch Nieuw-Zeelandse Kapiti kaas te proeven die hier geproduceerd wordt.

Otaki is de meest noordelijke plaats van de Kapiti Coast en heeft veel Maori invloeden. Zo staan hier een Maori school, een gemeenschapshuis en een replica van de uit 1851 stammende Rangiatea Church, eens de mooiste Maori Kerk van Nieuw-Zeeland. De kerk brandde in 1995 totaal af waarna men de kerk herbouwde. De bouw werd in 2003 voltooid. Iets ten zuiden van Otaki ligt het Hyde Park Museum and Craft Village waar u verschillende Maori kunstwerken kunt bewonderen die stammen uit de tijd van voor de Europese kolonisatie.

Hoogtepunten van Kapiti Coast

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Kapiti Coast:

  • Kapiti Island
  • Otaki Forks

Kapiti Island

Kapiti Island ligt voor de kust en de Kapiti Coast dankt haar naam dan ook aan dit eiland. Op het eiland, van 10 bij 2 kilometer, bevindt zich het Kapiti Island Nature Reserve. Het eiland is al sinds 1897 beschermd gebied, omdat hier vogels voorkomen die nauwelijks voorkomen op het vaste land. Zo leeft hier bijvoorbeeld de zadelrugspreeuw, de weka en de takahe. Per dag mogen er maar 50 bezoekers naar dit eiland. Hebt u belangstelling het eiland te bezoeken moet u dit zeker drie maanden van te voren aanvragen bij het Department of Conservation (DOC) in Wellington.

Otaki Forks

Twee kilometer ten zuiden van het stadje Otaki gaat de Otaki Gorge Road landinwaarts naar het 19 kilometer verderop gelegen Otaki Forks. Het is de westelijke toegang tot het Tararua Forest Park waar u wandelingen kunt maken variërend van 30 minuten tot 3,5 uur. Ook bestaat de mogelijkheid meerdaagse tochten te maken waarbij u overnacht in hutten in het park. Neem wel juiste kleding mee want het weer is hier zeer veranderlijk. In het park kunt u ook kajaktochten maken, raften en mountainbiken. Spectaculair zijn de rafttochten die 's nacht plaatsvinden. Boekingen kunt u maken in het Tararua Outdoor Recreation Center dat geopend is van oktober tot april.