Yoni vertelt over Adelaide en geeft tips die alleen de locals weten!

Yoni heeft een half jaar in Adelaide gewoond voor haar stage. Zij vertelt over de stad en geeft tips die alleen de locals weten!

Adelaide is de grootste stad in de staat South Australia. Veel mensen denken er eerder aan om naar Sydney of Melbourne af te reizen, maar Adelaide heeft zoveel te bieden. Ondanks dat het een grote stad is voelt het ‘klein’ aan en is veel wandelend te zien en te bereiken.

Deze stad is een ideaal startpunt voor verschillende bestemmingen binnen Australië. Vanaf hier kunt u zelf of met een tour over de Great Ocean Road richting Melbourne rijden, u kunt ervoor kiezen om een deel van de Outback te ervaren en naar het noorden richting de Flinders Ranges te rijden of u kunt naar het zuiden rijden en de ferry pakken richting Kangaroo Island. De dichtbije omgeving van Adelaide is ook prachtig! De Barossa Valley ligt op een half uur rijden vanaf de stad. Hier kunt u bij verschillende wijnproeverijen terecht om de lekkerste wijnen uit te proberen. Ook zijn de Adelaide Hills fantastisch om doorheen te rijden en in ‘de Hills’ ligt Hahndorf: een oude, Duitse nederzetting. Hoe leuk is een beetje Europa wanneer u toch in Australië bent?! Daarnaast kunt u makkelijk met de tram vanuit het centrum naar Glenelg. Dit is het strand waar de meeste mensen heen gaan en waar ook verschillende restaurants zijn op een plein met palmbomen die een ultiem vakantiegevoel geven. Ik kan u tapasrestaurant Tasca Viva in Glenelg ook zeker aanraden! Wilt u wat rustiger op het strand liggen? Dan kunt u naar Henley Beach. Ook dit is makkelijk vanuit het centrum te bereiken.

Adelaide zelf doet rustig en klein aan voor zo een grote stad. Het staat bekend als de stad van de kerken, omdat er zoveel van te vinden zijn. U kunt deze bezoeken maar ook de vele gratis musea, de prachtige Botanical Gardens en een trip naar Adelaide Central Market mag ook niet ontbreken. Slagers, bakkers, groentekramen: alles kunt u hier vinden. Maar DE tip voor mensen die naar Adelaide reizen en die lekker willen eten en drinken: de leukste restaurants en bars zitten achter de hoofdstraat in de zijstraatjes verstopt. Mocht u in Adelaide zijn is het advies om juist in de steegjes te zoeken naar het perfecte café!

Wist u dat er twee café’s van Starbucks verdwenen zijn, omdat het niet goed liep? De lokale mensen zijn echt GEK op koffie drinken, maar zij verkozen alle lokale tentjes boven de keten Starbucks. Er zijn dus ook genoeg plekjes om koffie te drinken voor de liefhebbers! En in combinatie met koffie is natuurlijk iets zoets het allerlekkerst. Hoe fijn is het dan ook wel niet dat de beste Australische chocolade van Haigh’s is en dit oorspronkelijk uit Adelaide komt! De winkel zit op de hoek bij Rundle Mall. Het is zeker niet goedkoop maar uw geld meer dan waard!

Maar ook de hoofdstraat heeft genoeg te bieden. Het ‘echte’ centrum van Adelaide bevindt zich bij Rundle Mall. Dit is een deels overdekte winkelstraat waar verschillende soorten winkels te vinden zijn. Rundle Mall loopt over in Rundle Street waar nog veel meer te vinden is. Terras in een grote Australische stad is niet zo een bekend begrip als hier in Nederland. Daarom was een van mijn lievelingsplekken in Adelaide café The Austral! Dit is een van de weinige plekken in Rundle Street met een terras. Toch lekker van de zon genieten in het centrum van de stad! Daarnaast hebben zij lekkere hapjes en vaak live muziek waardoor het een super plek is om even te ontspannen tijdens de vakantie.

Er is nog zoveel meer te vertellen over het fantastische Adelaide en ik zou dan ook iedereen aanraden om een bezoekje te brengen aan deze stad. Wanneer u de mogelijkheid heeft zou ik adviseren om dit te doen tijdens de Adelaide Fringe. Dit is een maand per jaar (meestal in februari of maart) en dan komt de stad extra tot leven, omdat er mensen overal optreden. Echt heel gezellig om te zien en mee te maken!