Tanna

Bezoek Tanna en de actieve Yasur Vulkaan

Tanna is een van de grootste eilanden van Vanuatu. Het landschap op het eiland Tanna wordt overheerst door de Yasur Vulkaan. De vulkaan behoort tot de meest actieve ter wereld. Het eiland heeft een dichte tropische begroeiing, doorkruist door lavastromen. Aan de kust treft u prachtige zwarte zandstranden aan. Het eiland is 500 km² groot (40 km x 19 km) en het hoogste punt is de berg Tukosmera. Deze ligt in het zuiden en is 1043 m hoog.Lénakel - het grootste plaatsje op het eiland - ligt aan de westzijde van het eiland en heeft een haven. In het plaatsje vindt u ook een mooi kerkje en een levendige en kleurrijke markt. Het kleine provinciale hoofdplaatsje Isangel ligt net ten noorden van Lenakel, en is het bestuurscentrum. Acht kilometer ten noordwesten van Lénakel, in het plaatsje Whitegrass, bevindt zich de vliegveld van Tanna. Air Vanuatu verzorgt van hier lijnvluchten naar Anatom, Aniwa, Dillon's Bay, Futuna, Ipota en Port Vila.Het eiland werd al in de 4e eeuw v.Chr. bewoond. James Cook was de eerste Europeaan die het eiland bezocht. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn op het eiland verscheidene cargo-cultussen ontstaan, zoals die van John Frum en Philip Mountbatten. In de meeste dorpjes op het eiland wordt nog steeds geleefd volgens vaak eeuwenoude tradities. De mensen leven nog in strohutten en overal lopen spelende kinderen en scharrelende kippen en varkentjes rond.Tanna is het hoofdeiland van de Tafea Province. Andere eilanden die tot de zuidelijke Tafea Province behoren, zijn Aniwa, Futuna, Erromango, Anatom, Matthew Island en Hunter Island. De totale oppervlakte van de provincie is 1628 km² en het inwonertal is 27.530. In tegenstelling tot de andere eilanden van Vanuatu, worden Aniwa en Futuna door Polynesiërs bewoond. De onbewoonde vulkanische eilanden Matthew Island en Hunter Island worden officiëel ook bij Vanuatu ingedeeld, maar Frankrijk claimt deze eilanden voor Nieuw-Caledonië.

Kastom Villages

Sinds de 18de eeuw deden Britse en Franse missionarissen verwoede pogingen om de lokale bevolking te bekeren tot het Christendom. Op veel eilanden lukte dat ook. Ook Tanna was een tijd christelijk, maar een deel van de bevolking wilde liever terug naar hun traditionele levensstijl. De bewoners van Tanna trokken dieper de jungle in, waar ze hun oeroude cultuur weer oppakten.

Deze zogenaamde Kastom villages leven volgens oude sociale gewoontes (customs) en taboes. Zo zijn de verschillende taken van mannen en vrouwen duidelijk verdeeld. Zowel mannen en vrouwen hebben geheime dansen, die niet door het andere geslacht mogen worden gezien. Maar de bewoners van de Kastom villages stralen een enorme dosis levensgeluk uit. Ze zijn volmaakt één met de natuur om hen heen en leven zonder luxe of zorgen.

Nadat u bij één van de watervallen of beekjes alle drukte en stress van u afgespoeld heeft, begrijpt u steeds beter waarom de "locals" hier zo gelukkig zijn. Om een Kastom village te bezoeken maakt u een tocht langs de mooiste plekken van het eiland Tanna.

Hoogtepunten van Tanna

Banyan bomen
Tanna staat bekend om z'n enorme banyan bomen, naar verluit zelfs de grootste ter Wereld. De jungle tiert welig in de vruchtbare vulkanische grond op Tanna. Met zijn lange wortels neemt de banyan andere bomen in een dodelijke omhelzing. De boom sterft en de Banyan groeit. Voor de lokale bevolking is de boom erg belangrijk. Voor ceremonies, overgangsriten en als huisvesting: sommige chiefs bouwen hun hut zelfs in de boom.

U kunt vanuit uw hotel deelnemen aan de Kastom Village Tour, een halve dag met gids naar een afgelegen dorje in de jungle, waar oude tradities nog onverminderd voortleven.

Ondergronds meer
Diep in de jungle van Tanna onder de grond ligt een groot waterreservoir verborgen. Vanaf de rand van een grote krater midden in het regenwoud ziet u de toegang tot het meer, die op deze plek ongeveer zestig meter breed is. Het meer is onderdeel van een uitgebreid stelsel van onderwatergrotten. De zonnestralen die door de jungle weten heen te breken weerkaatsten op het wateroppervlak en zorgen mysterieuze lichtschouwspel op de kratermuren.

Port Resolution
Port Resolution - gelegen aan de zuidoostzijde van Tanna - ontleend zijn naam aan het schip van Captain Cook, die hier ankerde in 1774. De baai vormt een beschutte haven voor zeiljachten. Er ligt een klein dorpje met warmwaterbronnen. De "locals" koken hier hun eten in de stomende "hotwater pools", maar u kunt ook badderen in lagergelegen "pools", waar zeewater zich mengt met het heetwater uit de bronnen.

U kunt vanuit uw hotel deelnemen aan de Port Resolution Tour, waarbij u per 4WD-terreinwagen een lange rit over het eiland maakt naar zuidoostkust van Tanna. U bezoekt het dorp, het strand en de heetwaterbronnen bij Port Resolution. Vaak zwemmen er dolfijnen in de baai.

Sulpher Bay en de John Frum beweging Bij Sulpher Bay - aan de oostzijde van Tanna - heeft de "John Frum" beweging een grote aanhang, welke de zeer eigenaardige "Cargo Cult" aanhangt. Elk weekend worden er dansen en rites opgevoerd tot diep in de nacht.

Cargo Cult

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er sprake van een nieuwe vorm van religie op veel Polynesische eilanden. Rondom de vracht van vliegtuigen is een complete cultus ontstaan: de Cargo Cult. In Vanuatu zijn tegenwoordig nog twee andere cults populair: de John Frum en Prince Philip Cult.Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de inwoners van Vanuatu in aanmerking met Japanse en Amerikaanse militairen. Zij brachten met hun vliegtuigen enorme ladingen vracht aan land. De eilandbewoners begrepen niet waar dit vandaan kwam. Zij zagen de vracht als geschenken van voorouders. Na de oorlog werden de luchthavens gesloten en kwam er amper vracht binnen. Met behulp van magie en religieuze rituelen probeerden de Vanuatuanen nieuwe vracht aan te roepen. Hierbij bouwden zij complete luchthavens en voorwerpen na, zoals koptelefoons. Ook deden zij alsof ze de apparaten bedienden. De afgelopen jaren na de oorlog zijn de meeste cults verdwenen. Maar twee zijn nog erg aanwezig, waarbij ook personen worden aanbeden. Dit zijn de John Frum cult, en de cult omtrent Prince Philip, man van de Britse Koningin Elizabeth.John Frum
De religie omtrent Frum is in de jaren '30 van de vorige eeuw ontstaan. Wie John Frum precies is, is onbekend. Hij wordt zowel als een blanke en donkere man beschreven. In één verhaal wordt gesproken over een god die zich in westerse kleding stak. Een ander verhaal stelt dat John Frum een hallucinatie door het drankje kava was. Frum beloofde de inwoners van Vanuatu eten, voedsel, kleding en andere producten. Met de komst van Amerikanen gedurende de Tweede Wereldoorlog kwamen deze ook daadwerkelijk. De Vanuatuanen associeerden dit met John Frum en zagen de vracht als een geschenk van hun voorouders.

Tanna leger
De bewoners van het eiland Tanna begonnen vervolgens alles wat de Amerikanen deden na te bootsen. Ook werd het 'Tanna Leger' gevormd. Dit is een organisatie die zich bezig houdt met de John Frum religie. Zij hebben speciale rituelen en komen samen in militaire parades. Hierbij dragen zij verf op het gezicht en bepaalde kleding. Aanhangers van het John Frum geloof zijn ervan overtuigd dat hun Messias terug zal keren. Dit zal gebeuren op 15 februari, al is het jaartal onbekend.

Prince Philip Movement
Met de komst van prins Philip, de vrouw van de Britse koningin Elizabeth, werd een nieuwe cargo cult geboren. Philip wordt gezien als de broer van John Frum en de zoon van een berggeest. Volgens de legende heeft de goddelijke zoon lange afstanden afgelegd om een machtige vrouw te trouwen. De Britten en Amerikanen spraken met respect over de Britse koningin. De Vanuatuanen trokken hierdoor de conclusie dat haar man de zoon uit de legende moet zijn.Met het bezoek van het koninklijk paar aan Vanuatu in 1974 werd deze gedachte versterkt. De lange, blanke prins kwam overeen met de figuur uit de legende. Sindsdien wordt hij aanbeden als een goddelijk wezen. Alhoewel Cargo Cults tegenwoordig sterk aan populariteit verliezen, is 15 februari nog steeds een nationale feestdag. Veel aanhangers van de John Frum Cargo Cult geloven dat op die dag hun Messias naar Vanuatu komt. Vanuit uw hotel kunt u met de Sulpher Bay Tour een bezoek brengen aan de John Frum beweging. U bezoekt dan hun dorp bij Sulper Bay en het John Frum Museum. De excursie wordt afgesloten- 's avonds - met eten, verhalen en dansen bij het vuur.

Yasur vulkaan
Elke avond weer krijgt het eiland iets mystieks door de rode gloed aan de horizon. De dreigende vulkaan - die boven het eiland uittorent - is Mount Yasur. Het is één van de actiefste vulkanen ter wereld. De bevolking van Tanna heeft veel respect voor Mount Yasur. Ze vrezen zijn uitbarstingen, maar danken hem voor de vruchtbare aarde.Yasur is een stratovulkaan. Hoewel Yasur een actieve vulkaan is, is deze toch makkelijk toegankelijk. De wanden zijn niet erg steil en u kunt als wandelaar gewoon naar de kraterrand lopen om de kolkende lava binnenin te zien. De vulkaan is 361 meter hoog en de krater heeft een doorsnee van zo'n 400 meter. De vulkaan ontstond doordat de Australische Plaat onder de Pacifische Plaat schuift. Hij barst meermalen per dag uit en deze uitbarstingen zijn van het Stromboli-type. U kunt de vulkaan heel gemakkelijk van dichtbij bekijken. Met een 4WD-terreinauto kunt u tot dicht onder de krater van de vulkaan komen. Het laatste stuk naar de kraterrand wordt onder begeleiding van gidsen gelopen over warme lavasteen, voordat u de verzengende hitte van de krater in uw gezicht voelt. In de krater ziet u - op een diepte van 300 meter - de kolkende massa lava, waarbij met regelmatige explosies roodgloeiende lavastenen honderden meters omhoog orden geslingerd. Alsof u tot in het hart van de aarde kijkt.Vanuit de hotels kunt u met de Volcano Night Tour een bezoek brengen aan de Yasur-vulkaan 's avonds bij zonsondergang, waneer de kolkende massa gloeiende lava nog indrukwekkender is. Op afstand is dan al de rode gloed boven de vulkaan te zien.