Reisinformatie Tonga

Alle praktische informatie voor uw vakantie

Accommodatie in Tonga

De eilanden van de Stille Oceaan zijn voor veel mensen synoniem aan grenzeloze luxe in dure resorts. Tonga is anders. De accommodatie in Tonga is kleinschalig en minder luxueus en exclusief dan op bijvoorbeeld Fiji. Maar de locatie van de hotels en bungalows is vaak schitterend.

De hotels liggen vaak aan het strand en bestaan uit losse bungalows of appartementen. De huisjes liggen vaak verborgen in de jungle en zijn volgens Polynesische tradities gebouwd. Sommige kamers hebben uitzicht op zee, vrijwel allemaal zijn ze op loopafstand van de kobaltblauwe zee. Veel hotels bieden allerlei activiteiten aan, zoals snorkelen, duiken, vissen en varen.

Alarmnummer in Tonga

Het alarmnummer van Tonga is 911.

Ambassade in Tonga

Tonga heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. De dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van Tonga is de ambassade in Londen.

Molyneux Street 36
W1H6 AB Londen
Telefoon: 00-44207/7245828
Fax: 00-44207/7239074
E-mailadres: sonatat@tongahighcom.co.uk

Nederland heeft een consulaat in Nuku'alofa, de hoofdstad van Tonga.

FWC Building' Salote Road, Fasi-Moe-Afi
Postadres: P.O. Box 29, Nuku'alofa
Kingdom of Tonga
Telefoon: 00676-23-654
Fax: 00676-24-521

Ambulance in Tonga

Alleen Tongatapu heeft een ambulancedienst. Het telefonische alarmnummer is 933 of 911.

Autorijden in Tonga

Tonga is niet zo geschikt voor autohuur. De eilanden hebben maar een beperkt wegennet, veel wegen zijn onverhard (of met gaten erin) en de weg wordt ook gebruikt door spelende kinderen en grazende dieren. Er zijn wellis-waar een aantal autoverhuurders op Tongatapu, maar u kunt eigenlijk uitsluitend één weg vanuit Nuku'Alofa naar het oosten of naar het westen rijden. De huurauto's verkeren vaak in slechte staat, net als alle andere auto's in Tonga. Voordeel van een huurauto is uiteraard dat u het eiland kunt bezichtigen in uw eigen tempo, maar de weg om het eiland is niet bijster goed en u mist uiteraard de aanwijzingen en uitleg van een gids.

Tonga heeft linksverkeer. Afgezien van de hoofdstraat in Nuku'Alofa, is het verkeer zeer rustig. De maximum snelheid is 80 km/uur, in de bebouwde kom 50 km/uur. De bewegwijzering is beperkt, navigatiesystemen werken hier niet - dus u zult aangewezen zijn op een wegenkaart. Behalve in Nuku'Alofa en bij de luchthaven vindt u geen tankstations op Tongatapu.

We kunnen alleen huurauto's voor u reserveren op het eiland Tongatapu (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). Voor de Tongaanse wet moet u een lokaal rijbewijs halen, de autoverhuurder zal u daarmee helpen. De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Belasting in Tonga

Op goederen en diensten wordt in Tonga 5% omzetbelasting (GST tax) geheven. De omzetbelasting is over het algemeen inbegrepen bij de prijs.

Deze belasting kan bij uitvoer van goederen (mits u die gekocht heeft binnen een bepaalde periode) worden teruggevorderd op de luchthaven. Dit is meestal een tijdrovende aangelegenheid, waarbij u een aantal formulieren moet invullen en aankoopnota's moet tonen. Er geldt een drempelbedrag waaronder geen "tax refund" wordt verleend.

Betaalmiddel in Tonga

Het betaalmiddel in Tonga is de Tongan Pa'anga (1 Tongan Paánga = 0,3 euro). Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 Pa'anga. Er bestaan munten van 50, 20, 10, 5, 2 en 1 seniti. Op elk eiland vindt u banken met geldmachines (ATM's). Omdat pinautomaten (ATM's) regelmatig getroffen worden door een storing, doet u er verstandig aan om regelmatig contant geld te pinnen.

In Tonga betaalt u vooral met contant geld. Weinig cafés, restaurants of hotels accepteren een andere munteenheid dan de pa'anga. Betalen per creditcard (Visa, Mastercard en Dinersclub) geeft soms problemen. Buitenlands geld (USD, NZD, AUD en Euro's) en travellercheques van Thomas Cook en American Express kunnen bij banken worden omgewisseld in Tongan Pa'anga, waarbij u rekening moet houden met wisselkosten.

Tonga is vergeleken met Nederland een relatief goedkoop land. Kosten voor eten, drinken en overnachten liggen een stuk lager dan in de meeste andere eilandbestemmingen in de Pacific. Toch is Tonga niet spotgoedkoop en verwacht dan ook geen prijzen zoals in sommige landen in Zuidoost-Azië.

Binnenlandse vluchten in Tonga

Vliegen tussen de eilanden van Tonga kunt u met Chathams Pacific. Deze Nieuw-Zeelandse maatschappij vliegt met propeller vliegtuigen. Er wordt dagelijks gevlogen tussen de eilanden Tongatapu en Vava'u en van maandag tot zaterdag tussen de eilanden Tongatapu, Ha'apai en Eua. Chatham Pacific heeft een binnenlandse airpass (Kingdom Pass), de prijs is afhankelijk van het aantal eilanden die u wilt bezoeken. Over vliegtickets wordt omzetbelasting berekend.

Brandweer in Tonga

Alleen Nuku'Alofa en Neiafu hebben een brandweerdienst. Het telefoonnummer van de brandweer is: 911.

Camping in Tonga

Kamperen is niet toegestaan in Tonga.

Criminaliteit in Tonga

Tonga is een veilig land. Buiten Nuku'Alofa en Neiafu leven de lokale mensen in nauw verband met hun dorp en familie, waardoor de sociale controle groot is. Met name in Nuku'Alofa - waar de meeste toeristen komen - dient u alert te zijn voor kleine criminaliteit, zoals tassendieven en zakkenrollers.

Elektriciteit in Tonga

De elektriciteit op Tonga is 240V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolige, identiek aan die in Australië en Nieuw-Zeeland in gebruik zijn (en heel anders dan in Nederland). Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.

Entertainment/Nachtleven in Tonga

Alleen in Nuku'Alofa en Neiafu vindt u op beperkte schaal wat uitgaansleven (restaurants en bars). Op zondag is vrijwel alles gesloten, alleen restaurants voor toeristen zijn geopend. De meeste toeristen blijven 's avonds in hun hotel om te dineren en zich te vermaken in de bar. Sommige hotels bieden op bepaalde avonden van de week een traditionele dansshow aan. Buiten Nuku'Alofa en Neiafu vindt u geen westers nachtleven.

Eten/Drinken in Tonga

In Tonga hebben de meeste hotels maar één restaurants. Alleen in Nuku'Alofa en Neiafu vindt u fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is doorgaans informeel "Casual"). Buiten Nuku'Alofa en Neiafu bent u aangewezen op het restaurant van uw accommodatie.

Omdat de eilanden van Tonga omringd zijn door de oceaan, treft u op het menu veel tonijn en andere grote zeevis aan, alsmede schaaldieren en tropisch fruit. Bij traditionele gerechten wordt zoete aardappel en casave (zowel de wortel als de bladeren) gebruikt.

Op Tongatapu is het restaurant bij het Waterfront hotel één van de betere. Ook de Two Sisters en Seaview Restaurant zijn aan te bevelen.

Feestdagen in Tonga

In Tonga gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

  • 8 Mei: Vava'u Festival & Eua Festival
  • 8 Juni: Ha'apai Tourism Festival
  • 8 Juli: Heilala Festival hele land

Festivals in Tonga

Het Heilala festival is het grootste festival van Tonga. Gedurende twee weken wordt de cultuur van Tonga gevierd met zang, dans, muziek, sport en vooral veel eten. Kunstenaars tonen hun werk en de verkiezing voor Miss Tonga wordt gehouden. Kinderen nemen met hun scholen deel aan allerlei wedstrijden, van zangcompetities tot rugbywedstrijden.

Fooi in Tonga

In Tonga is het geven van een fooi ongebruikelijk. Service en belasting zijn doorgaans inbegrepen bij de prijs.

Fotografie in Tonga

Tonga is zeer fotogeniek, indien u dia's maakt, kunt u diafilm het beste vanuit Nederland meenemen (in Tonga is diafilm ondertussen moeilijk nog te krijgen). Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar voor vergelijkbare prijzen als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft. In Tonga heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken.

Gezondheid in Tonga

Als u gewoon goed gezond bent, dan hoeft u doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies. Zie ook hoofdstuk A.2 (voorzorg voor een goede gezondheid).

In Tonga komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golf in Tonga

Op Tongatapu (ten zuiden van Nuku'Alofa) en op Vava'u liggen de enige golfbanen van Tonga. De banen worden matig onderhouden. Tonga staat niet bekend als golfbestemming.

Immigratie/Douane in Tonga

EU-burgers dienen bij aankomst in Tonga voor een verblijf van max. 30 dagen een geldig paspoort te kunnen tonen, die nog tenminste 6 maanden geldig is vanaf het moment van aankomst. U moet beschikken over een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in Tonga wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kent Tonga strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Tonga

De internationale luchthaven van Tongatapu ligt 15km buiten Nuku'Alofa - aan de zuidoostzijde van het eiland. Op deze luchthaven worden zowel internationale vluchten als interisland vluchten uitgevoerd. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

  • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
  • Air Pacific (naar Nadi [Fiji]), met aansluiting naar Los Angeles en Amsterdam (u moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur)
  • Qantas (naar Melbourne en Sydney [Australië])
  • Virgin Australia (naar Melbourne en Sydney [Australië])

Ook vanuit de noordelijke eilandengroep Vava'u kan internationaal gevlogen worden. Er is vandaar een directe vlucht naar Suva in Fiji. Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Internationaal vertrek in Tonga

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Tonga is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting (Airport Departure Tax) bedraagt momenteel 25 top per persoon. Iedereen die het land verlaat dient dit bedrag op de luchthaven cash te betalen. Deze regels kunnen wijzigen, zie ook bijlage 24 (Airporttax).

Internet in Tonga

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze alleen op Tongatapu en Vava'u kunnen gebruiken, d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Het UMTS netwerk is in Tonga nog niet goed ontwikkeld. Bij veel hotels en in Nuku'Alofa en Neiafu vindt u ook een aantal internet café's.

Kleding in Tonga

Voor een bezoek aan Tonga kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien, maar met overhemd of t-shirt. Denk aan een dunne regenjas (voor wandelingen) en plastic sandalen (ter bescherming tegen koraal). Neem een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels op Tongatapu kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Tonga

Tonga heeft gedurende het gehele jaar een aangenaam zonnig klimaat, met een temperatuur tussen de 22 en 30 graden Celsius. De maanden mei t/m november zijn het droogst en koelst. De maanden december t/m april zijn iets warmer. Met name aan de oostzijde van de bergachtige eilanden valt in deze periode veel regen. De luchtvochtigheid is dan op de eilanden iets hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam. Tonga ligt precies in het gebied van de Stille Oceaan waar tropische stormen doorheen trekken. Die kunnen erg heftig zijn, maar ze komen gemiddeld maar één keer per tien jaar voor. Het orkaanseizoen begint in november en eindigt in maart.

Medische hulp in Tonga

In Tonga is de medische zorg niet op westers niveau. Op Tongatapu en Vava'u vindt u een klein ziekenhuis, met 24 uur medische noodhulp. Op Ha'apai en Eua vindt u alleen doktersposten voor EHBO.

Politie in Tonga

Per regio en eiland zijn er andere telefonische alarmnummers (raadpleeg de hoteldirectory). U kunt de politie ook bereiken met de alarmnummers 922 of 911.

Religie in Tonga

Vrijwel alle Tongaans zijn christelijk. De meeste inwoners zijn aanhangers van de Methodische kerk, een kleine minderheid is Rooms-Katholiek.

De meeste Tongaans zijn diepgelovig. Vrijwel alle hotels, restaurants en winkels sluiten vanaf middernacht op zaterdag tot middernacht op zondag. De rustdag is heilig en wordt overal gerespecteerd. De inwoners van Tonga gaan naar de kerk en doen het rustig aan. Er wordt op zondag niet gesport, er wordt geen muziek gemaakt en werken is verboden. Alleen voor toeristenhotels wordt een uitzondering gemaakt.

Souvenirs in Tonga

Houtsnijwerk, vlechtwerk, tapa's, kava, katoenen pareo's, sieraden van (parelmoer)schelpen en strohoeden zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.

Stranden in Tonga

Op Tongatapu, Ha'apai en Vava'u vindt u schitterende witte stranden.

Taal in Tonga

De lokale taal in Tonga is het Tongan, een Polynesische taal. Door veel bewoners van Tonga wordt ook Engels gesproken. Met name in de hotels en winkels zullen bezoekers over het algemeen weinig taal-problemen ondervinden.

Tongaans is onderdeel van de Austronesische talen en wordt door ongeveer 200.00 mensen gesproken. De taal lijkt nog het meest op Samoaans. Het woord "taboe" is een Europees leenwoord uit het Tongaans.

Lettergrepen

Iedere lettergreep heeft exact één klinker. Het aantal lettergrepen in een woord is dus gelijk aan het aantal klinkers dat het woord heeft. Iedere lettergreep mag niet meer dan één medeklinker hebben.

Combinaties van medeklinkers zijn niet mogelijk. Nog valt niet onder deze regel, aangezien het een klank is. Iedere lettergreep moet op een klinker eindigen.

De nadruk valt gewoonlijk op de een-na-laatste lettergreep van een woord met twee of meer lettergrepen. Het kan onder bepaalde omstandigheden echter verschoven worden naar een andere lettergreep: De meest voorkomende reden is dat er een lange klinker is die de nadruk moet krijgen.

Taxi's in Tonga

Taxi's herken je in Tonga aan de 'T' waarmee hun nummerbord begint. Op Tongatupa vindt u er genoeg, maar op kleinere eilanden komen nauwelijks taxi's voor. Op Eua Island rijdt er welgeteld één. Maak een afspraak over de ritprijs voordat u instapt, taximeters worden in Tonga niet gebruikt. De regering schrijft bepaalde tarieven voor, die de chauffeurs losjes aanhouden.

Voor een korte rit op Tongatapu geldt een tarief van 1,50 TOP, Voor een langere rit 3 tot 4 TOP. Een rit van Nuku'Alofa naar de luchthaven kost 15 TOP. Op Vava'u geldt voor de eerste km 1,90 TOP en voor de opvolgende km's 0,80 TOP. Op zondag geldt meestal een toeslag. Deze prijzen zijn onderhevig aan verandering.

Telefoon in Tonga

Via een satellietverbinding kunt U dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Tonga. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen.

Het internationaal toegangsnummer van Tonga is +676. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken op Tongatapu en in Neiafu (centrum), maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van TTC of Digicel.

Tijdverschil in Tonga

Het tijdverschil met Nederland bedraagt 12 uur (in NL winter) of 11 uur (in NL zomer). Tonga ligt weliswaar op het westelijk halfrond, maar de internationale datumgrens is om de eilanden (oostelijk) heen getrokken. 's ochtends in Nederland (bijv. in de zomer om 9.00 uur) is dus dezelfde dag 's avonds in Tonga (20.00 uur).

Transfer in Tonga

Bij aankomst verzorgt onze agent Rising Sun Tours de transfers. De transfer wordt uitgevoerd in een minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat met een naambordje op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.

Transport in Tonga

De afstanden in Tonga zijn niet al te groot. Op Tongatapu en Vava'u rijden publieke bussen en minibusjes rond. De busdiensten worden door privé ondernemingen gedreven. De bussen hebben meestal alle ramen openstaan, zijn vaak overvol en maken veel stops waardoor een rit van 25 km een uur in beslag kan nemen. Er wordt gestopt bij vaste haltes (passi), maar ook door met uw arm te zwaaien (bij minibussen), U betaalt de chauffeur bij instappen.

Met name de kleurige minibusjes zitten vaak propvol en de meest geliefde plekken zijn bij het raam. Daar kunt u uw hoofd uitsteken voor een beetje frisse lucht. De muziek knalt keihard uit de speakers.

Uitgaven in Tonga

Het prijsniveau ligt in Tonga onder Nederlands niveau. Lokale producten, zoals vis en tropisch fruit zijn veel voordeliger, geïmporteerde waren, zoals koffie, worstjes en sterke drank, zijn gelijk of duurder.

Water in Tonga

Kraanwater is in Tonga niet veilig om te drinken. We adviseren u absoluut om kraanwater 5 minuten te koken of flessen bronwater te kopen. Nadat het gekookte water afgekoeld is, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Websites in Tonga

Websites uit Tonga eindigen op .to. De officiële website van Tonga vindt u op http://www.tongaholiday.to

Winkels in Tonga

De winkels in Nuku'Alofa kunnen in redelijke mate voorzien in dat een bezoeker zoal nodig heeft, zoals bijv. kleding, sportartikelen, parfums en medicijnen. Er zijn enkele supermarkten in Nuku'Alofa en Neiafu, maar deze hebben maar een beperkt assortiment aan kruidenierswaren. Op de buiteneilanden hebben de winkels een nog beperkter assortiment. De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00-17.00. Sommige winkels sluiten tussen de middag. Ook op zaterdagochtend zijn de winkels open (8.00-12.00 uur).

Zonnebrand in Tonga

Tonga ligt in de tropen. De lucht is zuiver en niet vervuild. Hierdoor komt sterke zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is hierom zeker aan te raden. Wees erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt. Ga niet op het heetst van de dag zonnebaden.