Mount Cook

Één van de grootste toeristische trekpleisters

Het Mount Cook National Park is een van de fraaiste parken van Nieuw-Zeeland met spectaculaire vergezichten en 22 bergtoppen boven de 3000 meter. Het park beslaat een oppervlakte van 700 vierkante kilometer. Aan een van de 22 bergen dankt het park ook haar naam, Mount Cook. De majestueuze berg waarvan de top 3,764 meter boven zeeniveau uittorent, is hiermee ook tevens de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Het Mount Cook National Park, waarvan ruim een derde permanent met sneeuw en ijs bedekt is, grenst in het westen aan het Westland National Park en vormt de ruggengraat van de Southern Alps.

In het Mount Cook National Park ligt de majusteuze Tasman Gletsjer. Deze is 29 kilometer lang en daarmee Nieuw-Zeeland's langste gletsjer. Hij is 4 kilometer breed en 600 meter diep. De Tasman Gletsjer ligt ten zuiden van Mount Cook. De top ligt slechts vijf kilometer van de gletsjer. De bovenloop bestaat uit met sneeuw bedekte rotsen. Het onderste deel van de gletsjer bestaat uit rotsen. Aan het eind van de gletsjer is het Lake Tasman. In de omgeving liggen de Hooker Gletsjer en de Mueller Gletsjer. Het water van de gletsjers komt in een brede vallei in de Tasman River en stroomt naar het zuiden in het Lake Pukaki. Uiteindelijk mondt het via in de Waitaki River uit in de Stille Oceaan ten noorden van Oamaru.

De Tasman Gletsjer trekt zich gemiddeld ongeveer 180 meter per jaar terug, sinds 1990. Tegenwoordig is het tussen de 477 m en 822 m per jaar. Geschat wordt dat de Tasman Gletsjer uiteindelijk zal verdwijnen en dat het Lake Tasman een maximale grootte zal bereiken in 10 tot 19 jaar tijd. In 2008 was het Lake Tasman 7 kilometer lang, 2 kilometer breed en 245 meter diep.

Het Mount Cook National Park is één van de grootste toeristische trekpleisters. Vooral onder bergbeklimmers, wandelaars, skiërs en fotografen is dit park erg populair. In het park kunt u een verscheidenheid aan flora en fauna zien. Van de ruim 300 verschillende soorten bloemen en planten, is de Mount Cook Lelie een van de mooiste en ziet er met haar gele kleur, een beetje uit als een uit de kluiten gewassen boterbloem. De lupines staan in december in volle bloei en bedekken dan de weilanden. Vogels ziet u overal en er zijn ongeveer 40 verschillende soorten, waaronder de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de brutale Kea. Naast vogels leven er ook vele andere diersoorten zoals gemzen, hermelijnen en konijnen, die door de Europese kolonisten zijn ingevoerd en veel schade aanbrengen aan de inheemse flora en fauna door het ontbreken van natuurlijke vijanden.

Mount Cook heet in het Maori, Aoraki, wat "de berg die de wolken pakt" betekent. Aan deze naam is een legende gekoppeld over het ontstaan van deze berg en de bergen eromheen. Aoraki was de naam van de eerstgeboren zoon van Raki, de "vader van de hemel", die samen met zijn 3 broers afdaalde naar Papatuanuka (Moeder Aarde) om haar per kano een bezoek te brengen. Nadat de kano waarin zij zaten omsloeg probeerden zij zich te redden door zich vast te klampen aan de achterzijde van de kano en veranderde zij in steen en vormden Mount Cook.

De eerste geregistreerde Europese poging om de top te bedwingen werd gedaan door de Ier Rev William S. Groen, de Zwitserse hotelier Emil Boss en de Zwitserse berggids Ulrich Kaufmann op 2 maart 1882 via de Tasman en Linda Gletsjers. De eerste beklimming was op 25 december 1894, toen Nieuw-Zeelanders Tom Fyfe, James (Jack) Clarke en George Graham met succes de top bereikte via de Hooker Valley en de noordkant. De Zwitserse gids Matthias Zurbriggen maakte de tweede klim op 14 maart 1895 via de Tasman gletsjer kant. Dit is de eerste solo-beklimming, hoewel hij begeleid werd door J. Adamson. Tien jaar later beklom Zurbriggen de berg opnieuw. In februari 1905 legde James Clarke met vier anderen de derde klim via Zurbriggens route.

De eerste vrouw die de berg beklom is Australische Freda du Faur op 3 december 1910. De lokale gids George Bannister, een afstammeling van Te Koeti Turanga van Ngai Tahu, was de eerste Maori die met succes in 1912 de berg beklom. Het doorkruisen van de drie pieken werd voor het eerst uitgevoerd in 1913 door Freda du Faur en de gidsen Peter en Alex Graham. Ed Hillary maakte zijn eerste beklimming in januari 1947. In februari 1948 maakte hij met Ruth Adams, Harry Ayres en Mick Sullivan de eerste beklimming van de Zuidkant naar de top.

Wandelmogelijkheden

Het Mount Cook National Park leent zich uitstekend voor een mooie wandel- , of klimtocht, waaraan iedereen kan deelnemen omdat er wandelingen zijn voor elk niveau. De wandelroutes staan over het algemeen goed aangegeven en onderhouden. Zorg wel voor stevige wandelschoenen, zonnebrandcrème, een warme trui of jas (ook in de zomer). Informatie over de flora en fauna en andere bezienswaardigheden kunt u krijgen in het Mount Cook National Park Visitor Centre in Mount Cook Village. Ook kunt u hier een boekje krijgen met beschrijvingen van verschillende wandelroutes.

Veel wandelroutes starten bij het misschien wel beroemdste hotel van Nieuw-Zeeland: The Hermitage. Het hotel, eerste in Nieuw-Zeeland, dateert uit 1884 en werd verwoest door een vloedgolf in 1913. Het huidige hotel staat 1 kilometer verderop en is na een brand in 1957 volledig herbouwd. Het hotel is wel bijzonder maar de prijs is er ook naar. Gelukkig zijn er ook goedkopere opties.

Voor u aan een wandeling begint vraag dan altijd advies bij park rangers over het weer dat hier zeer veranderlijk is en laat een berichtje achter bij uw accommodatie of het Visitor Centre wat uw plannen zijn. Wandelingen zijn er in verschillende gradaties.

'Hikes' door Hooker Valley zijn ook voor minder gevorderde wandelaars goed te doen, mede doordat er weinig klimwerk gedaan hoeft te worden. De Hooker Valley Walk duurt ongeveer vier uur is een absolute aanrader en gaat via hangbruggen over onstuimige rivieren richting de Mueller Gletsjer en hier ziet u iets vrij unieks; drijvende ijsblokken in een azuurblauw gletsjer-meer.

De Kea Point en Governors Bush tochten zijn korter waarbij u toch de mooie vegetatie en het vogelleven van Mount Cook National Park kunt zien.

De zwaarste tocht is de Copland Pass Track en is voor de meer ervaren klimmers. Deze tocht loopt van Mount Cook langs steile hellingen, warmwaterbronnen naar het Westland National Park. Onderweg kunt u genieten van fantastische vergezichten.

Hoogtepunten van Mount Cook

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Mount Cook:

  • Mount Cook National Park
  • Tasman Gletsjer
  • Lake Tasman
  • Hooker en Mueller Gletsjer

Leuke excursies in deze regio

Glacier Explorer

Glacier Explorer

Wandeling & boottocht van/naar Mount Cook

Tijdens deze dagexcursie verkent u de grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland. Klik hier voor meer informatie.

Grand Traverse ©Air Safaris

Grand Traverse

Rondvlucht van/naar Lake Tekapo

De vlucht van uw leven! Spectaculaire rondvlucht over Mt. Cook en het Westland NP. Klik hier voor meer informatie.

Mt. John Observatory Tour

Mt. John Observatory Tour

Halve dagexcursie van/naar Lake Tekapo

Fascinerend sterren kijken in het 'Dark Sky Reserve' van het Zuidereiland. Klik hier voor meer informatie.