Oamaru

Bezoek Oamaru tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland

Vakantie Oamaru - Nieuw-Zeeland

Bezoek Oamaru tijdens je rondreis Nieuw-Zeeland

Op de route tussen Christchurch en Dunedin komt u langs het plaatsje Oamaru. Oamaru heeft ongeveer 14.000 inwoners en vormt een welkome afwisseling wanneer u even genoeg natuur gezien heeft op uw route langs de oostkust. Het stadje is ruim opgezet en heeft brede lanen en straten omzoomt door bomen.

Oamaru werd gesticht door Europese emigranten in 1853 en de belangrijkste bron van inkomsten kwam toen uit het verschepen van ingevroren vlees dat hier verwerkt werd en de nodige welvaart bracht. De gebouwen werden opgetrokken uit de plaatselijke Oamaru steen, een roomwitte eenvoudig te verwerken zandsteen. Deze gebouwen in neo-klassieke stijl zijn goed bewaard gebleven en de trekpleisters van dit stadje samen met goed onderhouden tuinen, musea en de stranden.

De beste indruk van dit koloniale erfgoed vindt u in Thames, Harbour- en Tyne Street. U kunt samen met een gids dit stadje gaan bekijken waarbij u de nodige uitleg krijgt, maar u kunt ook zelf op pad met de brochure 'Historic Oamaru'. Beginnend op Thames Street, waar ook het Visitor' Center gevestigd is, staat ook het pronkstuk van de stad: het Court House. Dit gerechtsgebouw uit 1883 heeft een prachtig portaal met Korinthische zuilen en is nog steeds in gebruik. Vlak ernaast staat het North Otago Museum uit 1882 waar u meer informatie vindt over de Maori cultuur, de gebruiken en het leven van de eerste kolonisten in North Otago. Ook krijgt u hier meer informatie over het delven en het gebruik van Oamaru steen.

Ook in dezelfde straat staan het Oamaru's First Post Office (in Italiaanse stijl), de National Bank en het elegante Waitaki District Council met zijn hoge klokkentoren. De Forrester Gallery aan de overkant van de straat is een ander hoogtepunt. Dit gebouw heeft mooie Dorische zuilen en herbergt nu een museum met kunst gemaakt door kunstenaars uit Nieuw-Zeeland. Wanneer je de hoek om gaat bij Itchin Street ziet u aan uw linkerhand de St. Luke's Anglican Church met mooi houtsnijwerk in het interieur. In Harbour en Tyne Street vindt u de mooiste en best bewaarde historische gebouwen die tot monument gebombardeerd zijn. Het is een mix van allerlei stijlen van Gotisch tot Neo-Klassiek, Italiaans en zelfs Grieks.

Mocht u al deze cultuur af willen wisselen met een stukje natuur, bezoek dan de Oamaru Public Gardens. Naast rust vindt u hier een Roodgekleurde Japanse Brug over Oamaru Creek, een oosterse tuin met typisch Oriëntaalse planten, lanen met Rododendrons en een cactus tuin. U kunt hier heerlijk relaxen langs het water of aan de fontein. Voor hen die even geen zin hebben om te lopen kunnen de tuinen ook met paard en wagen bekijken. 

Naast de historische havenbuurt en de tuinen biedt Oamaru nog meer bezienswaardigheden en kunt u ook weer wat activiteit ontplooien door een wandeling te maken. Boven de haven loopt de 1 kilometer lange South Hill Walkway die eindigt bij het Lookout Reserve van waaruit u een mooi uitzicht heeft over het stadje. Ook een wat langere 2,5 durende wandeling langs de kust is mogelijk en ook al klinkt de naam van de wandelroute niet echt aantrekkelijk, de Graves Walkway, is deze toch de moeite waard.

De wandeling volgt de kustlijn 2,5 uur en biedt een prachtig uitzicht over kliffen, boulders en voert u naar een zandstrand en zandbanken waar u zeehonden kunt zien. Loop daarna nog even door naar Bushy Beach en zoek een goede schuilplaats in het struikgewas. Van hieruit kunt u dwerg– en geeloogpinguïns zien. Nog meer pinguïns kunt u zien bij de Oamaru Harbour waar de Blue Pinguïn nestelt. De beestjes waggelen tegen zonsondergang vanuit het water naar deze omgeving waar u ze vanaf speciale plekken kunt 'bestuderen'. In de ochtend gaat de hele kolonie in tegenovergestelde richting weer naar zee.

Hoogtepunten van Oamaru

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Oamaru:

  • North Otago Museum
  • Oamaru's First Post Office
  • Forrester Gallery
  • St. Luke's Anglican Church

Hotels

Hotels in Oamaru

Hotel in Oamaru? Zoek en boek uw accommodatie in Oamaru, Nieuw-Zeeland bij Pacific Island Travel. Klik hier voor een overzicht!