Franz Josef Glacier

De gletsjer in Nieuw-Zeeland die nog steeds groeit

De Franz Josef Glacier dankt zijn naam aan een Oostenrijkse alpinist, Julius Haast, die deze berg in 1865 beklom en de berg deze naam gaf ter ere van de toenmalige keizer van Oostenrijk, Franz Josef. De gletsjer ligt op ongeveer 5 kilometer van het gelijknamige dorp verwijderd en met een shuttle bus of auto kunt u naar het parkeerterrein gaan van waaruit het tot aan de voet van de gletsjer nog 10 minuten lopen is. Vanuit het dorp Franz Josef kunt u wandelingen boeken waarbij u onder begeleiding van een gids tochten kunt maken van 3,5 uur waarvan 1,5 uur op de gletsjer. Kleding en schoenen zijn in het arrangement inbegrepen.

De Franz Josef gletsjer is momenteel circa 12 km lang en eindigt 19 km van de Tasmanzee. Hij heeft een 20 km2 groot sneeuwveld. Door grote sneeuwval is het een van de weinige gletsjers in Nieuw-Zeeland die nog steeds groeit. Tussen de jaren 1940 en 1980 trok de gletsjer zich terug met soms tot 70 cm per dag. Gebaseerd op het verleden verwachten wetenschappers dat de Franz Josef gletsjer zich in de toekomst 5 km zal terugtrekken.

De Franz Josef gletsjer is een van de belangrijkste toeristische attracties van de West Coast, met circa 250.000 bezoekers per jaar en circa 2,700 per dag. 

Ook kunt u vanaf het dorpje Franz Josef de indrukwekkende berg Mount Cook zien liggen wat schitterende plaatjes oplevert. Bijzonder aan Franz Josef zijn de Kea's (groene bergpapegaaien) die heel brutaal en absoluut niet schuw zijn. De Franz Josef Glacier ligt in Westland National Park in het zuidwesten van het Zuidereiland langs de Highway 6. In Franz Josef, gelegen aan Highway 6, kunt u wandelingen starten en helikopter- en skydivevluchten maken.

Westland National Park

Dit nationale park ligt ingeklemd tussen de West Coast en de Southern Alps en strekt zich uit over een lengte van 70 kilometer maar is slechts 30 kilometer breed. Ondanks dit zijn er in dit park ongeveer 60 gletsjers tot wel 3500 meter hoog waarvan Franz Jozef Glacier en Fox Glacier de bekendste zijn. Beide gletsjers zijn ongeveer 3000 meter hoog en hebben een gletsjer tong die ongeveer 11 kilometer lang is. Uniek aan deze gletsjers is, dat ze afdalen van de gebieden met de eeuwige sneeuw dwars door het dichte regenwoud, dat op ongeveer 300 meter boven zeeniveau ligt.

 

Naast deze imposante bergen herbergt het park nog veel meer mooie natuur, zoals kustlagunes, schitterende meren, landbouwgrond ingeklemd tussen regenwoud. In het park kunt u wandeltochten maken onder begeleiding van een gids. De gids neemt u mee over diverse tracks die door de adembenemende natuur, met zijn glinsterende bergpieken, blauwgroene ijsgrotten en diepe gletsjerspleten lopen.

 

Er zijn tochten voor alle niveaus, maar mocht u slecht ter been zijn en/of een wat ruimer budget hebben, bestaat de mogelijkheid een gletsjervlucht per helikopter te boeken, waarbij u ook een landing maakt op de gletsjer zelf. Meer informatie betreffende wandelingen en helikopter vluchten, kunt u krijgen in Fox Glacier village en Franz Josef village. Ga vroeg op de dag dan is de kans kleiner dat bewolking het uitzicht belemmerd. In dit gebied is dat nogal eens het geval door het grillige weertype dat hier heerst.

Hoogtepunten van Franz Josef

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Franz Josef:

  • Franz Josef gletsjer