Chicago
Verblijf Chicago
Chicago, de grootste stad van Illinois (maar niet de hoofdstad: dat is Springfield), heeft 2,7 miljoen inwoners in de stad zelf en in totaal 8,5 miljoen in de 'metropolitan area', dus inclusief de omringende gebieden.
Daarmee is de stad de op twee na grootste van de Verenigde Staten; alleen New York en Los Angeles zijn groter. Het internationale vliegveld, O'Hare, is het op één na drukste in de VS.
Tot 1837 was er in het gebied echter weinig te vinden. Er werd wel een handelspost opgezet aan de monding van de Chicago rivier, die een goede toegang biedt naar het binnenland vanuit Lake Michigan, maar er werd pas in 1803 een fort in het gebied gebouwd door de Amerikanen.
Nadat het Erie-kanaal werd gegraven tussen in het tweede decennium van de 19e eeuw kwam de groei van de stad pas goed op gang. Er werd een betere haven gebouwd, er kwam meer scheepvaartverkeer langs en steeds meer boeren vestigden zich rondom de stad.
Tegen 1860 verbonden meerdere spoorwegen de stad al met de rest van de VS en Chicago groeide snel als handelscentrum.
Deze groei ging zelfs harder dan de nieuwbouw, waardoor tienduizenden mensen in schamele houten huisjes woonden.
Toen er in 1871 brand uitbrak in de stad, had dit dan ook rampzalige gevolgen - honderden doden, tienduizenden daklozen, en het grootste deel van de stad in de as gelegd. Met de herbouw werd echter snel begonnen, ditmaal niet van hout maar van steen en staal. Nieuwe industrieën vestigden zich in de stad en de bevolking groeide weer snel.
Tussen de Eerste Wereldoorlog en 1933 was de stad het toneel van gangsteroorlogen, met als hoofdrolspeler de beruchte Al Capone. Vooral de drooglegging (het verbod op alcohol dat tot van 1920 tot 1933 gold in bijna de gehele VS) was de oorzaak van de opkomst van de maffia. Verhalen en mythes rondom deze maffiatijd bleven lang volharden, zelfs nadat de hoogtijdagen van de maffia voorbij waren.
Het Midwesten, waar ook Illinois deel van uitmaakt, kreeg rond de jaren '50 te maken met teruglopende belangen als industriecentrum, waardoor sindsdien - tussen 1950 en 1990 - de bevolking van de stad met 23% is gedaald. Als cultureel, politiek en toeristisch centrum doet de stad het vandaag de dag echter nog steeds goed. Ook qua architectuur is er heel wat interessants te vinden, o.a. het John Hancock Center (1968), het Amoco Building (1973), en de Sears Tower (1974), dat totdat in 1997 de Petronas Towers in Kuala Lumpur geopend werden het hoogste gebouw van de wereld was.
Hoogtepunten van Chicago
Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Chicago.
- CityPass
CityPass
Koop een CityPass boekje met toegangspassen tot een aantal van de mooiste attracties van de stad.
- Hiermee kunt u onder andere het Art Institute bezoeken met schilderijen van Franse Impressionisten, het Sky Deck op de Sears Tower, het Shedd Aquarium en het Adler Planetarium & Astronomy Museum.
- Ga aan boord van een toerbus en bekijk de etnische buurten van de stad, zoals Chinatown, Greektown, Littly Italy en de grootste Poolse gemeenschap buiten Warschau.
- Juich mee met de sportfans van de stad en bezoek een wedstrijd van de Chicago Bears (American Football) de Fire (voetbal), de Blackhawks (ijshockey), de Bulls (basketbal) en de White Sox en Cubs (baseball).
- Ga op een bankje zitten in Grant of Lincoln Park, neem een duik in het meer of houdt een picknick.
- Breng gratis een bezoekje aan de dierentuin Lincoln Park Zoo.
- Bekijk een aantal architectureel interessante gebouwen van binnen, bijvoorbeeld het Harold Washington Library Center en het Chicago Cultural Center.
- Maak een boottocht op de Chicago rivier en bekijk de stad van een andere kant of maak een 'dinner cruise' op Lake Michigan.
- Maak een wandeling op Navy Pier, waar vele hectares winkels, restaurants en zelfs een amusementspark te vinden zijn.
- Verzadig uw koopzucht verder aan de 'Magnificent Mile', de beroemdste winkelstraat van de stad.
- Neem de kids mee naar het Children's Museum en het Field Museum (waar de grootste Tyrannosaurus Rex ter wereld te vinden is).