New York

Verblijf New York

"The Big Apple", "The City that never sleeps". New York is een belevenis voor iedereen op elk moment. Uiteraard bezoekt u Manhattan, met z'n imposante wolkenkrabbers. Maar ga ook per boot naar het vrijheidsbeeld en Ellis Island. Ga winkelen op 5th Avenue of ga uit op Broadway en Times Square. U kunt natuurlijk ook even uitblazen in Central Park of bij The Cloisters.

Wat musea betreft adviseren we The Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum. Andere markante punten in de stad zijnMadison Square Garden, Empire State Building en het Rockefeller Center (met zijn ijsbaan in winter). Voor cafés en restaurants gaat u naar Greenwich Village, Soho, Little Italy of Chinatown.

New York is een stad met meer dan 9 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van meer dan 780 vierkante kilometer. De staat waarin New York ligt heet ook New York en daarom wordt er, wanneer men spreekt over de stad New York, ook vaak over New York City gesproken.

Ondanks het feit dat New York City de grootste stad van New York State is, en zeker de belangrijkste, is het niet de hoofdstad. De hoofdstad van de staat is Albany wat zo'n 250 kilometer boven New York ligt.

New York ligt aan de oostkust van Amerika zo'n 380 kilometer noordelijk van de hoofdstad Washington DC. De stad ligt op dezelfde breedtegraad als Istanbul en Rome.

Verder zijn er drie internationale vliegvelden - JF Kennedy Airport, La Guardia Airport en Newark Airport - en de gemiddelde reisduur van Amsterdam naar New York bedraagt zo'n 8 uur.

New York bestaat uit vijf districten of stadsdelen: Manhattan (de meest bekende met de meeste toeristische bezienswaardigheden), de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island.

Als men over New York praat dan bedoelen veel mensen dat deel van New York dat bekend staat als Manhattan. Op dit gebied zijn de meeste bezienswaardigheden van de stad te zien. Ofschoon wij adviseren juist ook buiten Manhattan te gaan kijken is het wel zo dat dit deel van New York genoeg in zich heeft om enkele weken vertier te hebben. U zult zich dan ook geen dag hoeven af te vragen wat te doen als u in Manhattan bent.

In de stad zijn nog veel herinneringen aan de Hollanders te vinden, die zich hier begin 17e eeuw als eerste vestigden. In NYC zijn er o.a. de Holland Tunnel, een stad genaamd Orange en natuurlijk Brooklyn en Harlem, afgeleid van de Nederlandse steden Breukelen en Haarlem.

De stad New York bestaat- naast een groot gebied op het vaste land - ook uit twee eilanden.Manhattan en Long Island, een enorm eiland van meer dan 50 km lengte dat voor bijna driekwart bebouwd is (o.a. met badplaatsen).

Geschiedenis van New York

De oorspronkelijke bewoners van het gebied wat nu New York City is waren de Indianen. Deze verkochten de grond aan de Nederlanders waardoor Nieuw Amsterdam ontstond. Peter Minuit kocht het eiland in 1626 voor 24 dollar aan kralen van de Indianen. Nederlandse invloeden zijn nog terug te vinden in New York City. Bijvoorbeeld Broadway staat voor: de Breede Wegh.

In 1664 moesten de Nederlanders het gebied afstaan aan de Engelsen onder grote druk. De tot dan toe Nieuw Amsterdam geheten stad kreeg de naam die voor ons herkenbaar is: New York. Deze naam zou de stad behouden, ondanks het verlies van de onafhankelijkheidsoorlog in 1783.

In de 19de eeuw groeide New York gestaag tot een van de grootste steden ter wereld. De haven van New York ging tot de belangrijkste van de wereld behoren. Dit zorgde voor scheepvaart en industrie dus logischerwijs bloeide de handel als nooit te voren. In 1898 werden de vijf districten samengevoegd. Tussen 1800 en 1900 groeide het aantal inwoners van New York van 80.000 naar ruim 3 miljoen. De stad ontwikkelde zich tot belangrijkste economische en culturele stad van Amerika en waarschijnlijk ook van de wereld.

New York bleef maar groeien door de talloze immigranten die naar Amerika kwamen. Het was New York waar ze binnenkwamen en dan ook vaak zichzelf vestigden. Door de economische voorspoed van New York kwamen de immigranten in grote getale in de hoop hier een beter bestaan op te bouwen. Daardoor ontstond een smeltkroes van nationaliteiten. New York kent meer dan 80 verschillende talen, nadelen waren en zijn de vorming van getto's maar voordelen van de smeltkroes zijn de grote diverse culturele verschillen die de stad hebben verrijkt. Uiteraard heeft de stad ook haar slechte tijden gekend maar ondanks dat is New York altijd een van de vitaalste steden gebleven.

In NYC vonden op 11 september 2001 de gruwelijkste terroristische aanslagen in de geschiedenis van de mensheid plaats. Moslimterroristen behorend tot Al-Qaeda, een terroristenorganisatie onder leiding van de in Afghanistan verblijvende Saudi Osama Bin Laden, kaapten op die dag twee Amerikaanse vliegtuigen en vlogen die met passagiers en al in de Twin Towers die samen het World Trade Center vormden. Beide torens stortten in, waardoor minstens 5.000 mensen een gruwelijke dood stierven.

Hoogtepunten van New York

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van New York.